Beroep verpakkingstechnoloog voedingsmiddelen
Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.
Verpakkingstechnoloog voedingsmiddelen: Open vacatures
Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.
Actuele vacatures: talent.comPersoonlijkheidstypen
Kennis
- Vereisten voor de verpakking van producten
Inzicht in de voorschriften van het productpakket om materialen voor verpakkingsdoeleinden voor te bereiden of te selecteren.
- Methoden voor kwaliteitsgarantie
Kwaliteitsgarantiebeginselen, standaardvereisten en de reeks processen en activiteiten die worden gebruikt voor het meten, controleren en waarborgen van de kwaliteit van producten en processen.
- Verpakkingsfuncties
Functies en rol van verpakking in de moderne samenleving. Structuur van de toeleveringsketen van de verpakking en de verhouding tussen verpakking en marketing.
- Verpakkingstechniek
De processen voor het verpakken of de bescherming van producten met het oog op distributie, opslag en verkoop.
- Soorten verpakkingsmateriaal
Eigenschappen van materialen die hen geschikt maken als verpakking. De omzetting van grondstoffen in verpakkingsmaterialen. Verschillende soorten etiketten en gebruikte materialen die voldoen aan de opslagcriteria, die per product verschillen.
- Verpakkingsprocessen
Ontwerp en ontwikkeling van verpakkingen. De op de verpakking aangebrachte versieringen en drukprocedés. Verpakkingsmachines en lijnverrichtingen.
Vaardigheden
- Op de hoogte blijven van innovaties in de voedselverwerkende sector
De recentste innovatieve producten en technologieën voor het verwerken, bewaren, verpakken en verbeteren van levensmiddelen.
- Innovatieve concepten voor verpakkingen ontwikkelen
Creatieve ideeën ontwikkelen voor materiaal, verpakkingsformaten en druktechnologieën.
- Verpakkingswerkzaamheden volgen
Toezicht houden op de door de werknemers uitgevoerde verpakkingswerkzaamheden met het oog op de naleving van de productievoorschriften. Producten controleren op de juiste verpakking, zoals etikettering en datumcodering, om een passend en veilig vervoer te waarborgen.
- Trends in voedingsproducten volgen
Bevindingen en gedragingen onderzoeken om inzicht te krijgen in trends, kenmerken of kwalitatieve wensen van klanten. Deze informatie gebruiken voor productontwikkeling, voor productverbetering en voor verpakkingsvoorschriften.
- Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen
De voorschriften voor de productie van levensmiddelen en de naleving van de voorschriften inzake voedselveiligheid toepassen. Gebruik maken van procedures voor de voedselveiligheid op basis van de kritische controlepunten Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP risicoanalyse en kritische controlepunten).
- Verpakkingsvereisten analyseren
Analyseert de vereiste van de verpakking ten opzichte van het ontwerp van het productieplan. Analyse uitvoeren met inachtneming van de technische, economische, ergonomische en andere perspectieven.
- Geschikte verpakkingen voor voedingsproducten selecteren
Geschikte verpakkingen voor voedingsproducten kiezen rekening houdend met de aantrekkelijkheid en geschiktheid van de verpakking. De juiste verpakking kiezen om het veilig en tegen een redelijke prijs te verzenden. Er bewust van zijn dat verpakkingen ook een invloed kunnen hebben op de productkenmerken zoals vorm, gewicht of stevigheid. Verschillende aspecten zoals kostprijs, aantrekkelijkheid en naleving van voorschriften en milieubescherming tegen elkaar afwegen.
- Goede productiepraktijken toepassen
Voorschriften toepassen met betrekking tot de productie van levensmiddelen en de naleving van de voedselveiligheid. Gebruik maken van voedselveiligheidsprocedures op basis van Good Manufacturing Practices (goede productiepraktijken).
- Ontwikkelcyclus van verpakkingen van concept tot lancering beheren
Beheren van de ontwikkelingscyclus van verpakking van concept tot lancering om ervoor te zorgen dat de financiële, operationele en commerciële variabelen worden nageleefd.
- Verpakkingsmateriaal beheren
Het beheer van alle verpakkingsmaterialen, primaire verpakkingen (inpakpapier, blikken, flessen) of secundaire verpakkingen (kartons, kratten, pallets).
- Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen
Nationale, internationale en interne vereisten toepassen en volgen die worden vermeld in normen, voorschriften en andere specificaties met betrekking tot de productie van voedsel en dranken.
- Vulmachines volgen
Bewaking van vul-, weeg- en verpakkingsmachines.
- Zorgen voor esthetiek van voedingsmiddelen
Het overbrengen van de presentatie en de esthetische elementen naar de productie van levensmiddelen. De producten naar behoren snijden, de juiste hoeveelheden in het product beheren, zorgen voor de aantrekkelijkheid van het product.
Optionele kennis en vaardigheden
voedingsmiddelen etiketteren risico’s in verband met natuurlijke, chemische, biologische gevaren in drank en voedingsmiddelen beginselen van voedselveiligheid nieuwe voedingsmiddelen ontwikkelen op de hoogte blijven van regelgeving haccp-implementatie in fabrieken beoordelen micro-organismen ontdekken operationele standaardprocedures in de voedselketen ontwikkelen correcte etikettering van goederen waarborgen voedingsmiddelenwetenschap bedreigingen voor ingrediënten normen voor voedselveiligheid corrigerende acties beheren deelnemen aan de ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelenLoopbaanperspectief
Het beroep verpakkingstechnoloog voedingsmiddelen behoort tot de beroepsgroep Ingenieurs (geen elektrotechniek). Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.
Onderwerp | Aantal banen | Perspectief |
---|---|---|
verwachte uitbreidingsvraag tot 2024 | 8900 | gemiddeld |
verwachte vervangingsvraag tot 2024 | 14600 | laag |
verwachte baanopeningen tot 2024 | 23400 | gemiddeld |
salarisgroei tijdens loopbaan | hoog | |
uitwijkmogelijkheden naar sector | hoog | |
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype | hoog | |
samenhang baankans met economie | hoog |
Source: Sisyphus ODB