Beroep specialist voedselveiligheid

  • Shutterstock.com
    specialist voedselveiligheid

Voedselveiligheidsspecialisten organiseren processen en implementeren procedures om problemen met voedselveiligheid te voorkomen. Ze doen dit op basis van de voorschriften.

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

  • Onderzoekend / Realistisch

Taken specialist voedselveiligheid

  • Reinigt, onderhoudt en installeert laboratoriumuitrusting.
  • Verzamelt stalen en bereidt ze voor.
  • Voert gestandaardiseerde tests uit op voedsel, dranken, additieven en conserveringsmiddelen, bijv. om na te gaan of ze voldoen aan standaarden en regelgeving inzake kleur, textuur, voedingswaarde, etc.
  • Verricht metingen en berekent productkenmerken zoals vocht- of zoutgehalte, percentages van ingrediënten en formules, bijv. met behulp van wiskundige en chemische procedures.
  • Registreert en combineert resultaten van tests, maakt grafieken, tabellen en rapporten.
  • Analyseert testresultaten om producten te classificeren of om resultaten te vergelijken met standaardtabellen.
  • Onderzoekt chemische en biologische stalen met behulp van een microscoop, om bijv. celstructuren te identificeren, bacteriën op te sporen etc.
  • Proeft of ruikt voedsel en dranken om te verzekeren dat smaken voldoen aan de specificaties of om stalen te selecteren met specifieke eigenschappen.
  • Mixt, mengt of cultiveert ingrediënten, bijv. om maatstaven te ontwikkelen of om voedsel of dranken te produceren.
  • Meet, test en weegt flessen, blikjes of andere verpakkingen, bijv. om de hardheid, sterkte of conformiteit aan specificaties na te gaan.
  • Bestelt laboratoriumvoorraden.
  • Ontwikkelt laboratoriumprocedures of past deze aan onder leiding van wetenschappers, volgt hierbij relevante technische ontwikkelingen.

Gerelateerde beroepen voedingsmiddelen

  • Bakker (industrieel)
  • Chocolatier
  • Gistmaker
  • Inpakker (handmatig)
  • Kwaliteitscontroleur grondstoffen voedingsindustrie
  • Kwaliteitscontroleur voedingsindustrie
  • Merkenmanager, productmanager
  • Pizzabakker
  • Procesoperator meelverwerking
  • Procesoperator suikerproductie
  • Productie medewerker azijn
  • Productie medewerker bakkerij
  • Productie medewerker bakproducten
  • Productie medewerker cacaobereiding
  • Productie medewerker chocolade, koek en snoep
  • Productie medewerker deegwaren
  • Productie medewerker frisdranken
  • Productie medewerker graan- of kruidenmalerij
  • Productie medewerker groenteverwerking
  • Productie medewerker kauwgum
  • Productie medewerker koffiebranderij
  • Productie medewerker margarineverwerking
  • Productie medewerker notenverwerking
  • Productie medewerker ontbijtgranen
  • Productie medewerker spijsolie
  • Productie medewerker thee-pakkerij
  • Productie medewerker verpakking, etiketteren
  • Productie medewerker wijnbouwer
  • Taartenbakker
  • Teamleider productie medewerkers voeding

Kennis

  • Bewaren van voedsel
  • Opslag van voedingsmiddelen
  • Voedingsmiddelenwetgeving

Vaardigheden

  • Verordeningen betreffende voedselveiligheid controleren
  • Bevindingen van voedselinspectie in de kleinhandel evalueren
  • Werknemers opleiden
  • Programma’s inzake voedselveiligheid ontwikkelen
  • Actie ondernemen inzake inbreuken op de voedselveiligheid
  • Normen voor persoonlijke hygiëne handhaven
  • Klachten met betrekking tot consumentenbescherming onderzoeken
  • Verpakkingswerkzaamheden volgen
  • Taakgegevens bijhouden
  • Inspecties plannen om schendingen van de sanitaire voorschriften te voorkomen
  • Rapporten over sanering opstellen

Optionele kennis en vaardigheden

koelketen monsters van voedingsmiddelen en dranken analyseren haccp-audit uitvoeren voedingsmonsters beoordelen voedingsmiddelenbeleid homogenisering van voedingsmiddelen algemene beginselen van de levensmiddelenwetgeving voedingsmiddelenbeleid ontwikkelen correcte etikettering van goederen waarborgen instrumenten voor voedselmetingen gebruiken uniformiteit van suiker volgen