Beroep zuivelbereider
Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.
Persoonlijkheidstypen
- Realistisch / Conventioneel
Kennis
- Voedseletiketten
- Beginselen van voedselveiligheid
- Zuivelproducten
- Wetgeving voor producten van dierlijke oorsprong
- Specificaties voor de productie van zuivel
Vaardigheden
- Gezondheids- veiligheids- en hygiënewetgeving op het gebied van voedsel naleven
- Geschikte verpakkingen voor voedingsproducten selecteren
- Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen
- Ingrediënten voor voedselproductie toevoegen
- Machines voor voedingsmiddelen en dranken schoonmaken
- Sensorisch onderzoek uitvoeren
- Hygiënische procedures volgen tijdens de voedselverwerking
- Zuivelverwerkingsmachines bedienen
Optionele kennis en vaardigheden
zorg dragen voor kaasproductie eigenschappen van voedselproducten analyseren bij ontvangst melkzuurbacteriën aan voedselproducten toevoegen stremproces van kaas uitvoeren flessen voor verpakking controleren monsters voor analyse verzamelen levensmiddelenafval afvoeren kaas stremmen koelprocessen voor voedingsmiddelen uitvoeren voedingsmiddelen etiketteren kaassoorten pasteurisatieprocessen uitvoeren rijpproces van kaas microbiologie van verse melk gistingsproces van voedingswarenLoopbaanperspectief
Het beroep zuivelbereider behoort tot de beroepsgroep Productcontroleurs. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.
Onderwerp | Aantal banen | Perspectief |
---|---|---|
verwachte uitbreidingsvraag tot 2024 | 1900 | hoog |
verwachte vervangingsvraag tot 2024 | 3600 | gemiddeld |
verwachte baanopeningen tot 2024 | 5500 | hoog |
salarisgroei tijdens loopbaan | laag | |
uitwijkmogelijkheden naar sector | hoog | |
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype | hoog | |
samenhang baankans met economie | laag |