Beroep treindienstleider

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Treindienstleider: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Mechanica van treinen

  Beschikken over basiskennis van de mechanismen van treinen, de technische aspecten ervan te begrijpen en deel te nemen aan discussies over aanverwante onderwerpen om problemen in verband met de mechanismen op te lossen.

 • Moderne elektrische seinsystemen

  Inzicht in traditionele en moderne seinsystemen; spoorwegseinsystemen beheren.

 • Seinhuizen

  De verschillende soorten seinhuizen, waaronder oudere seinhuizen met hendels en handbediening, seinhuizen met ledpanelen en geïntegreerde elektronische systemen.

 • Onderdelen van een seinhuis

  Kennis van en inzicht verschaffen in de structuren die zich naast de spoorwegtrajecten bevinden, aangeduid als seindozen, blokkeertorens, signaalpalen en signaalhutten, van welke signalen, punten en andere apparatuur wordt gecontroleerd.

 • Treinroutes

  Kennis hebben van de hoofdroutes van treinen en snel naar relevante informatie zoeken om de vragen van de klant te beantwoorden. Advies geven over mogelijke kortere wegen en routeopties.

Vaardigheden

 • Omgaan met stressvolle situaties

  Omgaan met stressvolle situaties op de werkplek door adequate procedures te volgen, rustig en effectief te communiceren en nuchter te blijven bij het nemen van beslissingen.

 • Geïntegreerd elektronisch controlecentrum voor treinen bedienen

  Geïntegreerde elektronische controlecentra exploiteren waar seingevers moderne technologische besturingssystemen en apparatuur toepassen om de doorstroming van treinen over lange trajecten van het spoor te controleren.

 • Signalisatieverslagen schrijven

  Nauwkeurige communicatie en verslagen over signalisatiehandelingen en veiligheidsprocedures schrijven. Gebeurtenissen registreren en gegevens bijhouden.

 • Signalisatie-apparatuur van spoorwegen onderhouden

  Testen, bedienen en onderhouden van signalisatie-apparatuur van spoorwegen, zoals elektrische wissels en waarschuwingssystemen voor het passeren van hellingen.

 • Toezicht houden op het dagelijks treinexploitatieplan

  Controleer het dagelijkse treinprogramma en houd toezicht op de activiteiten op basis van de treinen die in een specifiek gebied rijden; wees op de hoogte van wijzigingen van de dienstregeling en storingen aan lijnen of elektrische storingen.

 • Kleurverschillen aangeven

  Verschillen tussen kleuren identificeren, zoals kleurschakeringen.

 • Dienstregelingen van treinen beheren

  De dienstregelingen van treinen beheren die elke beweging op het spoorwegnet tonen. Voorbereiden op de aankomst en het vertrek van treinen, tussenplaatsen en plaatsen van inhaling.

 • Kalm reageren in stressvolle situaties

  Snel, kalm en veilig reageren op onverwachte situaties; een oplossing bieden die het probleem oplost of de impact verkleint.

 • Apparatuur voor spoorwegsignalisatie testen

  Apparatuur voor signalisatie (signaallichten en communicatie-apparaten) testen die worden gebruikt bij het spoor en op de spoorwegterreinen, zoals dashboardverlichting van de trein, de verlichting langs de rails, het knipperen van de rode lichten en/of de alarmen bij het passeren van elke trein.

 • Spoorcommunicatiesystemen bedienen

  Spoorcommunicatiesystemen bedienen, mededelingen doen via het omroepsysteem of communiceren met de centrale treinadministratie.

 • Seinhuizen met LED-panelen bedienen

  Werken met hoogtechnologische LED-gebaseerde seinhuizen; een seinbeambte draait aan schakelaars en drukt op knoppen om treinbewegingen te manipuleren op stukken spoor tot 80 km lang.

 • Signaalapparatuur voor treinen gebruiken

  Treinsignalen bedienen om aan te geven of treinbestuurders mogen doorrijden; lichtsignalen of barrières bedienen; de richting van treinen controleren door middel van punten die zich verplaatsen.

 • Operationele veiligheid op treinen beheren

  Toezicht houden op alle activiteiten in een bepaald gebied, als onderdeel van een team dat de operationele veiligheid en de treindiensten voor een specifieke geografische locatie beheert.

 • Verschillende communicatiekanalen gebruiken

  Gebruik maken van verschillende soorten communicatiekanalen zoals verbale, handgeschreven, digitale en telefooncommunicatie, met als doel ideeën of informatie uit te werken en uit te wisselen.

Optionele kennis en vaardigheden

operationele veiligheidsacties van treinen bepalen verantwoordelijkheid tonen treinplanning treindienstregelingen controleren

Loopbaanperspectief

Het beroep treindienstleider behoort tot de beroepsgroep Transportplanners en logistiek medewerkers. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20243900  laag
verwachte vervangingsvraag tot 202418600  laag
verwachte baanopeningen tot 202422500  erg laag
salarisgroei tijdens loopbaan  gemiddeld
uitwijkmogelijkheden naar sector  erg hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  erg hoog
samenhang baankans met economie  laag

Source: Sisyphus ODB