Beroep wijnsommelier

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

  • Sociaal / Ondernemend
  • Sociaal / Realistisch

Kennis

  • Gistingsproces van dranken

Vaardigheden

  • Trends in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie analyseren
  • Bijgewerkte professionele kennis onderhouden
  • Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen
  • Goede productiepraktijken toepassen
  • Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen

Optionele kennis en vaardigheden

sensorisch onderzoek uitvoeren gistingsproces van wijn public relations verzorgen druivensoorten omgaan met collega’s omgaan met managers specificaties van voedingsmiddelen bijhouden beschikken over computervaardigheden werkgerelateerde verslagen schrijven relaties met klanten onderhouden betrouwbaar handelen

Loopbaanperspectief

Het beroep wijnsommelier behoort tot de beroepsgroep Kelners en barpersoneel. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20244500  laag
verwachte vervangingsvraag tot 202441600  gemiddeld
verwachte baanopeningen tot 202446000  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  gemiddeld
uitwijkmogelijkheden naar sector  gemiddeld
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  laag
samenhang baankans met economie  gemiddeld