Beroep shiatsubeoefenaar

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Shiatsubeoefenaar: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Complementaire en alternatieve geneeskunde

  Medische praktijken die geen deel uitmaken van de standaardgezondheidszorg.

 • Massagetheorie

  Beginselen van een holistische lichaamsmassage, de toepassing van lichaamsmassage en de passende lichaamshouding, massagesequenties en verschillende media, massage en contra-indicaties.

 • Anatomie van de mens

  De dynamische relatie van de structuur en functie van de mens, het bewegingsapparaat, cardiovasculaire systeem, ademhalingssysteem, verteringssysteem, endocrien systeem, urinewegstelsel, voortplantingsstelsel, integumentum en zenuwstelsel, normale en abnormale anatomie en fysiologie gedurende een leven.

 • Ontspanningstechnieken

  De verschillende methoden en technieken die worden gebruikt om stress te verlichten en lichaam en geest tot rust te brengen en te ontspannen. Dit omvat activiteiten als yoga, qigong of tai-chi.

 • Pathologieën behandeld door acupunctuur

  De verschillende soorten aandoeningen, zoals fysieke pijn, hoofdpijn, rugpijn, allergieën, verslavingen, spijsverteringsproblemen of verkoudheden, die worden behandeld door acupunctuur.

 • Soorten massages

  Gebruikte technieken en soorten massagetherapieën zoals shiatsumassage, diepe weefselmassage, Zweedse massage, hotstone-massage en Thaise massage.

 • Traditionele Chinese geneeskunde

  Theorieën van traditionele Chinese geneeswijzen, waarbij de nadruk wordt gelegd op diverse behandelingen voor lichaam en geest, alsmede op kruidengeneeskunde ter behandeling of voorkoming van diverse gezondheidsproblemen.

 • Menselijke fysiologie

  De tak van wetenschap die de menselijke organen en hun wisselwerkingen en mechanismen onderzoeken.

Vaardigheden

 • Hygiëne van de werkruimte onderhouden

  Het werkterrein en de uitrusting schoon en ordelijk houden.

 • Contextspecifieke klinische vaardigheden toepassen

  Een professionele en op feitenmateriaal gebaseerde beoordeling verrichten, doelen stellen, interventies uitvoeren en cliënten evalueren, rekening houdend met de ontwikkelings- en contextuele geschiedenis van de cliënten, binnen het eigen werkgebied.

 • Therapeutische relaties ontwikkelen

  De individuele therapeutische relatie behouden met het oog op het betrekken van de eigen genezingscapaciteit, om een actieve samenwerking tot stand te brengen in het gezondheidsonderwijs en het genezingsproces en het maximaliseren van het potentieel van gezonde veranderingen.

 • Meeleven met gebruikers van gezondheidszorg

  Inzicht hebben in de achtergrond van de symptomen, de moeilijkheden en het gedrag van cliënten en patiënten. Meeleven met hun problemen; respect tonen en hun autonomie, zelfrespect en zelfstandigheid versterken. Zich bekommeren om hun welzijn, en handelen met inachtneming van de persoonlijke grenzen, gevoeligheden, culturele verschillen en voorkeuren van de cliënt en de patiënt in gedachten.

 • Mentale gezondheid bevorderen

  Bevorderen van factoren die het emotionele welzijn verbeteren, zoals zelfacceptatie, persoonlijke groei, doel in het leven, controle over iemands omgeving, spiritualiteit, zelfsturing en positieve relaties.

 • Behandeling van gebruikers van gezondheidszorg opvolgen

  De voortgang van de voorgeschreven behandeling beoordelen en evalueren, waarbij verdere besluiten genomen moeten worden met de gebruikers van de gezondheidszorg en hun verzorgers.

 • Shiatsumassages geven

  Massages uitvoeren op klanten om hun stress en pijn te verminderen volgens de shiatsu-principes, op basis van het theoretische kader van de traditionele Chinese geneeskunde.

 • Gebruikers van gezondheidszorg observeren

  Gebruikers van gezondheidszorg observeren en belangrijke aandoeningen en reacties op medicijnen, behandelingen en belangrijke incidenten registreren, waarbij u indien nodig een supervisor of arts op de hoogte brengt.

 • Actief luisteren

  Aandacht schenken aan wat anderen zeggen, geduldig de punten begrijpen die naar voren worden gebracht, de juiste vragen stellen en niet op ongepaste momenten onderbreken; goed kunnen luisteren naar de behoeften van klanten, passagiers, gebruikers van diensten of anderen, en dienovereenkomstig oplossingen kunnen bieden.

 • Zorgen voor de veiligheid van gebruikers van de gezondheidszorg

  Ervoor zorgen dat gebruikers in de gezondheidszorg professioneel, effectief en veilig worden behandeld, waarbij de technieken en procedures worden aangepast aan de behoeften, capaciteiten of de heersende omstandigheden van de persoon.

 • Behoeften van klanten identificeren

  Gebruik maken van passende vragen en actief luisteren om de verwachtingen, verlangens en vereisten van de klant naar product en diensten in kaart te brengen.

 • Energetische meridianen identificeren

  Energie-meridianen identificeren en te lokaliseren, dit zijn de paden in het lichaam waardoor, volgens de traditionele Chinese geneeskunde, de levensenergie "Qi" stroomt.

 • Gezondheidsvoorlichting bieden

  Empirisch onderbouwde strategieën ter bevordering van een gezond leven, ziektepreventie en beheer bieden.

 • Communiceren met klanten

  Reageren op en communiceren met klanten op de meest efficiënte en geschikte manier om hen in staat te stellen toegang te krijgen tot de gewenste producten of diensten, of andere hulp die zij nodig kunnen hebben.

Optionele kennis en vaardigheden

holistische benadering toepassen op zorg reflexologie professionele houding tegenover klanten demonstreren interne geneeskunde massages geven homeopathie voorlichten over preventie van ziekte kinetiek acupunctuurpunten selecteren massagetherapie toepassen diepeweefselmassage toepassen auriculotherapie acupunctuurmethoden gezonde levensstijl promoten iridologie advies geven over geestelijke gezondheid fytotherapie soorten aromatherapeutische behandelingen etiopathie advies geven over gezonde levensstijlen sterilisatietechnieken homeopathische geneesmiddelen acupressuur acupunctuur toepassen fasciatherapie advies geven in verband met geïnformeerde toestemming van zorgontvangers aromatherapie toepassen eigen verantwoordelijkheid aanvaarden kinesiologie huidtypen in contact staan met het eigen lichaam balneotherapie neurofysiologie

Loopbaanperspectief

Het beroep shiatsubeoefenaar behoort tot de beroepsgroep Medisch vakspecialisten. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20245100  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 202411300  hoog
verwachte baanopeningen tot 202416400  hoog
salarisgroei tijdens loopbaan  hoog
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  erg hoog
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB