Beroep productie-ingenieur levensmiddelen
Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.
Persoonlijkheidstypen
- Onderzoekend / Realistisch
Kennis
- Opslag van voedingsmiddelen
- Methoden voor kwaliteitsgarantie
- Elektrotechniek
- Elektronica
Vaardigheden
- Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen
- Productieplannen uitsplitsen
- Controles van fabrieksinstallaties uitvoeren
- Op de hoogte blijven van regelgeving
- Goede productiepraktijken toepassen
- Op de hoogte blijven van innovaties in de voedselverwerkende sector
- Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen
- Productieprocessen voor voedingsmiddelen ontwikkelen
- Apparatuur demonteren
- Fabrieken voor de voedingsmiddelenindustrie ontwerpen
- Verspilling van grondstoffen beperken
- Corrigerende acties beheren
- Apparatuur volgen
Optionele kennis en vaardigheden
werkgerelateerde verslagen schrijven schriftelijke verslagen inzake werk analyseren procesoptimalisering leiden homogenisering van voedingsmiddelen normen voor voedselveiligheid bewaren van voedsel op het gemak zijn in onveilige omgevingen kwaliteitscontroles uitvoeren zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie ontwerp van een voedingsmiddelenfabriek haccp-implementatie in fabrieken beoordelen voedsel- en drankenindustrieLoopbaanperspectief
Het beroep productie-ingenieur levensmiddelen behoort tot de beroepsgroep Ingenieurs (geen elektrotechniek). Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.
Onderwerp | Aantal banen | Perspectief |
---|---|---|
verwachte uitbreidingsvraag tot 2024 | 8900 | gemiddeld |
verwachte vervangingsvraag tot 2024 | 14600 | laag |
verwachte baanopeningen tot 2024 | 23400 | gemiddeld |
salarisgroei tijdens loopbaan | hoog | |
uitwijkmogelijkheden naar sector | hoog | |
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype | hoog | |
samenhang baankans met economie | hoog |