Beroep stoffeerder

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Stoffeerder: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Stofferingsgereedschappen

  De gereedschappen die worden gebruikt bij het stofferen van meubelen, muren en vloeren, waaronder nietpistolen, schuimsnijders en nietverwijderaars.

 • Stoffeervullingen

  Materialen die worden gebruikt voor het vullen van zacht meubilair, zoals gestoffeerde stoelen of matrassen, moeten verschillende eigenschappen hebben, zoals veerkracht, lichtheid, groot volume. Het kan hierbij gaan om vullingen van dierlijke oorsprong, zoals veren, van plantaardige oorsprong, zoals katoen, of van synthetische vezels.

 • Soorten veren

  Soorten metalen veren zoals blad-, spiraal-, torsie-, klok- en trekveer.

 • Textielmaterialen

  Beschikken over goede kennis van de eigenschappen van verschillende textielmaterialen.

 • Productie van kleine metalen onderdelen

  Vervaardiging van metalen kabels, strengen en andere soortgelijke artikelen, niet-geïsoleerde of geïsoleerde kabels die niet kunnen worden gebruikt als geleider van elektriciteit, gecoat of gevuld draad, alsmede prikkeldraad, afrasteringsdraad, metaalgaas, traliewerk, enz. Vervaardiging van beklede elektroden voor het elektrisch booglassen, spijkers, pennen, kettingen en veren (met uitzondering van horlogeveren): alsmede veerbladen.

Vaardigheden

 • Voorzien in aangepaste bekleding

  Aangepaste bekleding plaatsen, in overeenstemming met de individueel verzoeken en voorkeuren van de klant.

 • Bekleding repareren

  Reparatie/herstel van beschadigde bekleding voor een breed scala aan voertuigen; gebruik van materialen zoals stof, leer, kunststof of vinyl.

 • Lappen stof naaien

  Bedienen van de basis- of gespecialiseerde naaimachines voor huishoudelijk of industrieel gebruik, voor het naaien van stukken stof, vinyl of leder voor de vervaardiging of reparatie van kleding, waarbij erop wordt toegezien dat de draden volgens de specificaties worden geselecteerd.

 • Componenten vastmaken

  Componenten volgens blauwdrukken en technische plannen aan elkaar vastmaken om zo subassemblages of eindproducten te maken.

 • Textielartikelen naaien

  Verschillende producten naaien op basis van textiel en garnituren. Combineren van goede hand- en oogcoördinatie, handmatige behendigheid en lichamelijk en geestelijk uithoudingsvermogen.

 • Patronen voor textiel ontwerpen

  Een tweedimensionaal model ontwerpen dat wordt gebruikt om het materiaal te snijden voor textielproducten zoals tenten en tassen, of voor individuele stukken voor stoffering.

 • Veerophanging installeren

  De springveren vastspijkeren aan het houten frame van een stoel of ander meubelstuk dat gestoffeerd moet worden. Controleer, in het geval van matrassen, de structuur die de veren draagt en bevestig de lagen van beschermende stoffen om de veerophanging te bedekken.

Optionele kennis en vaardigheden

meubilair verkopen interieuronderdelen van transportmiddelen bekleden metaal bewerken meubilair decoreren levering van meubilair afhandelen meubelindustrie handelstechnieken overdragen meubelmakersmachines bedienen reparatiekosten schatten meubilair kunstmatig verouderen meubelen schoonmaken advies geven over meubelstijl meubilair voorbereiden voor het aanbrengen van verf restauratieprocedures evalueren hout bewerken kleine krassen repareren meubeltrends restauratietechnieken toepassen behoeften van klanten identificeren originele meubelen ontwerpen gestoffeerde meubelen reinigen productie van meubelen meubeldelen repareren prototypes ontwerpen beschermende laag aanbrengen decoratieve ontwerpen schilderen

Loopbaanperspectief

Het beroep stoffeerder behoort tot de beroepsgroep Meubelmakers, kleermakers en stoffeerders. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 2024700  laag
verwachte vervangingsvraag tot 202410800  hoog
verwachte baanopeningen tot 202411500  hoog
salarisgroei tijdens loopbaan  gemiddeld
uitwijkmogelijkheden naar sector  gemiddeld
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  gemiddeld
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB