Beroep operator vormkarton

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Operator vormkarton: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Kwaliteitsstandaarden

  De nationale en internationale voorschriften, specificaties en richtlijnen die ervoor zorgen dat de producten, diensten en processen van goede kwaliteit zijn en geschikt zijn voor het beoogde doel.

 • Soorten pulp

  Soorten pulp worden onderscheiden op basis van hun soort vezel en de specifieke chemische processen door middel waarvan ze werden gemaakt.

 • Soorten vormkarton

  Gebied van informatie dat een onderscheid maakt tussen verschillende soorten gegoten vezels, zoals dikwandig, doorgevormde, thermogevormde en bewerkte vezelsoorten.

Vaardigheden

 • De bediening van een machine installeren

  Een machine installeren en bedienen door de relevante gegevens te verzenden en in te voeren in de (computer) controller in overeenstemming met het gewenste verwerkte product.

 • Transportband controleren

  De stroom van de werkstukken op de transportband controleren, terwijl deze door de machine worden verwerkt om een optimale productiviteit te waarborgen.

 • Veilig met machines werken

  Controleren en veilig bedienen van de machines en apparatuur die nodig zijn voor uw werk, overeenkomstig handleidingen en instructies.

 • Problemen oplossen

  Operationele problemen identificeren, beslissen wat er moet gebeuren en hierover verslag uitbrengen.

 • Pulpkwaliteit controleren

  Mindere kwaliteit en lagere kwaliteiten van gerecycled papier en pulp vermijden door te kijken naar stickies, kunststoffen, kleur, ongebleekte vezels, helderheid en vuil.

 • Automatische machines controleren

  De instellingen en uitvoering van automatische machines continue controleren of regelmatige controleronden uitvoeren. Gegevens over de bedrijfsomstandigheden van installaties en apparatuur indien nodig registreren en interpreteren om afwijkingen vast te stellen.

 • Passende beschermende uitrusting dragen

  Relevante en noodzakelijke beschermende uitrusting dragen, zoals beschermende brillen of andere oogbescherming, helmen, veiligheidshandschoenen.

 • Onderdelen van mallen onderhouden

  Uitvoeren van kleine reparaties en onderhoud van mallen en onderdelen van mallen.

 • Vormgevingstechnieken gebruiken

  Vormgevingstechnieken toepassen.

 • Proefdraaien

  Testen uitvoeren waarbij een systeem, machine, werktuig of andere apparatuur wordt geïnstalleerd door middel van een reeks acties onder reële bedrijfsomstandigheden om de betrouwbaarheid en geschiktheid ervan voor de uitvoering van zijn taken te beoordelen en de instellingen dienovereenkomstig aan te passen.

 • Machine leveren

  Ervoor zorgen dat de machine wordt gevoed met de noodzakelijke en geschikte materialen en de plaatsing of automatische aan- en afvoer van werkstukken in de machines of werktuigmachines op de productielijn controleren.

 • Pulpvormmachines bedienen

  Kartonnen platen vormen door middel van vormmallen die de pulp en het overtollige materiaal opzuigen en droogmaakt. Het materiaal overbrengen naar een transportband. Waterbestendige smeermiddelen gebruiken zodat de platen niet aan de vorm kleven, en de platen in een oven plaatsen, waarna het stijve materiaal gestapeld wordt en klaargemaakt wordt om te worden verpakt.

Optionele kennis en vaardigheden

pulpers bedienen gegevens over recycling bijhouden defecte productiematerialen melden machineonderhoud uitvoeren gietvormen schoonmaken concentratie pulpsuspensie meten zendingen van recyclebaar materiaal coördineren gegevens over de voortgang van het werk bijhouden meter controleren uithardingsovens afstellen pulp classificeren stalen van papierproductie testen kwaliteit van producten controleren verpakkingsmachines bedienen mengvat voor pulp vullen niet-gevaarlijk afval verwijderen ontinktingsprocessen productiegegevens registreren voor kwaliteitscontrole productierapporten opstellen soorten mallen selecteren producten uit mallen verwijderen technische middelen raadplegen

Loopbaanperspectief

Het beroep operator vormkarton behoort tot de beroepsgroep Productiemachinebedieners. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20246800  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 20249500  laag
verwachte baanopeningen tot 202416300  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  zeer laag
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  hoog
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB