Profielkeuzetest VWO

Inleiding

In 3 VWO moeten leerlingen beginnen met het maken van een profielkeuze. Er zijn vier profielen waaruit gekozen moet worden. Deze zijn; Natuur en Techniek, Natuur en Gezondheid, Economie en Maatschappij en Cultuur en Maatschappij. Deze keuze voor een profiel bepaalt voor een deel welke studies er na het eindexamen gevolgd kunnen worden en dus ook welke eventuele beroepen later haalbaar zijn.

Deze test achterhaalt snel waar je voorkeur ligt. Dit gebeurt zonder dat er verder bepaald wordt of je er ook goed in bent of zult zijn. De uitslag van de test laat zien in welke volgorde je de profielen een voorkeur geeft. Daardoor kun je ook goed inschatten hoe je de vrije ruimte die elk profiel biedt, kunt invullen met vakken uit bijvoorbeeld je tweede of derde profielvoorkeur.

Instructie

Hieronder staat 21 blokjes met telkens vier beroepen, studierichtingen of werkzaamheden. Bepaal voor ieder blokje welk van de woorden je het meest (duimpje omhoog) aanspreekt èn welke het minst (duimpje omlaag). Je kiest per blokje dus twee woorden.

Deze test is geen 'toets' maar een scan. Er zijn derhalve geen goede of foute keuzes.