Beroep Restaurantkok

  • Shutterstock.com
    Restaurantkok

Een restaurantkok bereidt, kookt en presenteert gerechten en maakt menu's in restaurants.

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

  • Realistisch / Conventioneel
  • Artistiek / Realistisch
  • Realistisch / Ondernemend

Taken restaurantkok

  • Maakt ingrediënten klaar voor consumptie of voor het koken (bijv. wast, schilt, snijdt en verwijdert zaadjes van vruchten en groenten en snijdt vlees).
  • Beoordeelt de kwaliteit van ingrediënten, bijv. door te proeven, ruiken, erin te prikken, etc.
  • Weegt, meet en mengt ingrediënten volgens recepten en/of naar eigen inzicht, maakt hierbij gebruik van verschillende soorten keukengerei en -apparatuur.
  • Reguleert de temparatuur van ovens, grills, roosters en andere keukenapparatuur.
  • Kruidt en kookt gerechten volgens recepten, eigen inzicht en/of ervaring, maakt hierbij gebruik verschillende methoden (bijv. bakken, smoren, braden, roosteren, grillen, stomen).
  • Verdeelt eten in porties en zorgt voor een goede presentatie.
  • Geeft de borden aan bedienden of bedient de gasten.
  • Maakt menu's en schattingen van de hoeveelheid benodigdheden en de kosten.
  • Controleert, bestelt, ontvangt en bergt (etens)waren op en neemt maatregelen om bederf tegen te gaan.
  • Inspecteert en reinigt de keuken, keukenapparatuur en -machines etc., om een veilige en hygiënische werkomgeving te garanderen.

Gerelateerde beroepen kok

  • Chef-kok
  • Instellingskok
  • Kok Chinese keuken
  • Kok Indiase keuken
  • Kok Indonesische keuken
  • Kok Japanse keuken
  • Kok Latijns-Amerikaanse keuken
  • Kok, anders
  • Scheepskok

Loopbaanperspectief

Het beroep Restaurantkok behoort tot de beroepsgroep Koks. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20242300  gemiddeld
verwachte vervangingsvraag tot 20248300  laag
verwachte baanopeningen tot 202410600  laag
salarisgroei tijdens loopbaan  laag
uitwijkmogelijkheden naar sector  laag
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  gemiddeld
samenhang baankans met economie  hoog