Beroep operator wikkelmachine textielindustrie

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Operator wikkelmachine textielindustrie: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Soorten draad

  Soorten draad, zoals uniedraad, metrische draad, vierkante draad, ACME-draad, zaagtandvormige draad en hun kwaliteiten en toepassingen. 

 • Soorten snaren

  Trillende elementen die geluid produceren in snaarinstrumenten. Snaren kunnen worden ingedeeld in twee categorieën, de decoratieve en de gewikkelde snaren, en zij kunnen van verschillende materialen zijn vervaardigd, zoals staal, darm, zijde of nylon. Het wikkelmateriaal omvat aluminium, chroomstaal, zilver, goud en koper.

 • Omgaan met touwen

  Het omgaan met touwen, wat betrekking heeft met knopen en splitsen.

 • Vastsjorren

  Het proces waarbij verschillende voorwerpen, zoals masten, samen worden bevestigd, door middel van een touw, draad of band, vaak om een starre structuur te beveiligen of te creëren, zoals een zelfontworpen tafel, boomhuis of latrine. Rechtsjorren, rondsjorren en diagonaal sjorren.

Vaardigheden

 • Spanning van gloeidraad afstellen

  Pas de spanning van de te wikkelen gloeidraad aan. Zorg ervoor dat de gloeidraad niet zo los is dat het leidt tot onevenwichtigheid in het werkstuk of zo strak dat het vervorming in de gloeidraad doet ontstaan of de gloeidraad verlaagt tot een onaanvaardbaar laag niveau.

 • Filament versnijden

  Nadat het filamentwerkstuk is opgewikkeld, het filament doorsnijden om het werkstuk los te maken.

 • Garennummer meten

  In staat zijn om de lengte en dikte van garen te meten om de fijnheid van de draad, het weefsel en garen met verschillende meetsystemen. In staat zijn om te zetten in de verschillende nummersystemen zoals tex, Nm, Ne, denier, enz.

 • Regelsystemen voor machines opzetten

  Opzetten of aanpassen van regelsystemen voor machines om omstandigheden zoals materiaalstroom, temperatuur of druk te reguleren.

 • Garen op spoelen draaien

  Garen op klossen of spoelen draaien door hiervoor geschikte apparatuur te gebruiken.

 • Bedrading organiseren

  Draadmarkeringen en kabellabels aanbrengen om de draad te identificeren en te organiseren. Kabelbinders gebruiken om de draden samen aan houden.

 • Werksnelheid van productiemachines instellen

  De juiste snelheid bepalen waarmee een productiemachine moet werken om de vereiste output in de productieprocessen te leveren.

 • Spinmachines bedienen

  Bedienen van spinmachines om de efficiëntie en productiviteit op een hoog niveau te houden.

 • Materiaal onderhouden

  Het regelmatig inspecteren en uitvoeren van alle vereiste activiteiten om de apparatuur vóór of na het gebruik in de functionele volgorde in stand te houden.

 • Spoelmachines bedienen

  Spoelmachines om alle soorten draden of strengen op spoelen, haspels en bobijnen te winden, instellen, bedienen en onderhouden.

Optionele kennis en vaardigheden

storingen aan apparatuur oplossen machine met passende hulpmiddelen leveren productieprocessen analyseren voor verbetering methoden voor kwaliteitsgarantie precisie-instrumenten gebruiken defecte producten verwijderen industriële uitrusting inspecteren gegeven instructies volgen gevlochten sierkoorden produceren monstertests uitvoeren monsters voor analyse verzamelen deadlines halen in teams werken bij de productie van textiel kunstvezels verwerken productieprocessen zorgen voor de naleving van specificaties communicatietechnieken gebruiken

Loopbaanperspectief

Het beroep operator wikkelmachine textielindustrie behoort tot de beroepsgroep Productiemachinebedieners. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20246800  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 20249500  laag
verwachte baanopeningen tot 202416300  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  zeer laag
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  hoog
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB