Beroep technicus fotonica

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Technicus fotonica: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Eigenschappen van optisch glas

  De kenmerken van optisch glas, zoals brekingsindex, dispersie en chemische eigenschappen.

 • Tekeningen ontwerpen

  Beschikken over inzicht in ontwerptekeningen van producten, instrumenten en technische systemen.

 • Opto-elektronica

  Tak van elektronica en optica gewijd aan de studie en het gebruik van elektronische apparaten die licht detecteren en regelen.

 • Fotonica

  De wetenschap en technologie van het genereren, besturen en waarnemen van lichtdeeltjes. Daarbij wordt onderzoek gedaan naar verschijnselen en toepassingen waarbij licht wordt gebruikt om gegevens over te dragen of te verwerken, of om materialen fysiek te wijzigen.

 • Optische techniek

  Subdiscipline van techniek die betrekking heeft op de ontwikkeling van optische instrumenten en toepassingen, zoals telescopen, microscopen, lenzen, lasers, glasvezelcommunicatie en beeldvormingssystemen.

 • Optisch productieproces

  Het proces en de verschillende stadia van de fabricage van een optisch product, van het ontwerp en het prototype tot de opstelling van optische componenten en lenzen, de assemblage van optische apparatuur en de tussentijdse en definitieve beproeving van de optische producten en de onderdelen daarvan.

 • Refractiesterkte

  Refractiesterkte of de optische sterkte is de mate waarin een optisch systeem, zoals een lens, licht convergeert of divergeert. Divergerende lenzen hebben een negatieve refractiesterkte, terwijl convergerende lenzen een positieve refractiesterkte hebben.

 • Soorten optische instrumenten

  Beschikken over informatie over soorten optische instrumenten en lenzen, waaronder microscopen en telescopen, en over hun mechanische eigenschappen, hun onderdelen en hun kenmerken.

 • Optische componenten

  De onderdelen en materialen die nodig zijn voor de opbouw van optische instrumenten, zoals lenzen en frames.

 • Normen voor optische apparaten

  De nationale en internationale kwaliteits- en veiligheidsnormen en -voorschriften voor het gebruik en de vervaardiging van optische apparatuur, met inbegrip van optische materialen, optische componenten, optische systemen, oogheelkundige apparatuur, optomechanische apparatuur, optische meetapparatuur, fotografische apparatuur en opto-elektronische apparatuur.

 • Lasers

  Apparaten die licht kunnen produceren door de optische versterking van de gestimuleerde emissie van elektromagnetische straling, zoals gaslasers, solid-state lasers, vezellasers, fotonische lasers en halfgeleiderlasers. De ruimtelijke en tijdelijke samenhang van lasers maakt het mogelijk de concentratie van licht op één plaats, zoals laserpointers, en de concentratie van licht in de tijd mogelijk te maken, zodat het licht op een veel kortere tijd kan worden geproduceerd dan ander licht en ook als één enkel licht kan worden uitgestraald.

 • Optiek

  De wetenschap die bestanddelen en gedragingen van licht bestudeert.

Vaardigheden

 • Opto-elektronica assembleren

  Opto-elektronische componenten en systemen, zoals lasers en beeldvormingssystemen, voorbereiden, bouwen en assembleren met behulp van soldeer-, micro-fabricage- en polijsttechnieken.

 • Van optische coating voorzien

  Aanbrengen van een coating op optische lenzen, zoals reflecterende coating op spiegels, antireflecterende coatings aan cameralenzen, of gekleurde coatings op zonnebrillen.

 • Componenten uitlijnen

  Breng componenten op één lijn en leg ze klaar om ze op juiste wijze samen te stellen, in overeenstemming met blauwdrukken en technische plannen.

 • Technische ontwerpen aanpassen

  De ontwerpen van producten of delen van producten zodanig aanpassen dat zij aan de eisen voldoen.

 • Overleggen met ingenieurs

  Samenwerken met ingenieurs om een gemeenschappelijk begrip te garanderen en productontwerp, -ontwikkeling en -verbeteringen te bespreken.

 • Kwaliteit van producten controleren

  Verschillende technieken gebruiken om ervoor te zorgen dat de kwaliteitsnormen en -specificaties in acht worden genomen. Toezicht houden op gebreken, verpakkingen en terugzendingen van producten naar verschillende productieafdelingen.

 • Assisteren bij wetenschappelijk onderzoek

  Ingenieurs of wetenschappers assisteren bij het uitvoeren van experimenten, het uitvoeren van analyses, het ontwikkelen van nieuwe producten of processen, het construeren van theorie en kwaliteitscontrole.

 • Testgegevens vastleggen

  Gegevens vastleggen die geïdentificeerd werden, voornamelijk tijdens voorgaande test, om te controleren of de output van de test specifieke resultaten oplevert of om de reactie van de persoon onder een uitzonderlijke of ongebruikelijke input te beoordelen.

 • Optische componenten testen

  Optische systemen, producten en onderdelen testen met behulp van passende optische testmethoden, zoals het uitvoeren van tests met axiale stralen en schuine stralen.

 • Technische tekeningen lezen

  De technische tekeningen van een product lezen die door de ingenieur gemaakt werden om verbeteringen voor te stellen, modellen van het product te maken of het te bedienen.

 • Optische componenten op raamwerken monteren

  Optische componenten, zoals lenzen, en mechanische precisiecomponenten, zoals raamwerken, monteren tot een geheel en aanpassingen verrichten. Lenzen worden mechanisch geplaatst met behulp van borgringen met schroefdraad en het gebruik van lijm op de buitenste cilindrische rand om individuele lenzen op hun plaats te houden.

 • Componenten vastmaken

  Componenten volgens blauwdrukken en technische plannen aan elkaar vastmaken om zo subassemblages of eindproducten te maken.

 • Prototypen voor productie maken

  Vroege modellen of prototypen maken om concepten en replicatiemogelijkheden te testen. Prototypen maken om preproductietests te beoordelen.

 • Optische onderdelen schoonmaken

  Optische onderdelen schoonmaken na elke cyclus in het productieproces.

 • Proefdraaien

  Testen uitvoeren waarbij een systeem, machine, werktuig of andere apparatuur wordt geïnstalleerd door middel van een reeks acties onder reële bedrijfsomstandigheden om de betrouwbaarheid en geschiktheid ervan voor de uitvoering van zijn taken te beoordelen en de instellingen dienovereenkomstig aan te passen.

 • Optische assemblagemachines bedienen

  Optische verwerkings- of assemblageapparatuur instellen en bedienen, zoals optische spectrumanalysatoren, motorzagen, lasers, matrijsbinders, soldeerbouten en draadbinders.

Optionele kennis en vaardigheden

elektromagnetisch spectrum cae-software nieuwe producten in de productie integreren optische apparatuur onderhouden micro-optische apparatuur cam-software gebruiken schakelschema’s firmware werking van machines volgen cad-software technische communicatievaardigheden toepassen gegevens over de voortgang van het werk bijhouden elektronica halfgeleiders printplaten mechanica sensoren technische beginselen optomechanische componenten vezeloptica firmware programmeren opto-elektronische apparaten optische instrumenten ijken opto-elektronische toestellen storingen aan apparatuur oplossen sensoren voor digitale camera's microprocessors microsensoren technische rapporten schrijven moem

Loopbaanperspectief

Het beroep technicus fotonica behoort tot de beroepsgroep Technici bouwkunde en natuur. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20246400  gemiddeld
verwachte vervangingsvraag tot 202413300  laag
verwachte baanopeningen tot 202419700  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  gemiddeld
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  hoog
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB