IQ test training

Verhoog je IQ score en scoor beter bij een assessment

 Wist je dat de IQ test training van 123test beoordeeld is als beste online assessmentvoorbereiding van Nederland? Hieronder staan de belangrijkste kenmerken van de training. Wil je meteen zien wat je krijgt en hoe het werkt? Bekijk dan de inhoud en demo video.

 • Gegarandeerd hoger scoren op IQ en capaciteitentests
 • Train de 27 meest gebruikte tests bij assessments (totaal 3000+ oefenvragen)
 • Geschikt voor alle soorten assessments (van al deze grote assessmentbureaus)
 • Uitgebreide uitleg, de juiste antwoorden, oplosstrategieën en toetsen onder tijdsdruk
 • Inclusief voortgangsrapportages en vergelijkingen met je concurrenten
 • Plus gratis e-book ‘Alle assessmentgeheimen ontsluierd’ t.w.v. € 8,95 (32 pagina’s)
 • Ontwikkeld door de professionals van 123test samen met assessmentspecialisten
 • De aanbevolen trainingsduur kost tijdelijk slechts € 29,95 (normaal € 64,50)

Kies je juiste trainingsduur en start meteen

Je training start direct na aankoop: je kunt direct aan de slag met je voorbereiding! Je krijgt altijd toegang tot alle 27 oefentests in de training. Kies alleen nog je trainingsduur die past bij jouw situatie.

Sprint
3 dagen€ 24,95

Koop deze training

Moet je over enkele dagen op assessment? Met de Sprint IQ tests voorbereiding kun je een lang weekend of enkele doordeweekse dagen grondig oefenen.

Last minute
24 uur€ 19,95

Koop deze training

Wil je vlak voor een assessment of sollicitatie nog snel oefenen? Of wil je slechts enkele specifieke tests trainen en heb je dus weinig oefentijd nodig?

Ben je op zoek naar voorbereiding in het Engels? Bekijk onze Engelstalige Assessment Training.

Hoe is de training opgebouwd en hoe werkt het?

Je doet de training volledig online in je persoonlijke account. Zodra je bent ingelogd zie je dat de IQ test training bestaat uit twee onderdelen. In deel 1 oefen je de meest gebruikte IQ tests. Hiermee ben je voorbereid op alle soorten assessments verzorgd door alle grote assessmentbureaus en bedrijven. Tijdens het oefenen krijg je te zien wat het juiste antwoord is, inclusief uitleg en oplosstrategieën. Je voortgang kun je doorlopend in een grafiek bekijken, waardoor je ziet dat je steeds beter wordt.

In deel 2 vind je extra tests en voorbeelden die bij specifiekere assessments worden ingezet, bijvoorbeeld 'Kritisch redeneren' voor hogere kader- en managementfuncties. Ook hier krijg je te zien wat het juiste antwoord is en uitleg daarbij.

De IQ test training is samengesteld op basis van de specifieke tests die worden gebruikt bij alle grote assessmentbureaus zoals GITP, LTP, Berenschot, CEB (SHL), HFM, Meurs HRM, Leeuwendaal, PiCompany, en nog vele tientallen anderen.

dr. Edwin van Thiel, directeur 123test

Toetsen

Voor de allerbelangrijkste tests kun je bovendien ook drie keer een toets doen om jezelf te vergelijken met alle anderen die deze training gedaan hebben. Dit zijn je directe concurrenten tijdens je assessment! Ook kun je hiermee het echte assessment simuleren. Deze toetsen zijn namelijk onder tijdsdruk en de manier van testen is zoals je dat tijdens een assessment krijgt. Na de toets kun je de antwoorden met eventuele uitleg bekijken.

Demo video

Bekijk de demo video om te zien hoe de hele training precies werkt.

Alle tests die je kunt trainen

Hieronder vind je van alle tests uit de IQ test training voorbeelden, uitleg en hoeveel vragen ervan in de training zitten.

