Beroep steenboorder

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Steenboorder: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Soorten boorstiften

  De kwaliteiten en toepassingen van verschillende soorten boorijzers, zoals kernboorijzers, puntboorijzers, verzinkboorijzers en andere.

 • Optimalisatie van kwaliteit en cyclustijd

  De meest optimale draai- of cyclusduur en de algehele kwaliteit van een instrument of machineprocessen.

 • Kwaliteitsstandaarden

  De nationale en internationale voorschriften, specificaties en richtlijnen die ervoor zorgen dat de producten, diensten en processen van goede kwaliteit zijn en geschikt zijn voor het beoogde doel.

 • Soorten steen waarmee wordt gewerkt

  Verschillende soorten steen, die steenhouwers en andere steenarbeiders verwerken tot bouwmaterialen. De mechanische eigenschappen van steen, zoals het gewicht, de treksterkte, de duurzaamheid. Economische eigenschappen zoals kosten, vervoer en inkoop.

 • Soorten boorkoppen

  Kwaliteiten en toepassingen van de verschillende soorten boorkoppen, zoals grove boorkoppen, fijne boorkoppen en andere.

Vaardigheden

 • Machine met passende hulpmiddelen leveren

  De machine leveren met de nodige gereedschappen en artikelen voor een bepaald productiedoel.

 • Kolomboormachines bedienen

  Bedienen van een semi-automatische, semi-handmatige boormachine voor het boren van gaten in een werkstuk, veilig en volgens de voorschriften.

 • Steenblokken verplaatsen

  Verplaatsen van steenblokken en ze op de juiste plaats in het machinebed plaatsen met behulp van een elektrische takel, houten blokken en wiggen.

 • De bediening van een machine installeren

  Een machine installeren en bedienen door de relevante gegevens te verzenden en in te voeren in de (computer) controller in overeenstemming met het gewenste verwerkte product.

 • Verwerkt werkstuk verwijderen

  Afzonderlijke werkstukken na verwerking verwijderen uit de productiemachine of de machinetool. Bij een transportband dient dit gepaard te gaan met een snelle, continue beweging.

 • Parameters van productieprocessen optimaliseren

  De parameters van het productieproces zoals debiet, temperatuur of druk optimaliseren en beheren.

 • Problemen oplossen

  Operationele problemen identificeren, beslissen wat er moet gebeuren en hierover verslag uitbrengen.

 • Machine leveren

  Ervoor zorgen dat de machine wordt gevoed met de noodzakelijke en geschikte materialen en de plaatsing of automatische aan- en afvoer van werkstukken in de machines of werktuigmachines op de productielijn controleren.

 • Boorapparatuur bedienen

  Zowel pneumatische, elektrische als mechanische boorapparatuur gebruiken. Boorapparatuur bedienen en monitoren volgens de voorschriften. Op veilige en efficiënte wijze gaten boren met behulp van de juiste apparatuur, instellingen en boorbits.

Optionele kennis en vaardigheden

automatische machines controleren proefdraaien defecte productiematerialen melden boorapparatuur inspecteren stenen werkstukken markeren mechanica steen wassen snijafval verwijderen gegevens over de voortgang van het werk bijhouden grondstoffen meten passende beschermende uitrusting dragen boorapparatuur onderhouden scherpe werktuigen slijpen omgevingsparameters controleren technische middelen raadplegen heftrucks bedienen kwaliteit van producten controleren

Loopbaanperspectief

Het beroep steenboorder behoort tot de beroepsgroep Productiemachinebedieners. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20246800  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 20249500  laag
verwachte baanopeningen tot 202416300  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  zeer laag
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  hoog
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB