Beroep ploegbaas in de fruitteelt
De teamleiders van het fruit-productieteam zijn verantwoordelijk voor het leiden en samenwerken met een team. Zij organiseren dagelijkse werkroosters voor de productie van fruitgewassen en nemen deel aan de productieprocessen.
Ploegbaas in de fruitteelt: Open vacatures
Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.
Actuele vacatures: talent.comPersoonlijkheidstypen
Gerelateerde beroepen landbouw
- Akkerbouwer, groententeler (hobby)
- Akkerbouwer, groententeler, champignonteler
- Bedrijfsvervanger agrarische sector
- Bestuurder landbouwmachine, tractor
- Boer gemengd bedrijf
- Boer gemengd bedrijf (hobby)
- Boom-, heesterkweker, fruitteler
- Constructeur-installateur landbouwmachines
- Fruitplukker (seizoenarbeid)
- Hulpkracht akkerbouwbedrijf, groenteteler
- Hulpkracht boom-, heester-, fruitkwekerij
- Hulpkracht groentekwekerij
- Hulpkracht kwekerij bloemen, planten, bloembollen
- Ingenieur Landbouwwetenschappen
- Inspecteur landbouw, visserij
- Kwaliteitscontroleur landbouwproducten
- Landbouwtechnicus
- Manager/directeur boom-, heester-, fruitkwekerij
- Manager/directeur kwekerij bloemen, planten, bloembollen
- Medewerker akkerbouwbedrijf, groenteteler
- Medewerker boom-, heester-, fruitkwekerij
- Meewerkend voorman akkerbouwbedrijf, groenteteler
- Meewerkend voorman boom-, heester-, fruitkwekerij
- Monteur landbouwmachines
- Oogst medewerker
- Wijnbouwer
Kennis
- Bemestingsbeginselen
De studie van planten, bodemstructuur en klimatologische en milieuaspecten in het kader van landbouwproductie.
- Milieuwetgeving inzake landbouw en bosbouw
Bekendheid met milieuwetgeving, beleid en beginselen die relevant zijn voor land- en bosbouw. Kennen van de effecten van lokale landbouwmethoden en -praktijken op het milieu. Middelen om de productie aan te passen aan nieuwe milieuvoorschriften en nieuw milieubeleid.
- Ongediertebestrijding bij planten
Soorten en kenmerken van ongedierte bij planten en gewassen. Verschillende soorten ongediertebestrijdingsmethodes, activiteiten waarbij gebruik wordt gemaakt van conventionele of biologische methoden, rekening houdend met het type plant of gewas, omgevings- en klimaatomstandigheden en gezondheids- en veiligheidsvoorschriften. Opslag en behandeling van producten.
- Bestrijding van plantenziekten
Soorten en kenmerken van ziekten in planten en gewassen. Verschillende soorten controlemethoden, activiteiten waarbij gebruik wordt gemaakt van conventionele of biologische methoden, rekening houdend met het type plant of gewas, de milieu- en klimaatomstandigheden en de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften. Opslag en behandeling van producten.
- Beginselen van leiderschap
Reeks eigenschappen en waarden die ten grondslag liggen aan de acties van een leider met haar/zijn medewerkers en met de onderneming en die richting geven gedurende haar/zijn carrière. Deze beginselen vormen ook een belangrijk hulpmiddel voor zelfevaluatie om sterke en zwakke punten in kaart te brengen en te streven naar zelfverbetering.
- Soorten opslagfaciliteiten
Verschillende soorten hulpmiddelen en faciliteiten die worden gebruikt om informatie en hun kwaliteitscriteria te bewaren.
- Kwaliteitseisen voor opslagfaciliteiten
Kwaliteitseisen voor opslagfaciliteiten, zoals veilige vergrendelingssystemen, ventilatie, regelmatig gecontroleerde brandbeveiligingssystemen, enz.
- Groente- en fruitproducten
De aangeboden groente- en fruitproducten, hun functionaliteiten, eigenschappen en wettelijke en regelgevende voorschriften.
- Soorten broeikassen
Verschillende soorten tuinbouwkassen (kunststof, glas) en andere materialen voor de tuinbouw, waaronder broeikassen, voedingsbodems, irrigatiesystemen, voorzieningen voor opslag en bescherming enz.
- Beginselen van bewatering
Methoden, beginselen en systemen voor het bewateren van bodem of gewassen door middel van leidingen, sprinklers, sloten of stromen.
- Beginselen van gewasproductie
Beginselen voor de teelt van gewassen, de natuurlijke cyclus, het opkweken van de natuur, de groeiomstandigheden en de beginselen van biologische en duurzame productie. Kwaliteitscriteria en -eisen voor zaden, planten en gewassen.
- Tuinbouwbeginselen
De standaard tuinbouwpraktijken, met inbegrip van, maar niet beperkt tot planten, snoeien, corrigerend snoeien en bemesten.
- Beginselen van projectbeheer
Verschillende onderdelen en stadia van projectbeheer.
- Gezondheids- en veiligheidsvoorschriften
Noodzakelijke gezondheids-, veiligheids-, hygiëne- en milieunormen en wettelijke regels in de sector van een specifieke activiteit.
- Bodemstructuur
Diversiteit van bodemelementen en bodemtypes in verband met plantengroei.
- Oogstmethoden voor planten
De verschillende methoden, tijdstippen en apparatuur voor het oogsten van verschillende gewassen en planten.
Vaardigheden
- Bestrijdingsactiviteiten uitvoeren met betrekking tot ziekten en plagen
Bestrijdingsactiviteiten uitvoeren met betrekking tot ziekten en plagen met behulp van conventionele of biologische methoden rekening houdend met klimaat, plant- of gewastype en voorschriften op het vlak van gezondheid, veiligheid en milieu. Pesticiden bewaren en hanteren in overeenstemming met de aanbeveling en de wetgeving.
- Contracten beheren
Onderhandelen over de termijnen, voorwaarden, kosten en andere specificaties van een contract, om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de wettelijke vereisten en juridisch afdwingbaar zijn. Toezien op de uitvoering van het contract, eventuele wijzigingen overeenkomen en documenteren.
- Tuinbouwmateriaal gebruiken
Tuinbouwmateriaal bedienen en assisteren bij onderhoud. Ervoor zorgen dat de voertuigen voor het begin van de werkzaamheden geschikt zijn voor het verkeer.
- Leiderschap bieden
Anderen leiden en beïnvloeden om beleidsontwikkeling, belangenbehartiging te bevorderen en bij te dragen, de grenzen en strategie op verschillende niveaus te verleggen.
- Planten verzorgen
De behoefte aan verzorgende activiteiten bepalen en de verzorging uitvoeren door de planten en de bomen met de hand te planten, water te geven en te besproeien, of door daarvoor geschikte uitrusting te gebruiken, rekening houdend met de plantensoorten en met inachtneming van de veiligheidseisen.
- Broeikasomgeving coördineren
Zorg dragen voor de verwarming en koeling van serres (broeikassen). Samenwerken met de beheerder van de gebouwen en terreinen om de irrigatiesystemen en de tuinbouwinstallaties in goede staat te houden.
- Fruit en groenten selecteren
Fruit en groenten selecteren om te plukken op basis van grootte, kleur en rijpheid.
- Areaal gereedmaken
Het plantgebied en de aarde voorbereiden door bijvoorbeeld bemesting, mulching met de hand of mechanisch gereedschap of apparatuur; zaadjes en planten voorbereiden voor zaaien en beplanten door de kwaliteit van het zaad en de planten te garanderen. Met de hand, met gebruik van mechanische gereedschap of apparatuur zaaien en planten, in overeenstemming met de nationale wetgeving.
- Areaal gereedmaken voor beplanting
Het gebied en de bodem voorbereiden voor aanplanting door bemesting, mulching en onkruidbestrijding. Rekening houden met de omstandigheden van het gebied, de bodem en de plantensoort.
- Velden controleren
Toezicht houden op de boomgaarden, de velden en de productiegebieden om voorspellingen te doen wanneer de gewassen volledig gegroeid zullen zijn. Een raming maken van de schade die het weer kan toebrengen aan gewassen.
- Productie optimaliseren
Analyseren en bepalen van de sterke en zwakke punten van de oplossingen, conclusies of benaderingen van problemen; alternatieven formuleren en plannen.
- Planten kweken
Uitvoeren van plantenkweekactiviteiten. Uitvoeren van groeibeheersing, rekening houdend met de vereiste voorwaarden en condities voor een specifiek planttype.
- Verbeteringsprogramma’s voor grond en planten maken
Ontwikkelen en adviseren over de uitvoering van programma's voor bodemgezondheid en plantenvoeding.
- Onafhankelijke operationele besluiten nemen
Zo nodig onmiddellijke operationele besluiten nemen, rekening houdend met de omstandigheden en de relevante procedures en wetgeving. Alleen bepalen welke optie het beste is voor een specifieke situatie.
- Geplukte groenten en fruit laden
De hoeveelheid fruit en groenten wordt in een container van de juiste omvang geladen, waarbij voorzichtigheid geboden is om schade te vermijden.
- Toezien op fruitproductieteams
Toezicht houden op de fruitproductieploegen door het plannen, toewijzen en evalueren van hun dagelijkse activiteiten.
- Gewassen oogsten
Landbouwproducten manueel of met gebruik van geschikt gereedschap maaien, plukken of snijden. Rekening houden met de relevante kwaliteitscriteria van de producten, de hygiënevoorschriften en de passende methoden.
- Groenten en fruit verwerken
Groenten en fruit verwerken door middel van alle soorten methoden en technieken die worden gebruikt om levensmiddelen met behulp van groenten en fruit als grondstof voor te bereiden.
- Kwaliteit van groenten en fruit controleren
Fruit en groenten controleren die ontvangen worden van leveranciers; de hoogste kwaliteit en versheid waarborgen.
- Beslissingen nemen inzake teelt van planten
Beslissingen nemen over kwesties in verband met bedrijfsbeheer en verder advies geven voor de teelt van gewassen en planten.
- Zorgen voor vruchtbaarheid van grond
De grond analyseren om het type en de hoeveelheid kunstmest te bepalen die nodig is voor maximale productie.
- Opslagfaciliteiten beheren
Zorgen voor het beheer of het onderhoud van schoonmaakapparatuur en verwarmings- of airconditioningsapparatuur van opslagfaciliteiten en de temperatuur van de gebouwen beheren.
- Toezien op hygiënische procedures in agrarische omgevingen
Ervoor zorgen dat de hygiënische procedures in agrarische omgevingen worden gevolgd, rekening houdend met de voorschriften voor specifieke actiegebieden zoals dieren, planten, plaatselijke landbouwproducten, enz.
- Producten opslaan
Producten opslaan om de kwaliteit te waarborgen en in overeenstemming met de normen en voorschriften. Ervoor zorgen dat de opslagfaciliteiten worden onderhouden volgens hygiënenormen, waarbij de temperatuur, de verwarming en de airconditioning van de opslagfaciliteiten worden geregeld.
- Agrarische informatiesystemen en databanken gebruiken
Gebruiken van relevante informatiesystemen en databanken om landbouwbedrijven en -productie te plannen, te beheren en te exploiteren.
- Klanten advies geven over het bewaren van fruit en groenten
Klanten advies geven over hun vraag betreffende het bewaren van groenten en fruit.
Optionele kennis en vaardigheden
bestellingen van landbouwproducten samenstellen beginselen van voedselveiligheid groenten of fruit verpakken begrotingsbeginselen voedingsmiddelenwetgeving helpen bij het gebruik van apparatuur productverwerking op boerderijen uitvoeren productieondernemingen beheren taakgegevens bijhouden personeel werven agronomische productiebeginselen agrotoeristische activiteiten beheren biologische landbouw helpen bij landschapsprojecten leiding geven aan agrarisch personeel werkgerelateerde berekeningen in de landbouw uitvoeren agrotoeristische diensten verlenen ontwerp van een voedingsmiddelenfabriek technisch materiaal onderhouden geschikte verpakkingen voor voedingsproducten selecteren boerderij-inrichting voorstellen ecologie bemestingswerkzaamheden uitvoeren agrarische productieplannen ontwikkelen omgaan met veterinaire noodgevallen verwerkingsmachines voor fruit en groenten bedienen agrotoerisme agrarisch bedrijfsbeheer agronomie tuingereedschap gebruikenSource: Sisyphus ODB