Inhoud deel 1: Meest gebruikte tests bij assessments

Figurenreeksen
70 vragen +  3 toetsen

Tests waarbij je logisch moet redeneren met figurenreeksen doen een beroep op je vermogen om logisch te denken. Ben je in staat om regels te ontdekken in een reeks van figuren. Draaien de figuren, zijn ze gespiegeld of bewegen ze op een logische wijze rond?

Welke van onderstaande figuren komt op de plaats van het vraagteken?

Het antwoord is: de derde figuur. De zeshoek draait per figuur 60 graden met de klok mee.

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Abstracte figuren", "Logisch redeneren met Figuren", "Figurenreeksen", "Abstract redeneren" en "Regels ontdekken".

Aan de slag

Cijferreeksen
207 vragen +  3 toetsen

Een soort vraag die je tegen kunt komen in een IQtest is de cijferreeks. De cijferreeks bestaat uit een reeks getallen waarvan je het laatste getal moet aanvullen. In de reeks getallen zit een systeem verwerkt, de getallen volgen elkaar niet zomaar op. Weet je dit systeem te achterhalen dan kun het getal dat je moet invullen daaruit afleiden en heb je de oplossing. Meestal kun je kiezen uit verschillende antwoorden. Een voorbeeld:

2 0 4 0 8 0 ?

Welk cijfer komt op de plaats van het vraagteken?

0 2 4 16

Het goede antwoord is 16. Het systeem in de reeks is namelijk dat na de 0 een getal volgt dat twee keer zo groot is als het getal voor de 0.

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Numeriek redeneren" en "Numerieke capaciteiten".

Aan de slag

Analogieën
100 vragen +  3 toetsen

Een soort vraag die je tegen kunt komen in een IQ test is de analogie. Bij analogieën wordt van je gevraagd dat je onderlinge verhoudingen tussen objecten of constructen op de juiste wijze inschat. Meestal kun je kiezen uit verschillende antwoorden. Een voorbeeld:

Zwijn staat tot varken als ..... staat tot koe.

 • Schaap
 • Buffel
 • Paard
 • Geit


Het juiste antwoord is buffel. De overeenkomst: zwijn en buffel zijn de wilde varianten van varken respectievelijk koe.

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Verbanden leggen", "Verbale verbanden leggen" en "Verbale vaardigheid".

Aan de slag

Syllogismen
70 vragen +  3 toetsen

Een soort vraag die je tegen kunt komen in een IQ-test is het syllogisme. Het syllogisme bestaat uit een tweetal stellingen die met elkaar samenhangen en waaruit je een conclusie kunt trekken. De vraag is welke conclusie de juiste is. Het syllogisme doet een sterk beroep op het vermogen tot logisch redeneren. Een voorbeeld:

 1. Alle voetballers zijn jongens
 2. Alle timmerlieden zijn voetballers

Welke conclusie kun je met zekerheid trekken op basis van deze twee beweringen?

 1. Alle timmerlieden zijn jongens
 2. Geen van de timmerlieden zijn jongens
 3. Sommige timmerlieden zijn niet jongens

Het antwoord is: Alle timmerlieden zijn jongens. Om tot het antwoord te komen kun je het beste een cirkeldiagram tekenen:

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Logisch redeneren".

Aan de slag

Woordenschat
190 vragen +  3 toetsen

Het testen van je woordenschat is vaak een onderdeel waarmee je verbale intelligentie wordt gemeten. Vragen waarmee je dient te beoordelen wat de betekenis van een woord is, maken regelmatig deel uit van een IQ test.

In deze training moet je de juiste definitie bij een gegeven woord zoeken. Een voorbeeld:

Het antwoord is: verschillend.

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Verbale vaardigheid" en "Synoniemen".

