Beroep voedingskwaliteitcontroleur

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

Kennis

  • Pathogenic microorganisms in food
  • Food product ingredients
  • Processes of foods and beverages manufacturing
  • Food preservation
  • Quality assurance methodologies
  • Food and beverage industry
  • Functional properties of foods

Vaardigheden

  • Apply GMP
  • Apply requirements concerning manufacturing of food and beverages
  • Set up equipment for food production
  • Write work-related reports
  • Monitor the production line
  • Carry out checks of production plant equipment
  • Schedule regular machine maintenance
  • Clean food and beverage machinery
  • Manage delivery of raw materials
  • Monitor ingredient storage
  • Manage packaging material
  • Apply HACCP
  • Ensure public safety and security
  • Identify the factors causing changes in food during storage
  • Prepare visual data

Optionele kennis en vaardigheden

beginselen van voedselveiligheid diensten van werknemers plannen voedingsmiddelenwetgeving gistingsproces van voedingswaren waarborgen dat het eindproduct aan de vereisten voldoet verpakkingsvereisten analyseren corrigerende acties beheren productielijn voor het inblikken van voedsel gistingsproces van dranken verspilling van grondstoffen beperken voorraad van goederen in productie bijhouden kwaliteit van producten op een productielijn controleren laboratoriumapparaten ijken ingrediënten voor voedselproductie toevoegen voedselrisicoanalyses uitvoeren op het gemak zijn in onveilige omgevingen assisteren bij de ontwikkeling van standaardprocedures in de voedselketen nieuwe voedingsmiddelen ontwikkelen middelen voor de voedingsmiddelenproductie beheren wetgeving voor producten van dierlijke oorsprong voedingsmiddelen beginselen van de voedingstechnologie toepassen laboratoriumgebaseerde wetenschappen technische tekeningen lezen productieprocessen analyseren voor verbetering kwaliteit van grondstoffen bij ontvangst controleren klachten van klanten onderzoeken voorwaarden voor verwerking volgen schriftelijke verslagen inzake werk analyseren coatingspecificaties volgen statistische methoden bij procescontrole toepassen geschikte verpakkingen voor voedingsproducten selecteren deelnemen aan de ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelen hygiënische procedures volgen tijdens de voedselverwerking laboratoriumresultaten opvolgen reiniging van herbruikbare verpakkingen in de levensmiddelenindustrie gebruikte ontwikkelingen volgen smaakcombinaties automatische procesbesturing toepassen zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie productieschema aanpassen kwaliteitscontroles uitvoeren

Loopbaanperspectief

Het beroep voedingskwaliteitcontroleur behoort tot de beroepsgroep Technici bouwkunde en natuur. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20246400  gemiddeld
verwachte vervangingsvraag tot 202413300  laag
verwachte baanopeningen tot 202419700  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  gemiddeld
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  hoog
samenhang baankans met economie  gemiddeld