Beroep procesoperator mengmachine

Procesoperators mengmachine bedienen apparatuur voor het wegen en mengen van plantaardige oliën die worden gebruikt in producten als slaolie en margarine. Zij bedienen de pompolie om het mengen uit te voeren volgens specifieke formules. Zij nemen monsters van gemengde olie om de textuur en kleur ervan te onderzoeken en op basis daarvan de mengprocessen aan te passen.

Procesoperator mengmachine: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

  • Mechanische werktuigen

    Beschikken over inzicht in machines en instrumenten, ook van hun ontwerp, gebruikstoepassingen, reparatie en onderhoud.

  • Oorsprong van dieetvetten en oliën

    Het onderscheid tussen van dieren afkomstige dieetvetten en plantaardige olie.

Vaardigheden

  • Voorbereidende handelingen voor olie-extractie uitvoeren

    Het uitvoeren van voorbereidende bewerkingen aan grondstoffen zoals scheuren, schillen en pellen voor de oliewinning.

  • Beheer van grondstoffen ondersteunen

    Het beheer van de door de afdeling voor de productie vereiste grondstoffen en installaties ondersteunen. Toezicht houden op de behoeften aan materiaal en informeren wanneer de voorraden weer bijbesteld moeten worden.

  • Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen

    De voorschriften voor de productie van levensmiddelen en de naleving van de voorschriften inzake voedselveiligheid toepassen. Gebruik maken van procedures voor de voedselveiligheid op basis van de kritische controlepunten Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP risicoanalyse en kritische controlepunten).

  • Sensorische parameters van oliën en vetten controleren

    De sensorische parameters van olijfolie, zaadolie en eetbare vetten, zoals smaak, geur en aanraking, controleren.

  • Apparatuur voor de extractie van olie bedienen

    Apparatuur bedienen die stearine onttrekt uit plantaardige oliën, zoals sojaolie, maïsolie en katoenzaadolie, die worden gebruikt voor de productie van salades. De olie in een koeltank koelen gedurende de voorgeschreven tijd om de stearine te consolideren. Luchtdruk gebruiken om olie door filters te duwen en opgehoopt stearine op te vangen.

  • Materiaal gebruiken voor bouw en reparatie

    Construeren en repareren van schepen en apparatuur met behulp van handgereedschap, werktuigmachines en meetinstrumenten. Veilig uitvoeren van nood- of tijdelijke reparaties. Maatregelen treffen om een veilige werkomgeving te waarborgen. Gebruiken van verschillende soorten kitten en verpakkingen.

  • Tanks onderhouden

    Tanks, bekkens en filterbedden reinigen en in goede staat houden met behulp van hand- en elektrisch gereedschap.

  • Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen

    Nationale, internationale en interne vereisten toepassen en volgen die worden vermeld in normen, voorschriften en andere specificaties met betrekking tot de productie van voedsel en dranken.

  • Kwaliteitskenmerken van voedingsmiddelen beoordelen

    De kwaliteitskenmerken van voedingsmiddelen beoordelen in termen van de belangrijkste eigenschappen (bv. fysische, sensorische, chemische, technologische, enz.) voor grondstoffen, halfafgewerkte producten en eindproducten.

  • Ingrediënten voor voedselproductie toevoegen

    Toe te voegen ingrediënten en de vereiste hoeveelheden volgens het recept en de wijze waarop deze ingrediënten moeten worden toegediend.

  • Werkprogramma’s ontwikkelen

    Jaarlijkse werkprogramma’s ontwikkelen voor het gebruik van hulpbronnen die gunstig zijn voor het milieu en de bosproductie.

  • Goede productiepraktijken toepassen

    Voorschriften toepassen met betrekking tot de productie van levensmiddelen en de naleving van de voedselveiligheid. Gebruik maken van voedselveiligheidsprocedures op basis van Good Manufacturing Practices (goede productiepraktijken).

  • Machines voor voedingsmiddelen en dranken schoonmaken

    Schone machines die worden gebruikt voor de productie van levensmiddelen of dranken. Zorg voor passende oplossingen voor het schoonmaken. Zij bereiden alle onderdelen voor en zorgen ervoor dat ze schoon genoeg zijn om afwijkingen of fouten in het productieproces te vermijden.

  • Eetbare oliën raffineren

    Eetbare oliën raffineren om ze geschikt te maken voor menselijke consumptie. Onzuiverheden en giftige stoffen verwijderen en processen uitvoeren zoals bleken, ontgeuren en afkoelen.

  • Oliemengmachines bedienen

    Het gebruik van machines voor het wegen en het mengen van plantaardige oliën voor producten, zoals salades, enz., volgens de formule.

  • Vetten winterklaar maken

    Vetten klaarmaken voor de winter, wat bestaat uit het verwijderen van de vetstearine.

  • Oliemengprocessen volgen

    Toezicht houden op oliemengprocessen. Aanpassingen aanbrengen in het mengproces in overeenstemming met de resultaten van de tests.

  • Zorgen voor de openbare orde en veiligheid

    De relevante procedures en strategieën uitvoeren en de juiste uitrusting gebruiken om lokale of nationale beveiligingsactiviteiten voor de bescherming van gegevens, mensen, instellingen en eigendommen te bevorderen.

  • Producten pompen

    Pompmachines bedienen volgens specifieke procedures en afhankelijk van het soort product. Zorgen voor correcte hoeveelheden en correcte toevoer voor het proces.

  • Monsters voor analyse verzamelen

    Monsters van materialen of producten voor laboratoriumanalyse verzamelen.

Optionele kennis en vaardigheden

zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie installaties voor voedselproductie inrichten levensmiddelenafval afvoeren monsters etiketteren dichtheid van vloeistoffen meten kwaliteitscontroles bij voedselverwerking uitvoeren niveaus van koolzuurtoevoeging beheren onafhankelijk werken als onderdeel van een voedingsmiddelenproductieproces

Source: Sisyphus ODB