Aan de slag

Diagrammen
70 vragen +  3 toetsen

Een diagram is een grafische weergave van hoe een aantal verzamelingen onderling logisch tot elkaar relateert. Verzamelingen worden weergegeven met cirkels waarbij de grootte van de cirkel er overigens niet toe doet.

Diagrammen worden meestal gegeven in de vorm van drie verzamelingen waarbij er vier antwoordopties zijn. Hieronder twee gehele voorbeelden.

Voorbeeld: make-up, oogschaduw, lippenstift
Het plaatje dat hierbij hoort is:

Uitleg: bij deze drie woorden is make-up (de grote cirkel) een verzamelnaam waar lippenstift en oogschaduw (de kleinere cirkels) onder vallen. De laatste twee hebben echter geen verband met elkaar behalve dan dat het beide make-up artikelen zijn.

Als we het voorbeeld toiletartikelen, make-up, mascara nemen, verandert het diagram en krijgt make-up een andere plaats:

Nu is de grootste cirkel toiletartikelen, de middelste cirkel make-up en de kleinste cirkel mascara. Mascara valt immers onder de verzamelnaam make-up en make-up valt onder de verzamelnaam toiletartikelen.

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Categorieën" en "Logisch redeneren".

Aan de slag

nieuw Abstract redeneren (overeenkomsten)
50 vragen

Een soort vraag die je tegen kunt komen in een IQ test is Abstract redeneren (overeenkomsten). Het doel bij deze test is het vinden van overeenkomsten in vier abstracte figuren. Deze figuren staan niet in een specifieke volgorde, in tegenstelling tot tests als 'Figurenreeksen' en 'Matrices'. Het is jouw taak om bij de vier figuren twee figuren te kiezen de het beste bij de andere vier passen. Een voorbeeld:

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Categoriseren" en "Abstract redeneervermogen (HFM)".

nieuw Matrices
80 vragen

In deze test krijg je steeds een 3x3 matrix te zien waarin één van de cellen leeg is. De opdracht is om steeds uit de antwoordopties de cel te kiezen die logischerwijs in de matrix past.

Een voorbeeld:

voorbeeld matrices

Het antwoord is:

antwoord matrices item

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Matrixen", "Logisch redeneren met Figuren", "Figurenreeksen" en "Abstract redeneren".

Aan de slag

Dubbele analogieën
55 vragen

Een soort vraag die je tegen kunt komen in een IQ test is de dubbele analogie. Bij dubbele analogieën wordt van je gevraagd dat je onderlinge verhoudingen tussen objecten of constructen op de juiste wijze inschat. Meestal kun je kiezen uit verschillende antwoorden. Een voorbeeld:

Het antwoord is: 'schade' en 'vertrouwen'. In beide analogieen kan het eerste woord ten negatieve gebeuren met het tweede woord. Een reputatie kan schade oplopen, vertrouwen kan breken.

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Verbanden leggen", "Verbale verbanden leggen" en "Verbale vaardigheid".

Aan de slag

Numeriek logisch redeneren
40 vragen

In deze test krijg je steeds een of meer tabellen met cijfers te zien met hieronder een stelling. De opdracht is om steeds met behulp van de informatie uit de tabellen te bepalen welke stelling juist is.

In deze training moet je antwoord geven op een vraag op basis van tabellen en/of grafieken informatie. Een voorbeeld:

Aantal werkzame tandartsenManVrouwTotaal
31 december 19956.0012.8808.881
31 december 20005.2093.0588.267
31 december 20053.7912.6886.479
31 december 20102.3462.6454.991
31 december 20151.4642.0523.516

Hoe was de man-vrouwverdeling van de werkzame tandartsen in 1995?

 1. Iets minder dan 30% van het aantal tandartsen was vrouw.
 2. Iets minder dan 30% van het aantal tandartsen was man.
 3. Ongeveer 1/3 van het aantal tandartsen was vrouw.
 4. Ongeveer 1/3 van het aantal tandartsen was man.

