Beroep voedingsbiotechnoloog

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

  • Onderzoekend / Realistisch

Kennis

  • Ingrediënten van voedingsmiddelen
  • Gistingsproces van voedingswaren
  • Opslag van voedingsmiddelen
  • Bedreigingen voor ingrediënten
  • Beginselen van voedselveiligheid
  • Wetgeving voor producten van dierlijke oorsprong
  • Voedselallergieën
  • Methoden voor kwaliteitsgarantie
  • Door voedsel veroorzaakte ziektes
  • Samenstelling van voedingsmiddelen
  • Enzymatische verwerking
  • Biotechnologie
  • Pathogene micro-organismen in voedingsmiddelen
  • Gistingsproces van dranken
  • Voedingsmiddelenwetenschap
  • Laboratoriumgebaseerde wetenschappen
  • Voedingsmiddelenwetgeving
  • Toxiciteit van voedingsmiddelen
  • Bewaren van voedsel
  • Voedsel- en drankenindustrie

Vaardigheden

  • Voedselrisicoanalyses uitvoeren
  • Microscopen bedienen
  • Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen
  • Microbiologische analyses in de voedselketen uitvoeren
  • Afgekeurde producten beheren
  • Laboratoriumresultaten opvolgen
  • Visuele gegevens voorbereiden
  • Voorwaarden voor verwerking volgen
  • Chemische processen verbeteren
  • Micro-organismen ontdekken
  • In de levensmiddelenindustrie gebruikte ontwikkelingen volgen
  • Laboratoria voor voedingsmiddelenproductie beheren
  • Monsters van voedingsmiddelen en dranken analyseren
  • Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen
  • Goede productiepraktijken toepassen
  • Zorgen voor de openbare orde en veiligheid
  • Op de hoogte blijven van innovaties in de voedselverwerkende sector
  • Procesoptimalisering leiden
  • Factoren identificeren die veranderingen tijdens de opslag van voedingsmiddelen veroorzaken

Optionele kennis en vaardigheden

houdbaarheidstermijn van voedingsmiddelen beoordelen conserveringsbehandelingen toepassen normen voor voedselveiligheid risico’s in verband met natuurlijke, chemische, biologische gevaren in drank en voedingsmiddelen kwaliteit van producten op een productielijn controleren productieschema aanpassen op het gemak zijn in onveilige omgevingen deelnemen aan de ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelen zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie op de hoogte blijven van regelgeving schriftelijke verslagen inzake werk analyseren opleidingen over milieuaangelegenheden geven beginselen van de voedingstechnologie toepassen kwaliteitscontroles uitvoeren de productielijn volgen voedingsmiddelen operationele standaardprocedures in de voedselketen ontwikkelen wetenschappelijke methoden toepassen statistiek milieuaudits uitvoeren nieuwe voedingsmiddelen ontwikkelen voedingsmonsters beoordelen waarborgen dat het eindproduct aan de vereisten voldoet haccp-implementatie in fabrieken beoordelen werkgerelateerde verslagen schrijven beknopte producteisen verzamelen laboratoriumhandleidingen volgen