Beroep vormgever keramiek en porselein

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Vormgever keramiek en porselein: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Materiaal voor steengoedproductie

  Kenmerken en eigenschappen van de verschillende materialen die worden gebruikt voor de productie van glasachtig keramiek uit steengoedklei, of in sommige gevallen uit niet-vuurvaste vuurklei.

 • Soorten pottenbakkersmateriaal

  Soorten klei en modder en hun uiterlijk, eigenschappen, materiaalgedrag bij brand, enz.

 • Materiaal voor porseleinproductie

  Kenmerken en eigenschappen van de verschillende grondstoffen, zoals porseleinaarde, kaolien, aluminiumoxide, vuursteen en veldspaat, die worden gebruikt voor de productie van huishoudartikelen en decoratieve voorwerpen.

Vaardigheden

 • Dikte van de klei controleren

  In overeenstemming met de gespecificeerde dikte van de klei door het overschot uit de vormen te gieten, terwijl door middel van de vormopening het kleigehalte bekeken wordt.

 • Automatische machines controleren

  De instellingen en uitvoering van automatische machines continue controleren of regelmatige controleronden uitvoeren. Gegevens over de bedrijfsomstandigheden van installaties en apparatuur indien nodig registreren en interpreteren om afwijkingen vast te stellen.

 • Producten uit mallen verwijderen

  Afgewerkte producten uit mallen verwijderen en deze producten grondig onderzoeken op afwijkingen.

 • Kwaliteit van producten controleren

  Verschillende technieken gebruiken om ervoor te zorgen dat de kwaliteitsnormen en -specificaties in acht worden genomen. Toezicht houden op gebreken, verpakkingen en terugzendingen van producten naar verschillende productieafdelingen.

 • Jiggermachines bedienen

  De dregmachine bedienen voor het verkrijgen van de gespecificeerde keramische eindproducten zoals kommen, platen of kopjes.

 • Problemen oplossen

  Operationele problemen identificeren, beslissen wat er moet gebeuren en hierover verslag uitbrengen.

 • Kleimolens bedienen

  De pudmolen bedienen door de controles aan te passen om te mengen, te onttrekken of de kleiladingen te storten volgens specificaties.

 • De bediening van een machine installeren

  Een machine installeren en bedienen door de relevante gegevens te verzenden en in te voeren in de (computer) controller in overeenstemming met het gewenste verwerkte product.

 • Persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken

  Maak gebruik van passende beschermingsmiddelen volgens opleiding, instructies en handleidingen. Controleer de beschermingsmiddelen en gebruik deze consequent.

Optionele kennis en vaardigheden

keramische glazuren heftrucks bedienen gietprocessen transportband controleren decoratieve ontwerpen schilderen gietmengsels vormen productiegegevens registreren voor kwaliteitscontrole verschillende aardewerkmaterialen beheersen tuimelmachines bedienen voorraadniveaus bewaken keramisch materiaal uit aluminiumoxide defecte productiematerialen melden ongebakken klei bewerken glazuurlaag aanbrengen kwaliteit van grondstoffen controleren aardewerk breekbare voorwerpen verpakken voor transport mallen vullen materialen in ovens laden droogproces van het eindproduct controleren keramiekovens gebruiken gegevens over de voortgang van het werk bijhouden machineonderhoud uitvoeren kleiproducten polijsten materialen uit de oven halen droogblazers bedienen matrijzen produceren ergonomisch werken prototypen voor productie maken klei-extrusiemachines bedienen

Loopbaanperspectief

Het beroep vormgever keramiek en porselein behoort tot de beroepsgroep Productiemachinebedieners. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20246800  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 20249500  laag
verwachte baanopeningen tot 202416300  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  zeer laag
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  hoog
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB