Beroep Voedingsmiddelentechnoloog

  • Shutterstock.com
    Voedingsmiddelentechnoloog

Voedselveiligheidsspecialisten organiseren processen en implementeren procedures om problemen met voedselveiligheid te voorkomen. Ze doen dit op basis van de voorschriften.

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

  • Sociaal / Realistisch
  • Realistisch / Onderzoekend

Taken voedingsmiddelentechnoloog

  • Reinigt, onderhoudt en installeert laboratoriumuitrusting.
  • Verzamelt stalen en bereidt ze voor.
  • Voert gestandaardiseerde tests uit op voedsel, dranken, additieven en conserveringsmiddelen, bijv. om na te gaan of ze voldoen aan standaarden en regelgeving inzake kleur, textuur, voedingswaarde, etc.
  • Verricht metingen en berekent productkenmerken zoals vocht- of zoutgehalte, percentages van ingrediënten en formules, bijv. met behulp van wiskundige en chemische procedures.
  • Registreert en combineert resultaten van tests, maakt grafieken, tabellen en rapporten.
  • Analyseert testresultaten om producten te classificeren of om resultaten te vergelijken met standaardtabellen.
  • Onderzoekt chemische en biologische stalen met behulp van een microscoop, om bijv. celstructuren te identificeren, bacteriën op te sporen etc.
  • Proeft of ruikt voedsel en dranken om te verzekeren dat smaken voldoen aan de specificaties of om stalen te selecteren met specifieke eigenschappen.
  • Mixt, mengt of cultiveert ingrediënten, bijv. om maatstaven te ontwikkelen of om voedsel of dranken te produceren.
  • Meet, test en weegt flessen, blikjes of andere verpakkingen, bijv. om de hardheid, sterkte of conformiteit aan specificaties na te gaan.
  • Bestelt laboratoriumvoorraden.
  • Ontwikkelt laboratoriumprocedures of past deze aan onder leiding van wetenschappers, volgt hierbij relevante technische ontwikkelingen.

Gerelateerde beroepen voedingsmiddelen

  • Bakker (industrieel)
  • Chocolatier
  • Gistmaker
  • Inpakker (handmatig)
  • Kwaliteitscontroleur grondstoffen voedingsindustrie
  • Kwaliteitscontroleur voedingsindustrie
  • Pizzabakker
  • Procesoperator meelverwerking
  • Procesoperator suikerproductie
  • Productie medewerker azijn
  • Productie medewerker bakkerij
  • Productie medewerker bakproducten
  • Productie medewerker cacaobereiding
  • Productie medewerker chocolade, koek en snoep
  • Productie medewerker deegwaren
  • Productie medewerker frisdranken
  • Productie medewerker graan- of kruidenmalerij
  • Productie medewerker groenteverwerking
  • Productie medewerker kauwgum
  • Productie medewerker koffiebranderij
  • Productie medewerker margarineverwerking
  • Productie medewerker notenverwerking
  • Productie medewerker ontbijtgranen
  • Productie medewerker spijsolie
  • Productie medewerker thee-pakkerij
  • Productie medewerker verpakking, etiketteren
  • Productie medewerker wijnbouwer
  • Taartenbakker
  • Teamleider productie medewerkers voeding

Loopbaanperspectief

Het beroep Voedingsmiddelentechnoloog behoort tot de beroepsgroep Biologen en natuurwetenschappers. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 2024-400  erg laag
verwachte vervangingsvraag tot 20245000  laag
verwachte baanopeningen tot 20245000  erg laag
salarisgroei tijdens loopbaan  hoog
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  gemiddeld
samenhang baankans met economie  hoog