Het antwoord is: In totaal zijn er in 1995 8.881 tandartsen. Hiervan zijn er 6.001 mannelijk. Dit is 68%. (6.001/8.881= 0.68). Van de 8.881 tandartsen zijn er 2.880 vrouwelijk. Dit is 32%. (2.880/8.881 = 0.32); het antwoord dat ongeveer 1/3 van het aantal tandartsen vrouw is, sluit hier het beste op aan.

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Tabellen en grafieken", "Numeriek inzicht", "Redactiesommen", "Rekenen met tabellen" en "Cijfers en getallen".

Aan de slag

Verbaal logisch redeneren
40 vragen

In deze test krijg je steeds een of meer tekstuele informatiebronnen te zien met hieronder een stelling. De opdracht is om steeds met behulp van de informatie te bepalen welke stelling juist is. Een voorbeeld:

Informatiebron 1

...Nederlanders zijn steeds in staat de bakens te verzetten als omstandigheden daarom vragen. Tijdens de crisis van de afgelopen jaren hebben we die kracht opnieuw gezien. En met resultaat. De economie is weer aan het groeien. Dankzij de inzet en het doorzettingsvermogen van ondernemers, werknemers en veel anderen in de samenleving staat Nederland er in sociaal-economisch opzicht relatief goed voor. Het herstel wordt niet alleen gedragen door de export, maar ook door factoren als een groeiende consumptie, aantrekkende bedrijfsinvesteringen en een krachtig herstel in belangrijke sectoren als de bouw en de woningmarkt. Voor het eerst in lange tijd komen de groeiprognoses weer boven de twee procent en ontwikkelen de overheidsfinanciën zich in de goede richting...

Wat is de primaire reden dat de economie weer aan het groeien is?

 • de groeiende consumptie
 • de inzet van ondernemers en werknemers
 • de export
 • de aantrekkelijke bedrijfsinvesteringen

Het goede antwoord is: de inzet van ondernemers en werknemers

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Teksten interpreteren", "Tekst analyseren", "Begrijpend lezen", "Technisch lezen" en "Verbale vaardigheid".

Aan de slag

Inhoud deel 2: extra tests ingezet bij specifiekere assessments

nieuw Woordbeeld
330 vragen

In deze test krijg je steeds vier woorden te zien waarvan er één woord fout gespeld is. Het is aan jou om te bepalen welk woord fout gespeld is.

Een voorbeeld:

Welk woord is fout gespeld?
 • hachee
 • omelet
 • distantieëren
 • peulenschil

Het goede antwoord is: distantieëren. Dit is namelijk fout gespeld. De goed gespelde versie van het woord is distantiëren.

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Spelling", "Taalvaardigheid", "Taalfouten", "Woordenschat" of "Dictee".

Aan de slag

nieuw Woordrelaties
164 vragen

Probeer twee woorden te vinden die of ongeveer hetzelfde betekenen, of juist een tegengestelde betekenis hebben.

Een voorbeeld:

woordrelaties voorbeeld

Het antwoord is: corrupt en integer zijn tegengesteld in betekenis.

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Verbaal redeneren", Synoniemen", "Antoniemen", "Woordenschat" of "Taalbeheersing".

Aan de slag

Kritisch redeneren
48 vragen

In deze test krijg je steeds een of meer tekstuele informatiebronnen te zien met hieronder een vraag. De opdracht is om steeds met behulp van de informatie te bepalen welke stelling juist is.

In deze training moet je antwoord geven op een vraag op basis van tekstuele informatie. Een voorbeeld:

Informatiebron 1

Over het algemeen wordt rechtvaardigheid gezien als een belangrijke waarde. Maar als je aan mensen vraagt wat een rechtvaardige inkomensverdeling is, dan kun je verschillende antwoorden krijgen. De één vindt dat het gaat om loon naar verdiensten: iemand die hard werkt, moet ook een hogere beloning krijgen dan iemand die er de kantjes vanaf loopt. De ander vindt dat het gaat om loon naar behoefte: je moet niet zozeer kijken naar hoe hard iemand werkt, maar naar wat mensen nodig hebben om een goed leven te kunnen leiden.

