Beroep procesoperator warmtebehandeling van melk

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Procesoperator warmtebehandeling van melk: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

  • Verwerking bij ultrahoge temperatuur

    Een behandeling (UHT) waarbij voedsel wordt gesteriliseerd door het te verwarmen boven 135 °C (275 °F), de temperatuur die nodig is om sporen in melk in 1 tot 2 seconden te doden.

  • Bewaren van voedsel

    Verslechteringsfactoren, controlerende factoren (temperatuur, additieven, vochtigheid, pH, wateractiviteit, enz., inclusief verpakking) en voedselverwerkingsmethoden om voedselproducten te conserveren.

  • Beginselen van voedselveiligheid

    Wetenschappelijke achtergrond van voedselveiligheid, met inbegrip van bereiding, behandeling en opslag van levensmiddelen, om het risico van door voedsel overgedragen ziekten en andere gezondheidsrisico's tot een minimum te beperken.

  • Gezondheids- en veiligheidsmaatregelen bij transport

    Het geheel van regels, procedures en voorschriften met betrekking tot gezondheids- en veiligheidsmaatregelen ter voorkoming van ongevallen of incidenten in het vervoer.

  • Specificaties voor de productie van zuivel

    Specificaties, voorschriften en normen die gevolgd moeten worden op het gebied van zuivelproductie. De productveiligheid vanaf de grondstoffen tot de verpakte toestand.

  • Temperatuurschalen

    De temperatuurschalen Celsius en Fahrenheit.

Vaardigheden

  • Machines voor voedingsmiddelen en dranken schoonmaken

    Schone machines die worden gebruikt voor de productie van levensmiddelen of dranken. Zorg voor passende oplossingen voor het schoonmaken. Zij bereiden alle onderdelen voor en zorgen ervoor dat ze schoon genoeg zijn om afwijkingen of fouten in het productieproces te vermijden.

  • Pasteurisatieprocessen uitvoeren

    Procedures voor het pasteuriseren van levensmiddelen en dranken volgen en toepassen. De eigenschappen van de te pasteuriseren producten erkennen en de procedures dienovereenkomstig aanpassen.

  • Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen

    De voorschriften voor de productie van levensmiddelen en de naleving van de voorschriften inzake voedselveiligheid toepassen. Gebruik maken van procedures voor de voedselveiligheid op basis van de kritische controlepunten Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP risicoanalyse en kritische controlepunten).

  • Goede productiepraktijken toepassen

    Voorschriften toepassen met betrekking tot de productie van levensmiddelen en de naleving van de voedselveiligheid. Gebruik maken van voedselveiligheidsprocedures op basis van Good Manufacturing Practices (goede productiepraktijken).

  • Betrouwbaar handelen

    Handelen op een manier die vertrouwen inboezemt.

  • Controles van fabrieksinstallaties uitvoeren

    De machines en apparatuur controleren die in fabrieksinstallaties worden gebruikt. Ervoor zorgen dat de machines naar behoren werken, de machines vóór het gebruik instellen en ervoor zorgen dat de uitrusting ononderbroken werkt.

  • Productieschema’s volgen

    Volgen van het productieschema, rekening houdend met alle eisen, tijden en behoeften. Dit schema schetst welke afzonderlijke goederen in elke periode geproduceerd moeten worden en geeft een overzicht van de verschillende aandachtspunten zoals productie, personeel, voorraden, enz. Het is meestal gekoppeld aan de productie waar het plan aangeeft wanneer en hoeveel van elk product nodig is. Alle informatie gebruiken die bij de daadwerkelijke uitvoering van het plan aanwezig is.

  • Hygiënische procedures volgen tijdens de voedselverwerking

    Zorgen voor een schone werkruimte volgens hygiënische normen in de voedselverwerkende industrie.

  • Mondelinge instructies volgen

    Het vermogen hebben om gesproken instructies van collega's te volgen. Ernaar streven om te begrijpen en te verduidelijken wat er gevraagd wordt.

  • Wetgeving in verband met gezondheidszorg naleven

    De regionale en nationale wetgeving die relevant is voor het werk naleven en in de praktijk toepassen.

  • Warmtebehandeling toepassen

    Warmtebehandeling toepassen voor de bereiding en conservering van halfafgewerkte of afgewerkte voedingsmiddelen.

  • Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen

    Nationale, internationale en interne vereisten toepassen en volgen die worden vermeld in normen, voorschriften en andere specificaties met betrekking tot de productie van voedsel en dranken.

Optionele kennis en vaardigheden

centrifuges bedienen installaties voor voedselproductie inrichten zware gewichten tillen schriftelijke instructies volgen microbiologie van verse melk wetgeving inzake gezondheid, veiligheid en hygiëne goederen volgens werkorders vastmaken zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie controletesten van melk uitvoeren wetgeving voor producten van dierlijke oorsprong diensten op een flexibele manier uitvoeren monsters voor analyse verzamelen apparatuur voor voedselhomogenisering bedienen in een voedselverwerkend team werken processen voor de dehydratie van voedsel schoonmaak ter plaatse uitvoeren omgaan met managers schoonmaaktaken uitvoeren producten pompen omgaan met collega’s pathogene micro-organismen in voedingsmiddelen monsters etiketteren

Loopbaanperspectief

Het beroep procesoperator warmtebehandeling van melk behoort tot de beroepsgroep Productiemachinebedieners. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20246800  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 20249500  laag
verwachte baanopeningen tot 202416300  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  zeer laag
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  hoog
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB