Beroep procesoperator chocoladegieterij

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

  • Realistisch / Conventioneel

Kennis

  • Temperatuurschalen
  • Productieprocessen voor drank en voedingsmiddelen

Vaardigheden

  • Temperatuur in het productieproces van levensmiddelen en dranken volgen
  • Chocolade in vormen gieten
  • Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen
  • Op het gemak zijn in onveilige omgevingen
  • Goede productiepraktijken toepassen
  • Hygiëne waarborgen
  • Machines voor voedingsmiddelen en dranken schoonmaken
  • Beleidslijnen van de organisatie naleven
  • Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen
  • Juiste productmallen selecteren

Optionele kennis en vaardigheden

goederen opslaan beschikken over computervaardigheden zelfvertrouwen tonen omgaan met moeilijke arbeidsomstandigheden bij voedselverwerking betrouwbaar handelen soorten chocolade machines geolied houden voor betrouwbaar functioneren proces van cacao tot chocolade omgaan met collega’s wetgeving inzake gezondheid, veiligheid en hygiëne installaties voor voedselproductie inrichten zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie omgaan met managers meerdere taken tegelijkertijd uitvoeren

Loopbaanperspectief

Het beroep procesoperator chocoladegieterij behoort tot de beroepsgroep Productiemachinebedieners. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20246800  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 20249500  laag
verwachte baanopeningen tot 202416300  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  zeer laag
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  hoog
samenhang baankans met economie  gemiddeld