Beroep restaurantmanager

Restaurantmanagers zijn verantwoordelijk voor het beheer van de voedsel- en drankactiviteiten in de keuken en andere voedsel- en drankgelegenheden of eenheden in een horecagelegenheid.

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

  • Ondernemend / Conventioneel

Taken restaurantmanager

  • Plannen, organiseren en coördineren van alle werkzaamheden en evenementen in het restaurant.
  • Werven van, leiding geven aan en toezicht houden op het uitvoerende personeel zodat het bedienend en keuken personeel efficiënt en volgens beleid werkt.
  • Controleren van de kwaliteit van de dienstverlening en keuken, voorraadkast en eetzaal op gestelde kwaliteitseisen, gezondheids-, veiligheids- en Arbo richtlijnen, vergunningen en andere wettelijke voorschriften.
  • Ontwikkelen en bevorderen marketingstrategieën.
  • Beheren en coördineren van de boekhouding, budgetten, statistische overzichten en bedrijfscijfers, bepalen van beprijzing en streven naar beoogde winstcijfers.
  • Toezien op onderhoud, bevoorrading en meubilering, onderhouden van contacten met aannemers en leveranciers, onderhandelen over arrangementen.
  • Coördineren van ontvangst en opname bestellingen bij gasten.
  • Beantwoorden van vragen over het restaurant en de dienstverlening, afhandelen van klachten en commentaar van gasten.

Gerelateerde beroepen hotel, restaurant

  • Hotel portier
  • Hotelreceptionist, front-office assistent hotelreceptie
  • Manager/directeur hostel of bed and breakfast
  • Manager/directeur hotel, hotelketen
  • Medewerker bed and breakfast
  • Medewerker persoonlijke dienstverlening, anders
  • Medewerker spoelkeuken
  • Standplaats hostess

Kennis

  • Methoden voor kwaliteitsgarantie
  • Gevarenanalyse en kritische controlepunten

Vaardigheden

  • Klantervaringen beheren
  • Speciale evenementen organiseren
  • Voorraadrotatie beheren
  • Dienstverlening controleren
  • Toezicht houden op de werkzaamheden van verschillende ploegendiensten
  • Leiding geven aan personeel
  • Een restaurant beheren
  • Gezondheids- veiligheids- en hygiënewetgeving op het gebied van voedsel naleven
  • Klachten van klanten afhandelen
  • Menu's plannen
  • Verkoopopbrengsten maximaliseren
  • Toezicht houden op de voedselkwaliteit
  • Speciale promoties bedenken
  • Leveranciers identificeren
  • Voor regelmatig onderhoud van keukenmateriaal zorgen
  • Begrotingscontrole uitvoeren
  • Werk voor speciale evenementen controleren
  • Prijzen op het menu bepalen
  • Werknemers opleiden
  • Goederen bestellen
  • Zorgen voor de juiste porties
  • Personeel aanwerven
  • Naleving van gezondheids- veiligheids- en hygiënenormen waarborgen
  • Financiële rekeningen controleren
  • Klantenservice verlenen
  • Zorgen dat servies klaar is voor gebruik
  • Behoeften van klanten identificeren

Optionele kennis en vaardigheden

creatief denken over voedingsmiddelen en dranken vreemde talen gebruiken in het hotel- en restaurantwezen uniformiteit van suiker volgen proces van wijnproductie volgen de alcoholwet handhaven chocolade in vormen gieten werkprocedures ontwikkelen wijnkaart samenstellen huidige praktijken proberen te innoveren evenement specifieke menu's samenstellen levensmiddelen aantrekkelijk presenteren op de hoogte blijven van trends op het gebied van uiteten de tafelschikking controleren