Beroep voedselproductiemanager
Voedselproductiemanager: Open vacatures
Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.
Actuele vacatures: talent.comPersoonlijkheidstypen
Kennis
- Voedsel- en drankenindustrie
De respectieve industrie en de processen die verband houden met de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, zoals grondstoffenselectie, verwerking, verpakking en opslag.
- Voedingsmiddelenwetgeving
Wetgeving met betrekking tot de levensmiddelen- en diervoederindustrie, omvattende de productie van levensmiddelen, hygiëne, veiligheid, grondstoffen, additieven, ggo’s, etikettering, milieu- en handelsregelgeving.
- Methoden voor kwaliteitsgarantie
Kwaliteitsgarantiebeginselen, standaardvereisten en de reeks processen en activiteiten die worden gebruikt voor het meten, controleren en waarborgen van de kwaliteit van producten en processen.
- Financiële draagkracht
Financiële verrichtingen zoals berekeningen, kostenramingen, begrotingsbeheer waarbij rekening wordt gehouden met relevante commerciële en statistische gegevens, zoals gegevens over materialen, leveringen en mankracht.
Vaardigheden
- Productiewerkzaamheden voor levensmiddelenfabrieken plannen
Productieplannen van levensmiddelenfabrieken voorbereiden door de hoofdactiviteiten te plannen binnen overeengekomen budgettaire en dienstverleningsniveaus. Realistische tijden en kosten voor de productiecapaciteiten voorzien, rekening houdend met productiviteit en efficiëntie.
- Statistische methoden bij procescontrole toepassen
Toepassen van statistische methoden van opzet van experimenten (DOE) en de controle van het statistisch proces (SPC) met het oog op de controle van de fabricageprocessen.
- Gegevens in de voedselverwerkende sector interpreteren
Interpreteren van gegevens uit verschillende bronnen, zoals marktgegevens, wetenschappelijke artikelen en eisen van klanten om onderzoek te doen naar ontwikkeling en innovatie in de voedingssector.
- Zorgen voor kostenefficiëntie in de voedselproductie
Ervoor zorgen dat het volledige proces van de productie van levensmiddelen, van de ontvangst van grondstoffen, de productie, de productie van levensmiddelen en de verpakking, kosteneffectief en efficiënt is.
- Relaties met klanten onderhouden
Een duurzame en betekenisvolle relatie met klanten opbouwen om tevredenheid en trouw te garanderen door accuraat en vriendelijk advies en ondersteuning te bieden, kwaliteitsproducten en -diensten te leveren en naverkoopinformatie en -service te verstrekken.
- Toezien op de productievoorwaarden
Toezicht houden op de productieprocessen en alle middelen voorbereiden die nodig zijn om een efficiënte en continue productiestroom in stand te houden.
- Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen
Nationale, internationale en interne vereisten toepassen en volgen die worden vermeld in normen, voorschriften en andere specificaties met betrekking tot de productie van voedsel en dranken.
- Risico’s op de werkplek identificeren
Uitvoeren van audits en inspecties voor de veiligheid van de werkplekken en de werkuitrusting. Ervoor zorgen dat deze aan de veiligheidsvoorschriften voldoen en gevaren en risico’s identificeren.
- Productieprocessen analyseren voor verbetering
Productieprocessen analyseren die leiden tot verbetering Analyseren om productieverliezen en totale productiekosten te verminderen.
- Doelstellingen op het gebied van kwaliteitsborging vaststellen
Doelstellingen en procedures voor kwaliteitsborging bepalen en zorgen voor de handhaving en voortdurende verbetering ervan door doelen, protocollen, benodigdheden, processen, apparatuur en technologieën voor kwaliteitsstandaarden te evalueren.
- Productie-KPI’s vaststellen
In overeenstemming met de bedrijfsstrategie van de onderneming, kernprestatie-indicatoren vaststellen en bereiken en ervoor zorgen dat aan de behoeften van de klanten wordt voldaan.
- Beheersing van uitgaven
Een doeltreffende kostenbewaking uitvoeren en handhaven met aandacht voor efficiëntie, verspilling, overuren en personeel. Excessen evalueren en streven naar efficiëntie en productiviteit.
- Kortetermijndoelstellingen implementeren
Prioriteiten en onmiddellijke maatregelen bepalen voor de nabije toekomst.
- Trends in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie analyseren
De trends in levensmiddelen die verband houden met de voorkeur van de consument onderzoeken. Voer onderzoek uit naar belangrijke markten, zowel op basis van productsoort en geografie als op basis van technologische verbeteringen in de industrie.
- Corrigerende acties beheren
Corrigerende maatregelen en plannen voor permanente verbetering uitvoeren op basis van interne en externe audits, om te beantwoorden aan prestatie-indicatoren op het vlak van voedselveiligheid en -kwaliteit binnen de afgesproken tijdspanne.
- Goede productiepraktijken toepassen
Voorschriften toepassen met betrekking tot de productie van levensmiddelen en de naleving van de voedselveiligheid. Gebruik maken van voedselveiligheidsprocedures op basis van Good Manufacturing Practices (goede productiepraktijken).
- Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen
De voorschriften voor de productie van levensmiddelen en de naleving van de voorschriften inzake voedselveiligheid toepassen. Gebruik maken van procedures voor de voedselveiligheid op basis van de kritische controlepunten Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP risicoanalyse en kritische controlepunten).
- Diensten van werknemers plannen
Shifts van werknemers plannen om alle orders van de klanten af te ronden en het productieplan naar tevredenheid te voltooien.
- Op de hoogte blijven van innovaties in de voedselverwerkende sector
De recentste innovatieve producten en technologieën voor het verwerken, bewaren, verpakken en verbeteren van levensmiddelen.
- Productieplannen communiceren
Aan alle niveaus productieplannen communiceren op een wijze dat de doelstellingen, processen en vereisten duidelijk zijn. Ervoor zorgen dat informatie wordt doorgegeven aan alle personen die bij het proces betrokken zijn, aangenomen dat zij verantwoordelijk zijn voor het algehele succes.
- Middelen voor de voedingsmiddelenproductie beheren
Beheren van hulpbronnen om te zorgen voor voldoende en adequaat opgeleid personeel om consistente prestaties te garanderen.
- Leiding geven aan werknemers in voedingsmiddelenfabrieken
Toezicht houden op werknemers en de kwaliteit van de producten in de installaties waar grondstoffen worden verwerkt, met inbegrip van levende wezens, groenten en granen in producten.
Optionele kennis en vaardigheden
doelstellingen op middellange termijn beheren in de levensmiddelenindustrie gebruikte ontwikkelingen volgen strategische planning in de voedingsmiddelenindustrie uitvoeren vreemde talen gebruiken voor internationale handel nieuw personeel in dienst nemen consumentenzaken in fabrieken bepleiten communicatie met overheidsinstellingen op het gebied van de voedingsmiddelenindustrie onderhouden financiële kosten van milieuplannen beoordelen normen voor voedselveiligheid procesoptimalisering leiden doelstellingen voor de middellange en lange termijn plannen leiding geven aan personeel wetgeving voor producten van dierlijke oorsprong productieniveaus aanpassen voortdurende voorbereiding op audits waarborgen verspilling van grondstoffen beperkenLoopbaanperspectief
Het beroep voedselproductiemanager behoort tot de beroepsgroep Managers productie. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.
Onderwerp | Aantal banen | Perspectief |
---|---|---|
verwachte uitbreidingsvraag tot 2024 | 2000 | gemiddeld |
verwachte vervangingsvraag tot 2024 | 7000 | gemiddeld |
verwachte baanopeningen tot 2024 | 9000 | gemiddeld |
salarisgroei tijdens loopbaan | gemiddeld | |
uitwijkmogelijkheden naar sector | hoog | |
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype | erg hoog | |
samenhang baankans met economie | gemiddeld |
Source: Sisyphus ODB