Beroep taxidermist

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Taxidermist: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Wetgeving op het gebied van dierenwelzijn

  De wettelijke grenzen, gedragscodes, nationale en EU-regelgevingskaders en wettelijke procedures voor het werken met dieren en levende organismen, ter waarborging van hun welzijn en gezondheid.

 • Fysiologie van dieren

  De studie van het mechanische, fysieke, bio-elektrische en biochemische functioneren van dieren, hun organen en hun cellen.

 • Conservatietechnieken

  Procedures, instrumenten, technieken, materialen en chemische stoffen die worden gebruikt voor conservering en archivering.

 • Anatomie van dieren

  De studie van lichaamsdelen van dieren, hun structuur en dynamische relaties, op een niveau dat relevant is voor de specifieke bezigheid.

 • Houdingen van dieren

  Beschikken over informatie over de verschillende houdingen van dieren in een natuurlijke omgeving en in verschillende omstandigheden. Niet alleen de anatomie en de figuur van het dier zijn belangrijk, maar vooral de natuurlijke wijze van staan en bewegen.

 • Diersoorten

  De kenmerken van verschillende soorten en rassen van dieren (relevant voor de bezigheid).

Vaardigheden

 • Dierlijke structuren afwerken

  Dierlijke structuren afwerken door andere delen en accessoires, zoals neus, oren, ogen of staart, vast te maken aan de structuur. Voor grotere dieren ook de huid op de structuur van het dier lijmen.

 • Dierlijke lichaamsdelen schoonmaken

  Verschillende lichaamsdelen van dieren reinigen voor het bereiden en het looien van de dierenhuiden. Delen van het lichaam reinigen, zoals huid, skelet, geweien of horens, met behulp van schoonmaaktechnieken, afhankelijk van het diersoort.

 • Dieren villen

  Dieren op passende wijze villen, rekening houdend met het uiteindelijke doel van de huid. De huid van een dier verwijderen ter voorbereiding van het verwerken van het karkas, of om de huid of vacht te gebruiken. Gebruik maken van onthuiden voor kleinere dieren, waarbij een incisie wordt gemaakt rondom de voeten en de huid eraf wordt getrokken als een sok. Indien een niet-invasieve slachtmethode, zoals vergassen of kloppen, op een pelsdieren wordt gebruikt, moet ervoor worden gezorgd dat het dier dood is voordat het wordt gevild. Het gebruik van open villen voor grote dieren, waar een insnijding langs de buik wordt gemaakt. De benodigde apparatuur voor het villen gebruiken.

 • Dierlijke structuren maken

  Vervaardiging van de vorm van het dier en het monteren van de botten om de structuur van het dier te vormen met draad, katoen en klei. Voor grotere dieren ook een vorm, een metalen structuur of een beeldhouwwerk gebruiken om het dier te vormen en in de juiste positie te plaatsen.

Optionele kennis en vaardigheden

schildertechnieken gebruiken basis voor producten maken wettelijke vereisten voor ict-producten klanten informatie geven over bestellingen dierenverslagen opstellen chemie beschermende laag aanbrengen decoraties maken onderdelen etiketteren pluche dieren repareren menselijke anatomie toegepaste zoölogie klanten informatie geven over prijzen

Loopbaanperspectief

Het beroep taxidermist behoort tot de beroepsgroep Fotografen en interieurontwerpers. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20243400  erg hoog
verwachte vervangingsvraag tot 20245100  gemiddeld
verwachte baanopeningen tot 20248500  hoog
salarisgroei tijdens loopbaan  gemiddeld
uitwijkmogelijkheden naar sector  gemiddeld
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  gemiddeld
samenhang baankans met economie  erg hoog

Source: Sisyphus ODB