Beroep slager

  • slager

Een slager of visboer (detailhandel) snijdt en bereidt porties vlees of vis voor klanten voor verkoop of gebruik.

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

  • Realistisch / Conventioneel

Taken slager

  • Bestelt vlees- of visvoorraden en houdt de voorraad bij.
  • Ontvangt en inspecteert vlees- of visleveringen, slaat de leveringen op en zorgt voor de betaling.
  • Maakt standaard of speciaal bestelde stukken vlees of vis en vlees-of visproducten, bijv. snijdt, ontbeent, bindt, vermaalt vlees (bijv. rundvlees, varkensvlees, gevogelte) of schubt, stroopt, verwijdert ingewanden, wast, fileert vis.
  • Prijst en plaatst stukken vlees of vis in toonbanken.
  • Verkoopt vlees of vis aan klanten (incl. inpakken, wegen, etiketteren en afrekenen van producten).
  • Adviseert klanten, bijv. over het bewaren, bereiden en koken van vlees of vis of over het inschatten van benodigde hoeveelheden.
  • Maakt instrumenten en werkoppervlaktes schoon.
  • Voert ondernemerstaken uit, bijv. de financiële administratie, adverteren, beveiliging, etc.
  • Maakt eigen producten van vlees of vis, bijv. gemarineerd vlees, worsten, quiches, kant-en-klare maaltijden, etc.
  • Geeft leiding aan het personeel, bijv. andere slagers, vleessnijders of visfileerders.

Gerelateerde beroepen winkelier

  • Apotheker, apotheekmanager
  • Bakker verkoper (ambachtelijk)
  • Groenteboer, fruithandelaar
  • Kruidenier
  • Melkboer
  • Vishandelaar
  • Winkelier bouwmarkt
  • Winkelier consumentenelektronica, huishoudelijke apparatuur
  • Winkelier drogisterij
  • Winkelier huisdieren, planten, bloemen, agrarische detailhandel
  • Winkelier in sport-, recreatie-artikelen
  • Winkelier juwelen, luxe goederen
  • Winkelier kleding, textiel, schoeisel, leer
  • Winkelier kranten, boeken, muziek, video's, games
  • Winkelier overige producten, goederen
  • Winkelier voeding, drank, tabaksproducten

Kennis

  • Culturele gebruiken bij het sorteren van dierlijke delen
  • Opslag van voedingsmiddelen
  • Wetgeving voor producten van dierlijke oorsprong

Vaardigheden

  • Voorraadniveaus bewaken
  • Goede productiepraktijken toepassen
  • In een voedselverwerkend team werken
  • Bestellingen van klanten verwerken
  • Temperatuur in het productieproces van levensmiddelen en dranken volgen
  • Hygiëne waarborgen
  • In koude omgevingen werken
  • Sterke geuren verdragen
  • Voedselverwerkende handelingen nauwkeurig meten
  • Conserveringsbehandelingen toepassen
  • Een computer gebruiken
  • Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen
  • Kleurverschillen aangeven
  • Economische criteria overwegen bij besluitvormingsprocessen
  • Milieuvriendelijk beleid volgen bij voedselverwerking
  • Eerste hulp bieden
  • Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen
  • Vlees voor verkoop voorbereiden
  • Hygiënische procedures volgen tijdens de voedselverwerking

Optionele kennis en vaardigheden

betrouwbaar handelen marketingstrategieën implementeren geschikte ingrediënten selecteren omgaan met moeilijke arbeidsomstandigheden bij voedselverwerking voorraad van goederen in productie bijhouden met leveranciers over voorwaarden onderhandelen klachten van klanten afhandelen zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie levensmiddelenafval afvoeren begrotingscontrole uitvoeren met leveranciers over verbetering onderhandelen weegtoestellen gebruiken voor het glaswerk zorgen volgens recept werken omgaan met managers omgaan met collega’s eigenschappen van voedselproducten analyseren bij ontvangst budgetten beheren detectoren voor metaalcontaminanten bedienen verkoopstrategieën ten uitvoer brengen voedselallergieën beschikken over computervaardigheden factoren identificeren die veranderingen tijdens de opslag van voedingsmiddelen veroorzaken koelprocessen voor voedingsmiddelen uitvoeren vleesgelei produceren grondstoffen voor de verwerking van spiervlees inspecteren zware gewichten tillen voedselverwerkende praktijken efficiënt aanpassen de rekening aan het eind van de dag opmaken nieuw personeel in dienst nemen zorgen voor esthetiek van voedingsmiddelen

Functietitels

  • Allround medewerker worstmakerij
  • Oderpicker vriescel -dagdienst-
  • Projectmanager
  • Ervaren slager
  • Klantenservice medewerker mediabedrijf
  • (winkel) slager
  • Slager (m/v)
  • Slager
  • Technische supportmedewerker
  • (winkel)slager