Wat wordt hier gezegd?

 1. De vraag wat in specifieke situaties rechtvaardig is, is vaak moeilijk te beantwoorden.
 2. Elke persoon legt het begrip rechtvaardigheid uit op de manier die hem het beste uitkomt.
 3. Rechtvaardigheid is een waarde die zo algemeen is, dat het praten erover eigenlijk geen zin heeft.
 4. Rechtvaardigheid is zo’n vaag begrip dat je eigenlijk alle verdelingen wel rechtvaardig kan noemen.

Het goede antwoord is: De vraag wat in specifieke situaties rechtvaardig is, is vaak moeilijk te beantwoorden.

Uitleg: Er wordt niet beweerd dat het begrip rechtvaardigheid op zichzelf nietszeggend of vaag is. Er wordt alleen gezegd dat verschillende personen het begrip in verschillende situaties op een verschillende manier kunnen uitleggen (afhankelijk van het waardesysteem dat ze hanteren). Dat hoeft overigens niet te betekenen dat ze de waarde uitleggen op de manier die hen het beste uitkomt.

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Begrijpend lezen".

Aan de slag

Kubussen
150 vragen

In een IQ test kunnen ook vragen gesteld worden over figuren. Een bekende is het 'kubusje vouwen'. Je krijgt dan een uitgevouwen kubus te zien. De vraag is hoe de kubus eruit ziet als deze opgevouwen is tot kubus. Je kunt kiezen uit een aantal antwoorden. Dergelijke vragen doen een sterk beroep op het vermogen om mentaal figuren te roteren, je ruimtelijke intelligentie dus.

Een voorbeeld: Welke kubus kan NIET worden gemaakt op basis van de uitgevouwen kubus?

Het antwoord is: kubus b.

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Ruimtelijk inzicht", "Spatieel Vermogen" en "Werken met Figuren".

Aan de slag

Figurenreeksen (slingers)
250 vragen

Met onderstaande gratis abstract redeneren test op basis van figuren wordt je cognitieve capaciteit getest. Zie je de logica in de reeks vormen en figuren? Het is de bedoeling dat je in deze IQ test aangeeft welke figuur logischerwijs op de plaats van het groene vraagteken komt.

Voorbeeld:

Het goede antwoord is a.

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Logisch redeneren met Figuren", "Figurenreeksen", "Abstract redeneren" en "Regels ontdekken"..

Aan de slag

Rekenen
250 vragen

Bij het onderdeel Rekenen wordt van je verwacht rekensommen op te lossen. Dit onderdeel heeft daarom niet zozeer met logica te maken, maar meer met je algemene beheersing van rekenen.

Voorbeeld:

( 9 ? 3 ) x 15 = 45


Wat is de goede oplossing?

+ - / xDe oplossing is:

/


Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Cijfers en getallen" en "Rekenvaardigheid".

Aan de slag

Deductief redeneren (cijfers)
150 vragen

In deze test krijg je steeds een figuur met een aantal getallen en een vraagteken te zien. De opdracht is om op basis van de aanwezige getallen het getal onder het vraagteken te ontdekken. De test meet je vermogen om logisch te kunnen redeneren met getallen. Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Logisch redeneren", "Cijfers en getallen", "Latijnse vierkanten", "Sudoku" en "Numerieke capaciteiten".

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Logisch redeneren", "Cijfers en getallen", "Latijnse vierkanten", "Sudoku" en "Numerieke capaciteiten".

Aan de slag

Deductief redeneren (figuren)
150 vragen

In deze test krijg je steeds een figuur met een aantal iconen en een vraagteken te zien. De opdracht is om op basis van de aanwezige iconen het getal onder het vraagteken te ontdekken. De test meet je vermogen om logisch te kunnen redeneren. Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Logisch redeneren", "Latijnse vierkanten" en "Sudoku".

