Beroep zuivelbereider

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

  • Realistisch / Conventioneel

Kennis

  • Voedseletiketten
  • Beginselen van voedselveiligheid
  • Zuivelproducten
  • Wetgeving voor producten van dierlijke oorsprong
  • Specificaties voor de productie van zuivel

Vaardigheden

  • Gezondheids- veiligheids- en hygiënewetgeving op het gebied van voedsel naleven
  • Geschikte verpakkingen voor voedingsproducten selecteren
  • Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen
  • Ingrediënten voor voedselproductie toevoegen
  • Machines voor voedingsmiddelen en dranken schoonmaken
  • Sensorisch onderzoek uitvoeren
  • Hygiënische procedures volgen tijdens de voedselverwerking
  • Zuivelverwerkingsmachines bedienen

Optionele kennis en vaardigheden

zorg dragen voor kaasproductie eigenschappen van voedselproducten analyseren bij ontvangst melkzuurbacteriën aan voedselproducten toevoegen stremproces van kaas uitvoeren flessen voor verpakking controleren monsters voor analyse verzamelen levensmiddelenafval afvoeren kaas stremmen koelprocessen voor voedingsmiddelen uitvoeren voedingsmiddelen etiketteren kaassoorten pasteurisatieprocessen uitvoeren rijpproces van kaas microbiologie van verse melk gistingsproces van voedingswaren

Loopbaanperspectief

Het beroep zuivelbereider behoort tot de beroepsgroep Productcontroleurs. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20241900  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 20243600  gemiddeld
verwachte baanopeningen tot 20245500  hoog
salarisgroei tijdens loopbaan  laag
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  hoog
samenhang baankans met economie  laag