Beroep wijnsommelier
Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.
Persoonlijkheidstypen
- Sociaal / Ondernemend
- Sociaal / Realistisch
Kennis
- Gistingsproces van dranken
Vaardigheden
- Trends in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie analyseren
- Bijgewerkte professionele kennis onderhouden
- Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen
- Goede productiepraktijken toepassen
- Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen
Optionele kennis en vaardigheden
sensorisch onderzoek uitvoeren gistingsproces van wijn public relations verzorgen druivensoorten omgaan met collega’s omgaan met managers specificaties van voedingsmiddelen bijhouden beschikken over computervaardigheden werkgerelateerde verslagen schrijven relaties met klanten onderhouden betrouwbaar handelenLoopbaanperspectief
Het beroep wijnsommelier behoort tot de beroepsgroep Kelners en barpersoneel. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.
Onderwerp | Aantal banen | Perspectief |
---|---|---|
verwachte uitbreidingsvraag tot 2024 | 4500 | laag |
verwachte vervangingsvraag tot 2024 | 41600 | gemiddeld |
verwachte baanopeningen tot 2024 | 46000 | gemiddeld |
salarisgroei tijdens loopbaan | gemiddeld | |
uitwijkmogelijkheden naar sector | gemiddeld | |
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype | laag | |
samenhang baankans met economie | gemiddeld |