Aan de slag

Nauwkeurigheid (figuren vergelijken)
100 vragen

In deze test moet je 4 figuren vergelijken, en het figuur identificeren dat niet zoals de andere 3 figuren is.

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Accuraat werken", "Figuren vergelijken" en "Nauwkeurig werken".

Aan de slag

Werkgeheugen (memory)
100 vragen

In deze test moet je onthouden welke figuren op welke plaats op de pagina staan. In spelvorm is deze test beter bekend als 'Memory'.

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Geheugen", en "Onthouden".

Aan de slag

nieuw Controleren
100 vragen

In deze test moet je twee reeksen vergelijken bestaand uit letters en/of cijfers, en bepalen of de reeksen gelijk of verschillend zijn.

Een voorbeeld:

In bovenstaand voorbeeld is het juiste antwoord "Niet gelijk". In de tweede reeks is een V vervangen door een W.

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Kontroleren", Accuraat werken", "Vergelijken" en "Nauwkeurig werken".

Aan de slag

Concentratie
100 vragen

In deze test moet je bepalen hoeveel bewegende figuren er binnen een kader worden weergegeven.

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Vigilantietests".

Aan de slag

Werken met getallen
100 vragen

Bij deze test wordt er van je gevraagd zo snel en accuraat mogelijk het op één na hoogste getal te identificeren.

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Controleren" en "Nauwkeurig werken".

Aan de slag

voorbeeld Componenten
5 vragen

Bij dit type tests moet je op basis van losse figuren bepalen welk samengesteld figuur hiervan kan worden gemaakt.

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Samengestelde figuren".

Aan de slag

voorbeeld Technisch inzicht
3 vragen

Bij dit type tests moet je op basis van technisch inzicht een vraag beantwoorden.

Vergelijkbaar met deze test zijn tests als "Mechanisch inzicht".

Aan de slag

voorbeeld Inductief logisch redeneren
8 vragen

Bij dit type tests moet je door inductief logisch te redeneren tot een goed antwoord komen. Inductief redeneren wil zeggen dat je algemene regels moet ontdekken door specifieke waarnemingen te gebruiken.

Aan de slag

Direct aan de slag? Kies je juiste trainingsduur en start meteen

Testimonials en beoordelingen

Op dit moment de meest complete oefensite met goede prijs/kwaliteitverhouding. Zeer compleet aanbod met alle denkbare tests die je zou kunnen tegenkomen tijdens je assessment. Daardoor geschikt om voor te bereiden op het assessment van ieder assessmentbureau.

- Nicoline Hermans (juni 2016)
oprichtster assessmentcoaching.nl

Voor een managementfunctie heb ik een assessment gehad bij Berenschot. De IQ tests op die dag werden verzorgd door Cebir. Dankzij de IQ test training heb ik een paar dagen van tevoren kunnen oefenen. Door de antwoorden bij de tests kon ik zien wat ik fout en goed deed. Ik ging dankzij het oefenen met meer vertrouwen naar het assessment. Ik heb de baan gekregen!

- Vidar

TIP -> IQ test training via @123test.nl; oefenen voor een betere IQ score #assessment #loopbaan

- Edwin Klomp
directeur psychologisch adviesbureau ASBR

Ik heb een assessment afgelegd bij Meurs in Woerden. Dankzij het oefenen met de IQ test training heb ik alles boven gemiddeld en een enkele ver boven gemiddeld gescoord. Er gaat een positief rapport richting mijn nieuwe werkgever! Bedankt!

- Karin

Ik raad iedereen die zich onzeker voelt over een aankomend assessment aan het 'IQ Test Training' pakket van 123test.nl aan te schaffen

- MichaelDirect aan de slag? Kies je juiste trainingsduur en start meteen