Beroep wijnvergister
Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.
Wijnvergister: Open vacatures
Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.
Actuele vacatures: talent.comPersoonlijkheidstypen
Kennis
- Biotechnologie
De technologie die biologische systemen, organismen en celcomponenten gebruikt, wijzigt of bruikbaar maakt om nieuwe technologieën en producten voor specifieke toepassingen te ontwikkelen.
- Gistingsproces van wijn
Proces van gisting van wijn, dat de verschillende stappen die moeten worden gevolgd, het tijdsverloop en de parameters van het product omvat.
- Gistingsproces van dranken
Gistingsprocessen waarbij suiker omgezet wordt in alcohol, gassen en zuren.
- Druivensoorten
Druivensoorten en de wijnen die daarmee kunnen worden geproduceerd. Specificaties tijdens de gisting en behandeling van het sap tijdens het proces.
Vaardigheden
- Proces van wijnproductie volgen
Dankzij een goed inzicht en ervaring in de productie van wijn, is hij/zij in staat om het hele proces te overzien. Deze helicopterview stelt hem/haar in staat beslissingen te nemen en werknemers te begeleiden bij het tot stand brengen van een uitstekende wijn.
- Temperatuur in het productieproces van levensmiddelen en dranken volgen
Volgen en controleren van de vereiste temperaturen in de verschillende productiefasen totdat het product de juiste eigenschappen heeft bereikt volgens de specificaties.
- Fermentatietanks steriliseren
Werkplaatsen en apparatuur steriliseren met behulp van slangen, schrapers, borstels of chemische oplossingen.
- Gisting controleren
Begeleiden en controleren van de gisting. Controleren van de bezinking van het sap en de vergisting van de grondstoffen. De voortgang van het gistingsproces controleren of dit aan de specificaties voldoet. Meten, testen en interpreteren van het gistingsproces en de kwaliteitsgegevens volgens de specificaties.
- Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen
De voorschriften voor de productie van levensmiddelen en de naleving van de voorschriften inzake voedselveiligheid toepassen. Gebruik maken van procedures voor de voedselveiligheid op basis van de kritische controlepunten Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP risicoanalyse en kritische controlepunten).
- Wijnen in rekken zetten
Wijnen in rekken zetten door de wijn af te tappen van sedimenten die zich vestigen op de bodem van schepen zoals carboy. Machines bedienen die nodig zijn voor het in rekken zetten.
- Alcoholische dranken in vaten rijpen
Adequate procedures volgen om bepaalde alcoholische dranken (bv. wijn, gedistilleerde dranken en vermout) in vaten te plaatsen en ze gedurende de vereiste periode te laten rijpen. Technieken gebruiken om ze bijzondere eigenschappen te geven.
- Containers voor het gisten van dranken gereedmaken
Tanks voorbereiden voor de vergisting van dranken naar gelang het soort drank dat wordt geproduceerd. Dit omvat de kwaliteiten die de verschillende soorten houders aan het eindproduct kunnen geven.
- Hygiënische procedures volgen tijdens de voedselverwerking
Zorgen voor een schone werkruimte volgens hygiënische normen in de voedselverwerkende industrie.
- Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen
Nationale, internationale en interne vereisten toepassen en volgen die worden vermeld in normen, voorschriften en andere specificaties met betrekking tot de productie van voedsel en dranken.
- Goede productiepraktijken toepassen
Voorschriften toepassen met betrekking tot de productie van levensmiddelen en de naleving van de voedselveiligheid. Gebruik maken van voedselveiligheidsprocedures op basis van Good Manufacturing Practices (goede productiepraktijken).
- Hygiëne waarborgen
Werkplaatsen en uitrusting vrijhouden van vuil, infectie en ziekte door afval te verwijderen en te zorgen voor een passende reiniging.
- Machines voor de wijnproductie bedienen
Machines, toestellen en speciale apparatuur voor de productie van wijn bedienen. Zorg dragen voor het onderhoud en de uitvoering van preventieve maatregelen ten behoeve van de machine, teneinde de bruikbaarheid te waarborgen.
Optionele kennis en vaardigheden
omgaan met managers zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie voorraad van goederen in productie bijhouden advies geven over de combinatie van etenswaren en wijn omgaan met collega’s dichtheid van vloeistoffen metenLoopbaanperspectief
Het beroep wijnvergister behoort tot de beroepsgroep Productiemachinebedieners. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.
Onderwerp | Aantal banen | Perspectief |
---|---|---|
verwachte uitbreidingsvraag tot 2024 | 6800 | hoog |
verwachte vervangingsvraag tot 2024 | 9500 | laag |
verwachte baanopeningen tot 2024 | 16300 | gemiddeld |
salarisgroei tijdens loopbaan | zeer laag | |
uitwijkmogelijkheden naar sector | hoog | |
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype | hoog | |
samenhang baankans met economie | gemiddeld |
Source: Sisyphus ODB