Beroep slager

  • Shutterstock.com
    slager

Slagers bestellen, inspecteren en kopen vlees om het voor te bereiden en verkopen het als vleesproducten voor menselijke consumptie. Ze voeren activiteiten uit zoals snijden, trimmen, uitbenen, binden, en het malen van rund-, varkens- en pluimveevlees. Zij bereiden de genoemde vleessoorten voor consumptie.

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

  • Realistisch / Conventioneel

Taken slager

  • Bestelt vlees- of visvoorraden en houdt de voorraad bij.
  • Ontvangt en inspecteert vlees- of visleveringen, slaat de leveringen op en zorgt voor de betaling.
  • Maakt standaard of speciaal bestelde stukken vlees of vis en vlees-of visproducten, bijv. snijdt, ontbeent, bindt, vermaalt vlees (bijv. rundvlees, varkensvlees, gevogelte) of schubt, stroopt, verwijdert ingewanden, wast, fileert vis.
  • Prijst en plaatst stukken vlees of vis in toonbanken.
  • Verkoopt vlees of vis aan klanten (incl. inpakken, wegen, etiketteren en afrekenen van producten).
  • Adviseert klanten, bijv. over het bewaren, bereiden en koken van vlees of vis of over het inschatten van benodigde hoeveelheden.
  • Maakt instrumenten en werkoppervlaktes schoon.
  • Voert ondernemerstaken uit, bijv. de financiële administratie, adverteren, beveiliging, etc.
  • Maakt eigen producten van vlees of vis, bijv. gemarineerd vlees, worsten, quiches, kant-en-klare maaltijden, etc.
  • Geeft leiding aan het personeel, bijv. andere slagers, vleessnijders of visfileerders.

Gerelateerde beroepen winkelier

  • Apotheker, apotheekmanager
  • Bakker verkoper (ambachtelijk)
  • Banketbakker
  • Bedrijfsleider/winkelier supermarkt
  • Groenteboer, fruithandelaar
  • Kruidenier
  • Melkboer
  • Vishandelaar
  • Winkelier bouwmarkt
  • Winkelier consumentenelektronica, huishoudelijke apparatuur
  • Winkelier drogisterij
  • Winkelier huisdieren, planten, bloemen, agrarische detailhandel
  • Winkelier in sport-, recreatie-artikelen
  • Winkelier juwelen, luxe goederen
  • Winkelier kleding, textiel, schoeisel, leer
  • Winkelier kranten, boeken, muziek, video's, games
  • Winkelier overige producten, goederen
  • Winkelier voeding, drank, tabaksproducten

Kennis

  • Wetgeving voor producten van dierlijke oorsprong
  • Opslag van voedingsmiddelen
  • Culturele gebruiken bij het sorteren van dierlijke delen

Vaardigheden

  • Vlees voor verkoop voorbereiden
  • Milieuvriendelijk beleid volgen bij voedselverwerking
  • Voedselverwerkende handelingen nauwkeurig meten
  • Eerste hulp bieden
  • In koude omgevingen werken
  • Temperatuur in het productieproces van levensmiddelen en dranken volgen
  • Goede productiepraktijken toepassen
  • Hygiëne waarborgen
  • Economische criteria overwegen bij besluitvormingsprocessen
  • Voorraadniveaus bewaken
  • Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen
  • In een voedselverwerkend team werken
  • Sterke geuren verdragen
  • Een computer gebruiken
  • Conserveringsbehandelingen toepassen
  • Bestellingen van klanten verwerken
  • Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen
  • Hygiënische procedures volgen tijdens de voedselverwerking
  • Kleurverschillen aangeven

Optionele kennis en vaardigheden

nieuw personeel in dienst nemen levensmiddelenafval afvoeren omgaan met moeilijke arbeidsomstandigheden bij voedselverwerking koelprocessen voor voedingsmiddelen uitvoeren zorgen voor esthetiek van voedingsmiddelen zware gewichten tillen vleesgelei produceren volgens recept werken weegtoestellen gebruiken verkoopstrategieën ten uitvoer brengen begrotingscontrole uitvoeren betrouwbaar handelen voedselallergieën factoren identificeren die veranderingen tijdens de opslag van voedingsmiddelen veroorzaken omgaan met collega’s voorraad van goederen in productie bijhouden voor het glaswerk zorgen met leveranciers over verbetering onderhandelen geschikte ingrediënten selecteren beschikken over computervaardigheden met leveranciers over voorwaarden onderhandelen omgaan met managers voedselverwerkende praktijken efficiënt aanpassen budgetten beheren eigenschappen van voedselproducten analyseren bij ontvangst marketingstrategieën implementeren klachten van klanten afhandelen detectoren voor metaalcontaminanten bedienen de rekening aan het eind van de dag opmaken grondstoffen voor de verwerking van spiervlees inspecteren zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie