Beroep sociaalpedagogisch hulpverlener
Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.
Sociaalpedagogisch hulpverlener: Open vacatures
Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.
Actuele vacatures: talent.comPersoonlijkheidstypen
Kennis
- Pedagogie
De theorie en de praktijk van het onderwijs, met inbegrip van de verschillende didactische methoden voor de opvoeding van personen of groepen.
- Psychologische ontwikkeling van jongeren
Inzicht in de ontwikkelingen en de ontwikkelingsbehoeften van kinderen en jongeren, het observeren van het gedrag en relaties om ontwikkelingsvertraging op te sporen.
- Sociale pedagogiek
Discipline waarbij de theorie en de praktijk van zowel onderwijs als zorg worden gecombineerd, gezien vanuit een holistisch perspectief.
- Psychologische theorieën
De historische ontwikkeling van counseling en psychologische theorieën, evenals de perspectieven en toepassingen, en interview- en counselingstrategieën.
- Sociale rechtvaardigheid
De ontwikkeling en de beginselen van mensenrechten en sociale rechtvaardigheid en de wijze waarop deze per geval dienen te worden toegepast.
- Toezicht op personen
De handeling waarbij een persoon of een groep personen bij een bepaalde activiteit wordt gestuurd.
- Sociale wetenschappen
Ontwikkeling en kenmerken van sociologische, antropologische, psychologische, politieke en sociale beleidstheorieën.
- Psychologie
Het menselijk gedrag en diens prestaties met individuele verschillen in bekwaamheid, persoonlijkheid, interesses, leerprestaties en motivatie.
- Begeleidingsmethodes
Begeleidingstechnieken die in verschillende omgevingen en bij verschillende groepen en individuen worden gebruikt, in het bijzonder wanneer het gaat om methoden voor toezicht en bemiddeling in het begeleidingsproces.
- Wettelijke vereisten in de sociale sector
De eisen uit wet- en regelgeving voor de sociale sector.
- Gezondheidsvoorlichting
De factoren die van invloed zijn op de gezondheid en de educatieve benadering om mensen te helpen gezonde levenskeuzes te maken.
Vaardigheden
- Sociaal rechtvaardige werkbeginselen toepassen
Werken in overeenstemming met management- en organisatieprincipes en -waarden op het gebied van mensenrechten en sociale rechtvaardigheid.
- Persoonsgerichte zorg toepassen
Personen behandelen als partners bij de planning, ontwikkeling en beoordeling van de zorg, om ervoor te zorgen dat het passend is voor hun behoeften. Hen en hun zorgverleners centraal stellen in alle besluiten.
- Leiderschap tonen bij sociale dienstverlening
Neem het voortouw bij de praktische behandeling van maatschappelijke zaken en activiteiten.
- Situatie van gebruikers van sociale diensten beoordelen
De sociale situatie van de gebruikers van de diensten beoordelen, waarbij nieuwsgierigheid en respect voor de dialoog in evenwicht met elkaar moeten staan, rekening houdend met hun families, organisaties en gemeenschappen en de daaraan verbonden risico’s, en de behoeften en de middelen om aan fysieke, emotionele en sociale behoeften te voldoen.
- Professioneel communiceren met collega’s in andere vakgebieden
Professioneel communiceren en samenwerken met andere beroepsgroepen in de gezondheidszorg en de sociale dienstverlening.
- Sociale verandering promoten
Veranderingen in de relaties tussen individuele personen, gezinnen, groepen, organisaties en gemeenschappen bevorderen door rekening te houden met en om te gaan met onvoorspelbare veranderingen op micro-, macro- en mezzoniveau.
- Stress in organisaties beheersen
Omgaan met bronnen van stress en druk in het eigen beroepsleven, zoals beroeps-, management-, institutionele en persoonlijke stress, en anderen helpen hetzelfde te doen om het welzijn van uw collega's te bevorderen en burnouts te voorkomen.
- Welzijn van kinderen ondersteunen
Een omgeving bieden die kinderen ondersteunt en waardeert en hen helpt hun eigen gevoelens en relaties met anderen te beheren.
- Eigen verantwoordelijkheid aanvaarden
Verantwoordelijkheid aanvaarden voor de eigen professionele activiteiten en de grenzen van de eigen praktijk en competenties erkennen.
- Actief luisteren
Aandacht schenken aan wat anderen zeggen, geduldig de punten begrijpen die naar voren worden gebracht, de juiste vragen stellen en niet op ongepaste momenten onderbreken; goed kunnen luisteren naar de behoeften van klanten, passagiers, gebruikers van diensten of anderen, en dienovereenkomstig oplossingen kunnen bieden.
- Empathisch zijn
Emoties en inzichten ervaren door een ander herkennen, begrijpen en delen.
- Bescherming van jonge personen promoten
De bescherming en wat moet worden gedaan in geval van daadwerkelijke of potentiële schade of misbruik begrijpen.
- Jongeren voorbereiden op de volwassenheid
Werken met kinderen en jongeren om de vaardigheden en bekwaamheden in kaart te brengen die zij nodig zullen hebben om doelmatige burgers en volwassenen te worden en hen voor te bereiden op hun onafhankelijkheid.
- Samenwerken op interprofessioneel niveau
Samenwerken met mensen in andere sectoren met betrekking tot sociale dienstverlening.
- Voorzorgsmaatregelen voor gezondheid en veiligheid volgen bij socialezorgpraktijken
Zorgen voor hygiënische werkmethoden, met inachtneming van de veiligheid van het milieu bij dagzorg, zorginstellingen en thuiszorg.
