Beroep kok

Koks zijn culinaire medewerkers die in staat zijn om voedsel te bereiden en te presenteren, normaal gesproken in huiselijke en institutionele omgevingen.

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

Gerelateerde beroepen kok

  • Chef-kok
  • Kok Chinese keuken
  • Kok Indiase keuken
  • Kok Indonesische keuken
  • Kok Japanse keuken
  • Kok Latijns-Amerikaanse keuken
  • Kok, anders
  • Restaurantkok
  • Scheepskok

Vaardigheden

  • In een team werken in het hotel- en restaurantwezen

    Vol vertrouwen binnen een groep in de horeca werken, waarbij elk hun eigen verantwoordelijkheid heeft voor het bereiken van een gemeenschappelijk doel, dat een goede interactie is met de klanten, gasten of medewerkers en hun tevredenheid.

  • Toezicht houden op de keukenbestellingen

    De levering van bestelde keukenbenodigdheden aanvaarden en ervoor zorgen dat alles meegeleverd is en in goede staat verkeerd.

  • Technieken voor culinaire afwerking toepassen

    Technieken voor culinaire afwerking toepassen zoals garneren, versieren, dresseren, glazuren, presenteren en portioneren.

  • Voedselbereidingsplek overhandigen

    Het keukengedeelte achterlaten in omstandigheden die veilige en betrouwbare procedures volgen, zodat het klaar is voor de volgende dienst.

  • De werkomgeving veilig hygiënisch en beveiligd houden

    Behouden van gezondheid, hygiëne, veiligheid en beveiliging op de werkplek in overeenstemming met de relevante regelgeving.

  • Keukenapparatuur op de juiste temperatuur houden

    De koeling en opslag van apparatuur op de juiste temperatuur houden.

  • Kooktechnieken gebruiken

    Kooktechnieken gebruiken zoals grillen, frituren, koken, stoven, pocheren, bakken of braden.

  • Gezondheids-, veiligheids- en hygiënewetgeving op het gebied van voedsel naleven

    De veiligheid en de hygiëne van levensmiddelen in acht nemen bij de bereiding, vervaardiging, verwerking, opslag, distributie en levering van levensmiddelen.

  • Goederen bestellen

    Producten bestellen bij relevante leveranciers om te beschikken over aantrekkelijke en winstgevende producten voor verkoop.

  • Onbewerkt voedsel opslaan

    Onbewerkt voedsel en andere voedselvoorzieningen in reserve houden, met in achtneming van procedures voor voorraadbeheer.

  • Afval verwijderen

    Afval verwijderen overeenkomstig de wetgeving, met inachtneming van de milieu- en bedrijfsverantwoordelijkheden.

  • Voedselbereidingstechnieken toepassen

    Toepassen van voedselvoorbereidingstechnieken, met inbegrip van de selectie, het wassen, het koelen, het pellen, het marineren, het bereiden van dressings en het snijden van de ingrediënten.

  • Gereedschappen voor het snijden van voedsel gebruiken

    Producten snijden, schillen of raspen met behulp van messen en/of schil- of snijwerktuigen in overeenstemming met de richtlijnen.

  • Zorgen dat de voedselbereidingsruimte schoon blijft

    De continue netheid van de keukenbereiding, productie en opslagruimtes garanderen in overeenstemming met de hygiëne-, veiligheids- en gezondheidsvoorschriften.

  • Opwarmtechnieken gebruiken

    Opwarmtechnieken toepassen, waaronder stomen, koken of bain marie.

  • Beheersing van uitgaven

    Een doeltreffende kostenbewaking uitvoeren en handhaven met aandacht voor efficiëntie, verspilling, overuren en personeel. Excessen evalueren en streven naar efficiëntie en productiviteit.

Optionele kennis en vaardigheden

groenten bereiden kant-en-klaargerechten eieren en zuivel bereiden om in een gerecht te gebruiken koelprocessen voor voedingsmiddelen uitvoeren menu's plannen vlees bereiden om in een gerecht te gebruiken levensmiddelen aantrekkelijk presenteren bakkerijproducten bereiden desserts bereiden werknemers opleiden klanten advies geven over de keuze van vis en zeevruchten zuivelproducten bereiden voor gebruik in een gerecht broodjes bereiden vis fileren keukenbenodigdheden bewaren voedingswaarde van voedsel bepalen geflambeerde gerechten bereiden sauzen en soepen bereiden voeding sauzen voor gerechten bereiden anatomie van vissen dieetplannen opstellen voldoen aan standaard formaat porties groenten bereiden om in een gerecht te gebruiken dressing voor salades bereiden met chemische reinigingsmiddelen werken week-, schaal- en schelpdieren bereiden verwerking van zeevruchten kant-en-klaar maaltijden bereiden advies geven over de bereiding van dieetvoeding vleesgerechten bereiden zuivelproducten bereiden leveringen bij ontvangst controleren samenstelling van diëten

Source: Sisyphus ODB