Beroep voedselproductiemanager

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

  • Ondernemend / Conventioneel

Kennis

  • Voedsel- en drankenindustrie
  • Voedingsmiddelenwetgeving
  • Methoden voor kwaliteitsgarantie
  • Financiële draagkracht

Vaardigheden

  • Productiewerkzaamheden voor levensmiddelenfabrieken plannen
  • Statistische methoden bij procescontrole toepassen
  • Gegevens in de voedselverwerkende sector interpreteren
  • Zorgen voor kostenefficiëntie in de voedselproductie
  • Relaties met klanten onderhouden
  • Toezien op de productievoorwaarden
  • Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen
  • Risico’s op de werkplek identificeren
  • Productieprocessen analyseren voor verbetering
  • Doelstellingen op het gebied van kwaliteitsborging vaststellen
  • Begrotingscontrole uitvoeren
  • Kortetermijndoelstellingen implementeren
  • Trends in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie analyseren
  • Corrigerende acties beheren
  • Goede productiepraktijken toepassen
  • Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen
  • Diensten van werknemers plannen
  • Op de hoogte blijven van innovaties in de voedselverwerkende sector
  • Productieplannen communiceren

Optionele kennis en vaardigheden

doelstellingen op middellange termijn beheren in de levensmiddelenindustrie gebruikte ontwikkelingen volgen strategische planning in de voedingsmiddelenindustrie uitvoeren vreemde talen gebruiken voor internationale handel nieuw personeel in dienst nemen consumentenzaken in fabrieken bepleiten communicatie met overheidsinstellingen op het gebied van de voedingsmiddelenindustrie onderhouden financiële kosten van milieuplannen beoordelen normen voor voedselveiligheid procesoptimalisering leiden doelstellingen voor de middellange en lange termijn plannen leiding geven aan personeel wetgeving voor producten van dierlijke oorsprong productieniveaus aanpassen voortdurende voorbereiding op audits waarborgen verspilling van grondstoffen beperken

Loopbaanperspectief

Het beroep voedselproductiemanager behoort tot de beroepsgroep Managers productie. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20242000  gemiddeld
verwachte vervangingsvraag tot 20247000  gemiddeld
verwachte baanopeningen tot 20249000  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  gemiddeld
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  erg hoog
samenhang baankans met economie  gemiddeld