Beroep technicus

Technicus: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

  • Methoden voor kwaliteitsgarantie

    Kwaliteitsgarantiebeginselen, standaardvereisten en de reeks processen en activiteiten die worden gebruikt voor het meten, controleren en waarborgen van de kwaliteit van producten en processen.

  • Filterprocessen bij dranken

    Veilige en economische methode om onzuiverheden uit levensmiddelen te verwijderen en de houdbaarheid ervan te verlengen. Het belang van de controle van de verontreiniging en hoe het bijdraagt tot een product van hogere kwaliteit, een aanzienlijke vermindering van het afval en een minimum aan productbederf.

  • Productieprocessen voor drank en voedingsmiddelen

    Grondstoffen en productieprocessen voor het verkrijgen van kant-en-klare levensmiddelen. Belang van kwaliteitscontrole en andere technieken voor de voedsel- en drankenindustrie.

  • Pathogene micro-organismen in voedingsmiddelen

    De identificatie en kenmerken van pathogene micro-organismen in voedsel en de adequate preventiemethoden om de reproductie ervan in voedingsmiddelen af te remmen.

Vaardigheden

  • Pompapparatuur bedienen

    Pompapparatuur bedienen; toezicht houden op het gas- en olietransport van boorputkoppen op raffinaderijen of opslagfaciliteiten.

  • Koolzuurtoevoegende processen uitvoeren

    Koolzuurtoevoegende processen uitvoeren die verwijzen naar het injecteren van kooldioxide onder hoge druk om dranken zoals soda's, schuimwijn en dranken te verkrijgen.

  • Goede productiepraktijken toepassen

    Voorschriften toepassen met betrekking tot de productie van levensmiddelen en de naleving van de voedselveiligheid. Gebruik maken van voedselveiligheidsprocedures op basis van Good Manufacturing Practices (goede productiepraktijken).

  • Zware gewichten tillen

    Zware gewichten tillen en toepassen van ergonomische tiltechnieken om beschadiging van het lichaam te voorkomen.

  • Machines voor voedingsmiddelen en dranken schoonmaken

    Schone machines die worden gebruikt voor de productie van levensmiddelen of dranken. Zorg voor passende oplossingen voor het schoonmaken. Zij bereiden alle onderdelen voor en zorgen ervoor dat ze schoon genoeg zijn om afwijkingen of fouten in het productieproces te vermijden.

  • Graanreinigingsmachines bedienen

    Een automatische reinigingsmachine opstarten die blaast en vreemde deeltjes, zoals vuil, twijgen, en ook stenen uit volkoren zift transporteert schoon graan naar opslagtank voor verdere verwerking.

  • Monsters voor analyse verzamelen

    Monsters van materialen of producten voor laboratoriumanalyse verzamelen.

  • Controles van fabrieksinstallaties uitvoeren

    De machines en apparatuur controleren die in fabrieksinstallaties worden gebruikt. Ervoor zorgen dat de machines naar behoren werken, de machines vóór het gebruik instellen en ervoor zorgen dat de uitrusting ononderbroken werkt.

  • Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen

    Nationale, internationale en interne vereisten toepassen en volgen die worden vermeld in normen, voorschriften en andere specificaties met betrekking tot de productie van voedsel en dranken.

  • Niveaus van koolzuurtoevoeging beheren

    De temperatuur en druk beheren met het oog op het bepalen van de koolzuurgehalten in dranken.

  • Vloeistoffen filteren

    Vaste stoffen die niet gemakkelijk zullen bezinken scheiden van hun suspendeervloeistof door het mengsel door filters te voeren.

  • Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen

    De voorschriften voor de productie van levensmiddelen en de naleving van de voorschriften inzake voedselveiligheid toepassen. Gebruik maken van procedures voor de voedselveiligheid op basis van de kritische controlepunten Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP risicoanalyse en kritische controlepunten).

  • PH-waarde meten

    Het meten van de pH, een maat voor de aciditeit of de alkaliniteit.

  • Chemicaliën voor zuivering van dranken toevoegen

    Chemische coagulanten toevoegen aan een drank en alcoholische dranken om colloïden en andere deeltjes te destabiliseren, waardoor ze samenklonteren.

  • Beleidslijnen van de organisatie naleven

    Beleidslijnen van de organisatie of afdelingsspecifieke normen en richtlijnen naleven. De motieven van de organisatie en de gemeenschappelijke afspraken begrijpen en daarnaar handelen.

Optionele kennis en vaardigheden

commerciële en technische zaken in vreemde talen communiceren beschikken over computervaardigheden moderne brouwsystemen temperatuurschalen corrigerende acties beheren gegevens in de voedselverwerkende sector interpreteren temperatuur in het productieproces van levensmiddelen en dranken volgen centrifugale afscheiders volgen dichtheid van vloeistoffen meten assisteren bij de ontwikkeling van standaardprocedures in de voedselketen ingrediënten voor de productie van bier fermentatietanks steriliseren omgaan met managers omgaan met collega’s ontwikkelcyclus van verpakkingen van concept tot lancering beheren monsters etiketteren vulmachines volgen zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie conserveringsbehandelingen toepassen in een voedselverwerkend team werken

Loopbaanperspectief

Het beroep technicus behoort tot de beroepsgroep Productiemachinebedieners. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20246800  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 20249500  laag
verwachte baanopeningen tot 202416300  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  zeer laag
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  hoog
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB