Beroep productie-ingenieur levensmiddelen

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

  • Onderzoekend / Realistisch

Kennis

  • Opslag van voedingsmiddelen
  • Methoden voor kwaliteitsgarantie
  • Elektrotechniek
  • Elektronica

Vaardigheden

  • Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen
  • Productieplannen uitsplitsen
  • Controles van fabrieksinstallaties uitvoeren
  • Op de hoogte blijven van regelgeving
  • Goede productiepraktijken toepassen
  • Op de hoogte blijven van innovaties in de voedselverwerkende sector
  • Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen
  • Productieprocessen voor voedingsmiddelen ontwikkelen
  • Apparatuur demonteren
  • Fabrieken voor de voedingsmiddelenindustrie ontwerpen
  • Verspilling van grondstoffen beperken
  • Corrigerende acties beheren
  • Apparatuur volgen

Optionele kennis en vaardigheden

werkgerelateerde verslagen schrijven schriftelijke verslagen inzake werk analyseren procesoptimalisering leiden homogenisering van voedingsmiddelen normen voor voedselveiligheid bewaren van voedsel op het gemak zijn in onveilige omgevingen kwaliteitscontroles uitvoeren zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie ontwerp van een voedingsmiddelenfabriek haccp-implementatie in fabrieken beoordelen voedsel- en drankenindustrie

Loopbaanperspectief

Het beroep productie-ingenieur levensmiddelen behoort tot de beroepsgroep Ingenieurs (geen elektrotechniek). Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20248900  gemiddeld
verwachte vervangingsvraag tot 202414600  laag
verwachte baanopeningen tot 202423400  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  hoog
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  hoog
samenhang baankans met economie  hoog