Beroep sensorisch analist

Sensorisch analisten voeren sensorische analyses uit om aroma’s en geurstoffen voor de levensmiddelen-, dranken- en cosmetica-industrie samen te stellen of te verbeteren. Zij baseren de ontwikkeling van aroma's en geurstoffen op sensorisch en consumentenonderzoek. Sensorisch analisten verrichten onderzoek en analyseren statistische gegevens om aan de verwachtingen van klanten te voldoen.

Sensorisch analist: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

  • Allergologie

    Allergologie is een medisch specialisme zoals vermeld in Richtlijn 2005/36/EG van de EU.

  • Medische microbiologie

    Microbiologie-Bacteriologie is een medisch specialisme dat wordt vermeld in Richtlijn 2005/36/EG van de EU.

  • Statistiek

    De studie van statistische theorie, methoden en praktijken zoals verzameling, organisatie, analyse, interpretatie en presentatie van gegevens. Het heeft betrekking op alle aspecten van gegevens, met inbegrip van de planning van de gegevensverzameling wat betreft het ontwerp van enquêtes en experimenten om werkgerelateerde activiteiten te voorspellen en te plannen.

  • Levensmiddelenaroma's

    Stoffen die worden gebruikt om de geur en smaak van levensmiddelen te wijzigen. Zij kunnen natuurlijk worden geproduceerd door de etherische olie uit de plant te extraheren of chemisch door het mengen van chemische verbindingen, de zogenaamde esters, te mengen met specifieke oliën.

  • Reukzin

    De reukzin met zijn kenmerken voor de hoofdreukorganen en de meer specifieke systemen zoals het reukorgaan van de mens of bijkomende reukorganen.

  • Kwantitatief sensorische testen

    De principes van verschillende beschikbare methoden en paradigma's van kwantitatieve sensorische testen voor warmtedrempels en pijndrempels en de beperkingen van psychofysische technieken.

  • Moleculaire biologie

    De interactie tussen de verschillende systemen van een cel, de wisselwerking tussen de verschillende soorten genetisch materiaal en de wijze waarop deze interacties worden gereguleerd.

  • Analytische chemie

    Instrumenten en methoden voor het scheiden, identificeren en kwantificeren van materie — de chemische componenten van natuurlijke en kunstmatige materialen en oplossingen.

  • Software voor statistische analysesystemen

    Het specifieke softwaresysteem (SAS) voor geavanceerde analyse, bedrijfsinlichtingen, gegevensbeheer en voorspellende analyses.

  • Marktonderzoek

    De processen, technieken en doeleinden die de eerste stap vormen voor de ontwikkeling van marketingstrategieën, zoals het verzamelen van informatie over klanten en de definitie van segmenten en streefdoelen.

  • Smaakcombinaties

    De grote verscheidenheid aan combinaties van aroma’s om nieuwe recepten of producten te ontwikkelen.

  • Toxicologie

    De negatieve effecten van chemische stoffen op levende organismen, hun dosis en hun blootstelling.

  • Chemie

    De samenstelling, structuur en eigenschappen van stoffen en de processen en veranderingen die ze ondergaan; het gebruik van verschillende chemicaliën en hun interacties, productietechnieken, risicofactoren en verwijderingsmethoden.

Vaardigheden

  • Grondstoffen voorbereiden

    De basismaterialen voorbereiden en meten die nodig zijn om goederen en eindproducten te produceren.

  • Geuren onderzoeken

    Onderzoek doen naar nieuwe chemische ingrediënten om nieuwe en betere geurstoffen te ontwikkelen.

  • Advies geven over geuren

    Advies geven over chemische geuren aan klanten zoals chemische fabrikanten, chemische fabrieken en onderzoekers.

  • Sensorisch onderzoek uitvoeren

    De kwaliteit van een bepaald soort voedingsmiddel of drank beoordelen op basis van onder meer uitzicht, geur, smaak en aroma. Mogelijke verbeteringen en vergelijkingen met andere producten voorstellen.

Optionele kennis en vaardigheden

monsters van voedingsmiddelen en dranken analyseren voedingsmiddelenwetenschap kooptrends van consumenten analyseren voedingsmiddelenwetgeving nieuwe voedingsmiddelen ontwikkelen kwaliteit van grondstoffen controleren testen of geuren voldoen aan de eisen van klanten voedselallergieën berichten over analyseresultaten deelnemen aan de ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelen resultaten van de analyse documenteren problemen met de formule van cosmetische producten oplossen formules van geuren samenstellen grondstoffen voor parfum allergieën een computer gebruiken advies geven aan de levensmiddelenindustrie voedingsmonsters beoordelen

Source: Sisyphus ODB