Beroep sensorisch analist

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Sensorisch analist: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

  • Chemie

    De samenstelling, structuur en eigenschappen van stoffen en de processen en veranderingen die ze ondergaan; het gebruik van verschillende chemicaliën en hun interacties, productietechnieken, risicofactoren en verwijderingsmethoden.

  • Medische microbiologie

    Microbiologie-Bacteriologie is een medisch specialisme dat wordt vermeld in Richtlijn 2005/36/EG van de EU.

  • Allergologie

    Allergologie is een medisch specialisme zoals vermeld in Richtlijn 2005/36/EG van de EU.

  • Toxicologie

    De negatieve effecten van chemische stoffen op levende organismen, hun dosis en hun blootstelling.

  • Levensmiddelenaroma's

    Stoffen die worden gebruikt om de geur en smaak van levensmiddelen te wijzigen. Zij kunnen natuurlijk worden geproduceerd door de etherische olie uit de plant te extraheren of chemisch door het mengen van chemische verbindingen, de zogenaamde esters, te mengen met specifieke oliën.

  • Moleculaire biologie

    De interactie tussen de verschillende systemen van een cel, de wisselwerking tussen de verschillende soorten genetisch materiaal en de wijze waarop deze interacties worden gereguleerd.

  • Smaakcombinaties

    De grote verscheidenheid aan combinaties van aroma’s om nieuwe recepten of producten te ontwikkelen.

  • Marktonderzoek

    De processen, technieken en doeleinden die de eerste stap vormen voor de ontwikkeling van marketingstrategieën, zoals het verzamelen van informatie over klanten en de definitie van segmenten en streefdoelen.

  • Software voor statistische analysesystemen

    Het specifieke softwaresysteem (SAS) voor geavanceerde analyse, bedrijfsinlichtingen, gegevensbeheer en voorspellende analyses.

  • Analytische chemie

    Instrumenten en methoden voor het scheiden, identificeren en kwantificeren van materie — de chemische componenten van natuurlijke en kunstmatige materialen en oplossingen.

  • Kwantitatief sensorische testen

    De principes van verschillende beschikbare methoden en paradigma's van kwantitatieve sensorische testen voor warmtedrempels en pijndrempels en de beperkingen van psychofysische technieken.

  • Reukzin

    De reukzin met zijn kenmerken voor de hoofdreukorganen en de meer specifieke systemen zoals het reukorgaan van de mens of bijkomende reukorganen.

  • Statistiek

    De studie van statistische theorie, methoden en praktijken zoals verzameling, organisatie, analyse, interpretatie en presentatie van gegevens. Het heeft betrekking op alle aspecten van gegevens, met inbegrip van de planning van de gegevensverzameling wat betreft het ontwerp van enquêtes en experimenten om werkgerelateerde activiteiten te voorspellen en te plannen.

Vaardigheden

  • Grondstoffen voorbereiden

    De basismaterialen voorbereiden en meten die nodig zijn om goederen en eindproducten te produceren.

  • Advies geven over geuren

    Advies geven over chemische geuren aan klanten zoals chemische fabrikanten, chemische fabrieken en onderzoekers.

  • Geuren onderzoeken

    Onderzoek doen naar nieuwe chemische ingrediënten om nieuwe en betere geurstoffen te ontwikkelen.

  • Sensorisch onderzoek uitvoeren

    De kwaliteit van een bepaald soort voedingsmiddel of drank beoordelen op basis van onder meer uitzicht, geur, smaak en aroma. Mogelijke verbeteringen en vergelijkingen met andere producten voorstellen.

Optionele kennis en vaardigheden

voedselallergieën nieuwe voedingsmiddelen ontwikkelen monsters van voedingsmiddelen en dranken analyseren grondstoffen voor parfum testen of geuren voldoen aan de eisen van klanten advies geven aan de levensmiddelenindustrie deelnemen aan de ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelen voedingsmonsters beoordelen een computer gebruiken problemen met de formule van cosmetische producten oplossen berichten over analyseresultaten voedingsmiddelenwetenschap formules van geuren samenstellen allergieën kooptrends van consumenten analyseren kwaliteit van grondstoffen controleren voedingsmiddelenwetgeving resultaten van de analyse documenteren

Loopbaanperspectief

Het beroep sensorisch analist behoort tot de beroepsgroep Biologen en natuurwetenschappers. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 2024-400  erg laag
verwachte vervangingsvraag tot 20245000  laag
verwachte baanopeningen tot 20245000  erg laag
salarisgroei tijdens loopbaan  hoog
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  gemiddeld
samenhang baankans met economie  hoog

Source: Sisyphus ODB