Beroep voedingsbiotechnoloog

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

Kennis

  • Foodborne diseases
  • Laboratory based sciences
  • Food legislation
  • Fermentation processes of food
  • Enzymatic processing
  • Food safety principles
  • Pathogenic microorganisms in food
  • Food and beverage industry
  • Food science
  • Food product ingredients
  • Food products composition
  • Food allergies
  • Food preservation
  • Food toxicity
  • Fermentation processes of beverages
  • Biotechnology
  • Food storage
  • Legislation about animal origin products
  • Quality assurance methodologies
  • Ingredient threats

Vaardigheden

  • Manage food manufacturing laboratory
  • Detect microorganisms
  • Follow-up lab results
  • Manage discarded products
  • Monitor developments used for food industry
  • Perform food risk analysis
  • Operate microscope
  • Perform microbiological analysis in the food chain
  • Identify the factors causing changes in food during storage
  • Apply HACCP
  • Apply GMP
  • Prepare visual data
  • Analyse samples of food and beverages
  • Ensure public safety and security
  • Improve chemical processes
  • Keep up with innovations in food manufacturing
  • Monitor processing conditions
  • Apply requirements concerning manufacturing of food and beverages
  • Lead process optimisation

Optionele kennis en vaardigheden

voedingsmiddelen opleidingen over milieuaangelegenheden geven beginselen van de voedingstechnologie toepassen op de hoogte blijven van regelgeving deelnemen aan de ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelen wetenschappelijke methoden toepassen waarborgen dat het eindproduct aan de vereisten voldoet werkgerelateerde verslagen schrijven beknopte producteisen verzamelen zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie houdbaarheidstermijn van voedingsmiddelen beoordelen schriftelijke verslagen inzake werk analyseren conserveringsbehandelingen toepassen milieuaudits uitvoeren haccp-implementatie in fabrieken beoordelen operationele standaardprocedures in de voedselketen ontwikkelen laboratoriumhandleidingen volgen de productielijn volgen normen voor voedselveiligheid kwaliteit van producten op een productielijn controleren nieuwe voedingsmiddelen ontwikkelen op het gemak zijn in onveilige omgevingen kwaliteitscontroles uitvoeren productieschema aanpassen risico’s in verband met natuurlijke, chemische, biologische gevaren in drank en voedingsmiddelen statistiek voedingsmonsters beoordelen

Loopbaanperspectief

Het beroep voedingsbiotechnoloog behoort tot de beroepsgroep Biologen en natuurwetenschappers. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 2024-400  erg laag
verwachte vervangingsvraag tot 20245000  laag
verwachte baanopeningen tot 20245000  erg laag
salarisgroei tijdens loopbaan  hoog
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  gemiddeld
samenhang baankans met economie  hoog