Beroep technicus

Persoonlijkheidstypen

Kennis

  • Quality assurance methodologies
  • Beverages filtration processes
  • Processes of foods and beverages manufacturing
  • Pathogenic microorganisms in food

Vaardigheden

  • Operate pumping equipment
  • Perform carbonation processes
  • Apply GMP
  • Lift heavy weights
  • Clean food and beverage machinery
  • Collect samples for analysis
  • Carry out checks of production plant equipment
  • Apply requirements concerning manufacturing of food and beverages
  • Manage carbonation levels
  • Filter liquids
  • Apply HACCP
  • Adhere to organisational guidelines

Optionele kennis en vaardigheden

commerciële en technische zaken in vreemde talen communiceren beschikken over computervaardigheden moderne brouwsystemen temperatuurschalen corrigerende acties beheren gegevens in de voedselverwerkende sector interpreteren temperatuur in het productieproces van levensmiddelen en dranken volgen centrifugale afscheiders volgen dichtheid van vloeistoffen meten assisteren bij de ontwikkeling van standaardprocedures in de voedselketen ingrediënten voor de productie van bier fermentatietanks steriliseren omgaan met managers omgaan met collega’s ontwikkelcyclus van verpakkingen van concept tot lancering beheren monsters etiketteren vulmachines volgen zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie conserveringsbehandelingen toepassen in een voedselverwerkend team werken

Loopbaanperspectief

Het beroep technicus behoort tot de beroepsgroep Productiemachinebedieners. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20246800  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 20249500  laag
verwachte baanopeningen tot 202416300  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  zeer laag
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  hoog
samenhang baankans met economie  gemiddeld