Beroep steensplijter

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Steensplijter: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Kwaliteitsstandaarden

  De nationale en internationale voorschriften, specificaties en richtlijnen die ervoor zorgen dat de producten, diensten en processen van goede kwaliteit zijn en geschikt zijn voor het beoogde doel.

 • Soorten steen waarmee wordt gewerkt

  Verschillende soorten steen, die steenhouwers en andere steenarbeiders verwerken tot bouwmaterialen. De mechanische eigenschappen van steen, zoals het gewicht, de treksterkte, de duurzaamheid. Economische eigenschappen zoals kosten, vervoer en inkoop.

Vaardigheden

 • Machine leveren

  Ervoor zorgen dat de machine wordt gevoed met de noodzakelijke en geschikte materialen en de plaatsing of automatische aan- en afvoer van werkstukken in de machines of werktuigmachines op de productielijn controleren.

 • Grondstoffen meten

  Meten van de grondstoffen voor het laden in de mixer of in machines, om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de specificaties.

 • Verwerkt werkstuk verwijderen

  Afzonderlijke werkstukken na verwerking verwijderen uit de productiemachine of de machinetool. Bij een transportband dient dit gepaard te gaan met een snelle, continue beweging.

 • Plaats van de splitsing bepalen

  De steen onderzoeken om de richting van de korrel en de plaats van het snijblad of van de openingen die de pluggen en veren zullen ontvangen, te bepalen.

 • Gezondheids- en veiligheidsnormen toepassen

  De door de respectieve autoriteiten vastgestelde gezondheids- en veiligheidsnormen naleven.

 • Persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken

  Maak gebruik van passende beschermingsmiddelen volgens opleiding, instructies en handleidingen. Controleer de beschermingsmiddelen en gebruik deze consequent.

 • Aanslagnokken bevestigen

  De aanslagnokken bevestigen op basis van de breedte of lengte van de snede en de afstand vanaf het blad meten om er zeker van te zijn dat de steen wordt gesplitst volgens de eisen.

 • Passende beschermende uitrusting dragen

  Relevante en noodzakelijke beschermende uitrusting dragen, zoals beschermende brillen of andere oogbescherming, helmen, veiligheidshandschoenen.

 • Steenblokken verplaatsen

  Verplaatsen van steenblokken en ze op de juiste plaats in het machinebed plaatsen met behulp van een elektrische takel, houten blokken en wiggen.

 • Problemen oplossen

  Operationele problemen identificeren, beslissen wat er moet gebeuren en hierover verslag uitbrengen.

 • Machines om steen te kloven bedienen

  Bedien de machine die betonnen bouwsteen splitst in bouwstenen door de steen tegen de eindstops te plaatsen en door het pedaal onder druk te zetten om het mes te laten zakken.

Optionele kennis en vaardigheden

heftrucks bedienen de bediening van een machine installeren proefdraaien apparatuur poetsen machine met passende hulpmiddelen leveren gegevens over de voortgang van het werk bijhouden materiaal onderhouden traditionele steenklooftechnieken gebruiken hydraulica automatische machines controleren technische middelen raadplegen hefapparatuur bedienen stenen werkstukken markeren besturingselementen van hydraulische machines bedienen kwaliteit van producten controleren defecte productiematerialen melden scherpe werktuigen slijpen mechanica snijafval verwijderen

Loopbaanperspectief

Het beroep steensplijter behoort tot de beroepsgroep Productiemachinebedieners. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20246800  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 20249500  laag
verwachte baanopeningen tot 202416300  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  zeer laag
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  hoog
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB