Beroep dieetkok

Dieetkoks bereiden en presenteren maaltijden overeenkomstig de specifieke dieet- of voedingsbehoeften.

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

Kennis

  • Voeding

    De wetenschap die de verschillende stoffen en voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, tannines, anthocyanen, vitaminen en mineralen) en hun interactie in levensmiddelen onderzoekt.

  • Samenstelling van diëten

    De planning, selectie, samenstelling en productie van voedingspatronen voor gezonde en zieke personen.

Vaardigheden

  • In een team werken in het hotel- en restaurantwezen

    Vol vertrouwen binnen een groep in de horeca werken, waarbij elk hun eigen verantwoordelijkheid heeft voor het bereiken van een gemeenschappelijk doel, dat een goede interactie is met de klanten, gasten of medewerkers en hun tevredenheid.

  • Kooktechnieken gebruiken

    Kooktechnieken gebruiken zoals grillen, frituren, koken, stoven, pocheren, bakken of braden.

  • Opwarmtechnieken gebruiken

    Opwarmtechnieken toepassen, waaronder stomen, koken of bain marie.

  • Voedselbereidingsplek overhandigen

    Het keukengedeelte achterlaten in omstandigheden die veilige en betrouwbare procedures volgen, zodat het klaar is voor de volgende dienst.

  • Technieken voor culinaire afwerking toepassen

    Technieken voor culinaire afwerking toepassen zoals garneren, versieren, dresseren, glazuren, presenteren en portioneren.

  • Keukenapparatuur op de juiste temperatuur houden

    De koeling en opslag van apparatuur op de juiste temperatuur houden.

  • Onbewerkt voedsel opslaan

    Onbewerkt voedsel en andere voedselvoorzieningen in reserve houden, met in achtneming van procedures voor voorraadbeheer.

  • Toezicht houden op de keukenbestellingen

    De levering van bestelde keukenbenodigdheden aanvaarden en ervoor zorgen dat alles meegeleverd is en in goede staat verkeerd.

  • Gereedschappen voor het snijden van voedsel gebruiken

    Producten snijden, schillen of raspen met behulp van messen en/of schil- of snijwerktuigen in overeenstemming met de richtlijnen.

  • Afval verwijderen

    Afval verwijderen overeenkomstig de wetgeving, met inachtneming van de milieu- en bedrijfsverantwoordelijkheden.

  • De werkomgeving veilig hygiënisch en beveiligd houden

    Behouden van gezondheid, hygiëne, veiligheid en beveiliging op de werkplek in overeenstemming met de relevante regelgeving.

  • Gezondheids-, veiligheids- en hygiënewetgeving op het gebied van voedsel naleven

    De veiligheid en de hygiëne van levensmiddelen in acht nemen bij de bereiding, vervaardiging, verwerking, opslag, distributie en levering van levensmiddelen.

  • Voedingswaarde van voedsel bepalen

    De voedingswaarde van voedsel bepalen en indien nodig producten correct etiketteren.

  • Voedselbereidingstechnieken toepassen

    Toepassen van voedselvoorbereidingstechnieken, met inbegrip van de selectie, het wassen, het koelen, het pellen, het marineren, het bereiden van dressings en het snijden van de ingrediënten.

  • Zorgen dat de voedselbereidingsruimte schoon blijft

    De continue netheid van de keukenbereiding, productie en opslagruimtes garanderen in overeenstemming met de hygiëne-, veiligheids- en gezondheidsvoorschriften.

Optionele kennis en vaardigheden

broodjes bereiden vlees bereiden om in een gerecht te gebruiken werknemers opleiden begrotingscontrole uitvoeren advies geven over de bereiding van dieetvoeding met chemische reinigingsmiddelen werken sauzen voor gerechten bereiden bakkerijproducten bereiden kant-en-klaargerechten goederen bestellen desserts bereiden voldoen aan standaard formaat porties vleesgerechten bereiden groenten bereiden om in een gerecht te gebruiken dressing voor salades bereiden zuivelproducten bereiden eieren en zuivel bereiden om in een gerecht te gebruiken menu's plannen zuivelproducten bereiden voor gebruik in een gerecht kant-en-klaar maaltijden bereiden leveringen bij ontvangst controleren koelprocessen voor voedingsmiddelen uitvoeren keukenbenodigdheden bewaren sauzen en soepen bereiden groenten bereiden week-, schaal- en schelpdieren bereiden dieetplannen opstellen vis fileren

Source: Sisyphus ODB