Beroep technicus drankenfiltering
Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.
Technicus drankenfiltering: Open vacatures
Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.
Actuele vacatures: talent.comPersoonlijkheidstypen
Kennis
- Methoden voor kwaliteitsgarantie
Kwaliteitsgarantiebeginselen, standaardvereisten en de reeks processen en activiteiten die worden gebruikt voor het meten, controleren en waarborgen van de kwaliteit van producten en processen.
- Filterprocessen bij dranken
Veilige en economische methode om onzuiverheden uit levensmiddelen te verwijderen en de houdbaarheid ervan te verlengen. Het belang van de controle van de verontreiniging en hoe het bijdraagt tot een product van hogere kwaliteit, een aanzienlijke vermindering van het afval en een minimum aan productbederf.
- Productieprocessen voor drank en voedingsmiddelen
Grondstoffen en productieprocessen voor het verkrijgen van kant-en-klare levensmiddelen. Belang van kwaliteitscontrole en andere technieken voor de voedsel- en drankenindustrie.
- Pathogene micro-organismen in voedingsmiddelen
De identificatie en kenmerken van pathogene micro-organismen in voedsel en de adequate preventiemethoden om de reproductie ervan in voedingsmiddelen af te remmen.
Vaardigheden
- Pompapparatuur bedienen
Pompapparatuur bedienen; toezicht houden op het gas- en olietransport van boorputkoppen op raffinaderijen of opslagfaciliteiten.
- Koolzuurtoevoegende processen uitvoeren
Koolzuurtoevoegende processen uitvoeren die verwijzen naar het injecteren van kooldioxide onder hoge druk om dranken zoals soda's, schuimwijn en dranken te verkrijgen.
- Goede productiepraktijken toepassen
Voorschriften toepassen met betrekking tot de productie van levensmiddelen en de naleving van de voedselveiligheid. Gebruik maken van voedselveiligheidsprocedures op basis van Good Manufacturing Practices (goede productiepraktijken).
- Zware gewichten tillen
Zware gewichten tillen en toepassen van ergonomische tiltechnieken om beschadiging van het lichaam te voorkomen.
- Machines voor voedingsmiddelen en dranken schoonmaken
Schone machines die worden gebruikt voor de productie van levensmiddelen of dranken. Zorg voor passende oplossingen voor het schoonmaken. Zij bereiden alle onderdelen voor en zorgen ervoor dat ze schoon genoeg zijn om afwijkingen of fouten in het productieproces te vermijden.
- Graanreinigingsmachines bedienen
Een automatische reinigingsmachine opstarten die blaast en vreemde deeltjes, zoals vuil, twijgen, en ook stenen uit volkoren zift transporteert schoon graan naar opslagtank voor verdere verwerking.
- Monsters voor analyse verzamelen
Monsters van materialen of producten voor laboratoriumanalyse verzamelen.
- Controles van fabrieksinstallaties uitvoeren
De machines en apparatuur controleren die in fabrieksinstallaties worden gebruikt. Ervoor zorgen dat de machines naar behoren werken, de machines vóór het gebruik instellen en ervoor zorgen dat de uitrusting ononderbroken werkt.
- Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen
Nationale, internationale en interne vereisten toepassen en volgen die worden vermeld in normen, voorschriften en andere specificaties met betrekking tot de productie van voedsel en dranken.
- Niveaus van koolzuurtoevoeging beheren
De temperatuur en druk beheren met het oog op het bepalen van de koolzuurgehalten in dranken.
- Vloeistoffen filteren
Vaste stoffen die niet gemakkelijk zullen bezinken scheiden van hun suspendeervloeistof door het mengsel door filters te voeren.
- Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen
De voorschriften voor de productie van levensmiddelen en de naleving van de voorschriften inzake voedselveiligheid toepassen. Gebruik maken van procedures voor de voedselveiligheid op basis van de kritische controlepunten Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP risicoanalyse en kritische controlepunten).
- PH-waarde meten
Het meten van de pH, een maat voor de aciditeit of de alkaliniteit.
- Chemicaliën voor zuivering van dranken toevoegen
Chemische coagulanten toevoegen aan een drank en alcoholische dranken om colloïden en andere deeltjes te destabiliseren, waardoor ze samenklonteren.
- Beleidslijnen van de organisatie naleven
Beleidslijnen van de organisatie of afdelingsspecifieke normen en richtlijnen naleven. De motieven van de organisatie en de gemeenschappelijke afspraken begrijpen en daarnaar handelen.
Optionele kennis en vaardigheden
commerciële en technische zaken in vreemde talen communiceren beschikken over computervaardigheden moderne brouwsystemen temperatuurschalen corrigerende acties beheren gegevens in de voedselverwerkende sector interpreteren temperatuur in het productieproces van levensmiddelen en dranken volgen centrifugale afscheiders volgen dichtheid van vloeistoffen meten assisteren bij de ontwikkeling van standaardprocedures in de voedselketen ingrediënten voor de productie van bier fermentatietanks steriliseren omgaan met managers omgaan met collega’s ontwikkelcyclus van verpakkingen van concept tot lancering beheren monsters etiketteren vulmachines volgen zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie conserveringsbehandelingen toepassen in een voedselverwerkend team werkenLoopbaanperspectief
Het beroep technicus drankenfiltering behoort tot de beroepsgroep Productiemachinebedieners. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.
Onderwerp | Aantal banen | Perspectief |
---|---|---|
verwachte uitbreidingsvraag tot 2024 | 6800 | hoog |
verwachte vervangingsvraag tot 2024 | 9500 | laag |
verwachte baanopeningen tot 2024 | 16300 | gemiddeld |
salarisgroei tijdens loopbaan | zeer laag | |
uitwijkmogelijkheden naar sector | hoog | |
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype | hoog | |
samenhang baankans met economie | gemiddeld |
Source: Sisyphus ODB