Beroep specialist voedselveiligheid

specialist voedselveiligheid
Credits: Shutterstock.com

Voedselveiligheidsspecialisten organiseren processen en implementeren procedures om problemen met voedselveiligheid te voorkomen. Ze doen dit op basis van de voorschriften.

Specialist voedselveiligheid: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Taken specialist voedselveiligheid

  • Reinigt, onderhoudt en installeert laboratoriumuitrusting.
  • Verzamelt stalen en bereidt ze voor.
  • Voert gestandaardiseerde tests uit op voedsel, dranken, additieven en conserveringsmiddelen, bijv. om na te gaan of ze voldoen aan standaarden en regelgeving inzake kleur, textuur, voedingswaarde, etc.
  • Verricht metingen en berekent productkenmerken zoals vocht- of zoutgehalte, percentages van ingrediënten en formules, bijv. met behulp van wiskundige en chemische procedures.
  • Registreert en combineert resultaten van tests, maakt grafieken, tabellen en rapporten.
  • Analyseert testresultaten om producten te classificeren of om resultaten te vergelijken met standaardtabellen.
  • Onderzoekt chemische en biologische stalen met behulp van een microscoop, om bijv. celstructuren te identificeren, bacteriën op te sporen etc.
  • Proeft of ruikt voedsel en dranken om te verzekeren dat smaken voldoen aan de specificaties of om stalen te selecteren met specifieke eigenschappen.
  • Mixt, mengt of cultiveert ingrediënten, bijv. om maatstaven te ontwikkelen of om voedsel of dranken te produceren.
  • Meet, test en weegt flessen, blikjes of andere verpakkingen, bijv. om de hardheid, sterkte of conformiteit aan specificaties na te gaan.
  • Bestelt laboratoriumvoorraden.
  • Ontwikkelt laboratoriumprocedures of past deze aan onder leiding van wetenschappers, volgt hierbij relevante technische ontwikkelingen.

Gerelateerde beroepen voedingsmiddelen

  • Bakker (industrieel)
  • Chocolatier
  • Gistmaker
  • Inpakker (handmatig)
  • Kwaliteitscontroleur grondstoffen voedingsindustrie
  • Kwaliteitscontroleur voedingsindustrie
  • Pizzabakker
  • Procesoperator meelverwerking
  • Procesoperator suikerproductie
  • Productie medewerker azijn
  • Productie medewerker bakkerij
  • Productie medewerker bakproducten
  • Productie medewerker cacaobereiding
  • Productie medewerker chocolade, koek en snoep
  • Productie medewerker deegwaren
  • Productie medewerker frisdranken
  • Productie medewerker graan- of kruidenmalerij
  • Productie medewerker groenteverwerking
  • Productie medewerker kauwgum
  • Productie medewerker koffiebranderij
  • Productie medewerker margarineverwerking
  • Productie medewerker notenverwerking
  • Productie medewerker ontbijtgranen
  • Productie medewerker spijsolie
  • Productie medewerker thee-pakkerij
  • Productie medewerker verpakking, etiketteren
  • Productie medewerker wijnbouwer
  • Taartenbakker
  • Teamleider productie medewerkers voeding

Kennis

  • Voedingsmiddelenwetgeving

    Wetgeving met betrekking tot de levensmiddelen- en diervoederindustrie, omvattende de productie van levensmiddelen, hygiëne, veiligheid, grondstoffen, additieven, ggo’s, etikettering, milieu- en handelsregelgeving.

  • Opslag van voedingsmiddelen

    De juiste omstandigheden en methoden om voedsel te bewaren om te voorkomen dat het bederft, rekening houdend met vochtigheid, licht, temperatuur en andere omgevingsfactoren.

  • Bewaren van voedsel

    Verslechteringsfactoren, controlerende factoren (temperatuur, additieven, vochtigheid, pH, wateractiviteit, enz., inclusief verpakking) en voedselverwerkingsmethoden om voedselproducten te conserveren.

Vaardigheden

  • Rapporten over sanering opstellen

    Hygiëne-inspecties uitvoeren in supermarkten en andere winkels; hygiënerapporten en -analyses voorbereiden en opstellen.

  • Taakgegevens bijhouden

    Organiseren en classificeren van de verslagen van de voorbereide rapporten en correspondentie in verband met de uitgevoerde werkzaamheden en de stand van zaken met betrekking tot de taken.

  • Verordeningen betreffende voedselveiligheid controleren

    Strikte controles uitvoeren op de voedselveiligheidsnormen die de productie, het vervoer, de opslag en het fokken van dieren garanderen, overeenkomstig de wet- en regelgeving.

  • Klachten met betrekking tot consumentenbescherming onderzoeken

    Ongelukken, incidenten en klachten onderzoeken; vaststellen of de procedures inzake gezondheid, veiligheid en consumentenbescherming zijn gevolgd.

  • Programma’s inzake voedselveiligheid ontwikkelen

    Ontwikkelen van een programma voor voedselveiligheid, met inbegrip van traceerbaarheid, ISO-kwaliteitssystemen en procedures voor het risicobeheer van het HACCP-systeem.

  • Werknemers opleiden

    Werknemers leiden en begeleiden via een proces waarbij hen de nodige vaardigheden worden aangeleerd voor de baan. Activiteiten organiseren bedoeld om het werk en de systemen voor te stellen of om de prestaties van individuen en groepen te verbeteren in organisatorische omgevingen.

  • Actie ondernemen inzake inbreuken op de voedselveiligheid

    Vaststellen wanneer actie inzake inbreuk op voedselveiligheid vereist kan zijn; verzamel en presenteer passend bewijsmateriaal; voer beschermende maatregelen uit.

  • Verpakkingswerkzaamheden volgen

    Toezicht houden op de door de werknemers uitgevoerde verpakkingswerkzaamheden met het oog op de naleving van de productievoorschriften. Producten controleren op de juiste verpakking, zoals etikettering en datumcodering, om een passend en veilig vervoer te waarborgen.

  • Bevindingen van voedselinspectie in de kleinhandel evalueren

    De gegevens die zijn verzameld tijdens de levensmiddelencontroles van de detailhandel in supermarkten of winkels in een lijst invoeren, verwerken en evalueren.

  • Inspecties plannen om schendingen van de sanitaire voorschriften te voorkomen

    Gezondheidsinspectie van kleinhandels en supermarkten; identificatie en preventie van sanitaire inbreuken en gezondheidsrisico's.

  • Normen voor persoonlijke hygiëne handhaven

    De onberispelijke normen voor persoonlijke hygiëne in stand houden en zorgen voor een net voorkomen.

Optionele kennis en vaardigheden

voedingsmiddelenbeleid correcte etikettering van goederen waarborgen haccp-audit uitvoeren algemene beginselen van de levensmiddelenwetgeving voedingsmiddelenbeleid ontwikkelen instrumenten voor voedselmetingen gebruiken koelketen homogenisering van voedingsmiddelen uniformiteit van suiker volgen voedingsmonsters beoordelen monsters van voedingsmiddelen en dranken analyseren

Source: Sisyphus ODB