Beroep sommelier

Sommeliers bewaren, bereiden, adviseren over en serveren wijn en andere alcoholische dranken.

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

Kennis

  • Wijneigenschappen

    De oorsprong en kenmerken van internationale wijnen.

  • Mousserende wijnen

    De verschillende soorten mousserende wijnen en de mate waarin zij samengaan voedingsmiddelen.

Vaardigheden

  • Klantenservice verlenen

    Het behouden van de hoogst mogelijke klantenservice en ervoor zorgen dat de klantenservice te allen tijde op professionele wijze wordt verleend. Helpen om klanten of deelnemers zich op hun gemak te laten voelen en speciale vereisten ondersteunen.

  • Werknemers opleiden

    Werknemers leiden en begeleiden via een proces waarbij hen de nodige vaardigheden worden aangeleerd voor de baan. Activiteiten organiseren bedoeld om het werk en de systemen voor te stellen of om de prestaties van individuen en groepen te verbeteren in organisatorische omgevingen.

  • Wijn serveren

    Het leveren van wijn met behulp van adequate technieken voor de afnemers. De fles op de juiste wijze openen, de wijn zo nodig decanteren, de wijn op de juiste temperatuur en in de juiste container opdienen en bewaren.

  • Wijnkaarten samenstellen

    Wijnkaarten samenstellen en bijwerken en ervoor zorgen dat ze een aanvulling vormen op de kenmerken van de gerechten en het merk.

  • Wijnen aanbevelen

    Aanbevelingen doen aan klanten over beschikbare wijnen en adviseren over combinaties van wijnen met specifieke gerechten op de menukaart.

  • Glaswerk selecteren om te serveren

    Het geschikte glaswerk kiezen voor dranken en de kwaliteit en netheid van het glas controleren.

  • De wijnkelder beheren

    De wijnkelder systematiseren om te zorgen voor een behoorlijke hoeveelheid en variatie van wijn, en voorzien in een efficiënte en effectieve voorraadroulatie.

  • Kwaliteit van de wijn controleren

    De controle op de kwaliteit van de wijnen en de aangifte van de wijnen met kurk of zure wijnen en de terugzending daarvan aan de leveranciers.

  • Goederen bestellen

    Producten bestellen bij relevante leveranciers om te beschikken over aantrekkelijke en winstgevende producten voor verkoop.

  • Alcoholische dranken bereiden

    Alcoholische dranken maken en serveren volgens de wensen van de klant.

  • Wijnen decanteren

    Bepalen wanneer de wijn moet worden gedecanteerd. De flessen decanteren in aanwezigheid van de gasten op een professionele en veilige manier. Het decanteren is vooral gunstig voor rode wijnen. Giet de wijn uit de ene recipiënt in een andere, meestal om het sediment te scheiden.

  • Producten bijverkopen

    Klanten ertoe aan te zetten extra of duurdere producten te kopen.

  • Gezondheids-, veiligheids- en hygiënewetgeving op het gebied van voedsel naleven

    De veiligheid en de hygiëne van levensmiddelen in acht nemen bij de bereiding, vervaardiging, verwerking, opslag, distributie en levering van levensmiddelen.

  • Klanten helpen

    Klanten ondersteunen en adviseren bij het nemen van aankoopbeslissingen, door hun behoeften te begrijpen, geschikte diensten en producten voor hen te selecteren en op beleefde wijze vragen te beantwoorden over producten en diensten.

Optionele kennis en vaardigheden

vreemde talen gebruiken in het hotel- en restaurantwezen

Source: Sisyphus ODB