- Kinderen ondersteunen die een trauma hebben ervaren
Kinderen ondersteunen die trauma’s hebben opgelopen, hun behoeften in kaart brengen en werken op een manier die hun rechten, integratie en welzijn bevordert.
- Communiceren met gebruikers van sociale diensten
Verbale, non-verbale, schriftelijke en elektronische communicatie gebruiken. Aandacht hebben voor de behoeften, kenmerken, vaardigheden, voorkeuren, leeftijd, ontwikkelingsfase en cultuur van de specifieke gebruikers van sociale diensten.
- Pedagogische strategieën gebruiken om creatief engagement te bevorderen
Aan anderen communiceren over het ontwikkelen en faciliteren van creatieve processen via het gebruik van een reeks taken en activiteiten die geschikt zijn voor de doelgroep.
- Communiceren met jongeren
Gebruik maken van verbale en non-verbale communicatie en communiceren door middel van schrijven, via elektronische middelen of via tekeningen. Uw communicatie aanpassen aan de leeftijd, behoeften, kenmerken, vaardigheden, voorkeuren en cultuur van kinderen en jongeren.
- Positieve instelling van jongeren ondersteunen
Kinderen en jongeren helpen hun sociale, emotionele en identiteitsbehoeften te beoordelen en een positief zelfbeeld te ontwikkelen, hun zelfbeeld versterken en hun zelfafhankelijkheid verbeteren.
- Verslagen van werk met gebruikers van diensten bewaren
Nauwkeurige, beknopte, actuele en tijdige gegevens bijhouden van het werk met gebruikers van de diensten, met inachtneming van de wetgeving en het beleid op het gebied van privacy en veiligheid.
- Continue professionele ontwikkeling ondernemen op het gebied van sociaal werk
Continue professionele ontwikkeling (CPD) ondernemen om kennis, vaardigheden en competenties in het kader van het maatschappelijk werk voortdurend bij te werken en te ontwikkelen.
- Kwaliteitsnormen toepassen bij sociale diensten
Kwaliteitsnormen toepassen bij sociale diensten met inachtneming van de waarden en principes ten aanzien van maatschappelijk werk.
- Ontwikkeling van de jeugd beoordelen
De verschillende aspecten met betrekking tot de ontwikkelingsbehoeften van kinderen en jongeren evalueren.
- Holistische benadering toepassen binnen sociale diensten
De gebruiker van de sociale dienst in elke situatie in beschouwing nemen en de verbanden herkennen tussen de microdimensie, mesodimensie en macrodimensie van sociale problemen, sociale ontwikkeling en sociaal beleid.
- Verslag doen van sociale ontwikkelingen
Verslag doen van resultaten en conclusies over de sociale ontwikkeling van de samenleving op een begrijpelijke manier, door deze mondeling en schriftelijk te presenteren aan een breed publiek, van niet-deskundigen tot deskundigen.
- Sociale crisissen beheersen
Individuen in sociale crisissituaties tijdig identificeren, erop reageren en hen motiveren, waarbij gebruik wordt gemaakt van alle middelen.
- Gebruikers van sociale diensten ondersteunen om thuis te wonen
De gebruikers van sociale diensten ondersteunen bij de ontwikkeling van hun eigen persoonlijke middelen en samenwerken met hen om toegang te krijgen tot aanvullende middelen, diensten en faciliteiten.
- Onderwijsactiviteiten organiseren
Organiseren, uitvoeren en superviseren van onderwijsactiviteiten ten behoeve van diverse doelgroepen, zoals schoolkinderen, universiteitsstudenten, gespecialiseerde groepen of leden van het publiek.
- Sociale diensten verlenen in cultureel diverse gemeenschappen
Diensten verlenen die rekening houden met verschillende culturele en taaltradities, die de eerbiediging en validatie van gemeenschappen aantonen en consistent zijn met het beleid op het gebied van mensenrechten en gelijkheid en diversiteit.
- Individuen, families en groepen sterker maken
Individuen, gezinnen en groepen in staat stellen een gezonde levensstijl aan te nemen en voor zichzelf te zorgen.
Optionele kennis en vaardigheden
vreemde talen toepassen bij sociale diensten onderwijs voor leerlingen met bijzondere behoeften zorg voor personen met een handicap sociale bemiddeling kinderen met bijzondere behoeften helpen in onderwijsomgevingen soorten handicaps conflicten hanteren communiceren over het welzijn van jongeren communiceren met behulp van een tolk in de sociale dienstverlening onderwijs binnen de eigen gemeenschap ontwikkeling van sportactiviteiten in het onderwijs ondersteunen lichamelijke ontwikkeling van kinderen theaterpedagogieLoopbaanperspectief
Het beroep sociaalpedagogisch hulpverlener behoort tot de beroepsgroep Maatschappelijk werkers. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.
Onderwerp | Aantal banen | Perspectief |
---|---|---|
verwachte uitbreidingsvraag tot 2024 | 5800 | hoog |
verwachte vervangingsvraag tot 2024 | 10000 | gemiddeld |
verwachte baanopeningen tot 2024 | 15800 | gemiddeld |
salarisgroei tijdens loopbaan | gemiddeld | |
uitwijkmogelijkheden naar sector | gemiddeld | |
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype | gemiddeld | |
samenhang baankans met economie | laag |
Source: Sisyphus ODB