Beroep operator vleesbereiding

operator vleesbereiding
Credits: Shutterstock.com

Medewerkers van vleesbereidingsbedrijven bereiden vers vlees met ingrediënten zoals specerijen, kruiden of toevoegingen om vleesbereidingen klaar te maken voor de verkoop.

Operator vleesbereiding: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Taken operator vleesbereiding

  • Slacht dieren.
  • Maakt karkassen klaar voor het snijden, bijvoorbeeld door het schoonmaken of verwijderen van delen (organen, vel, veren, botten, etc.).
  • Snijdt karkassen voor verdere verwerking.
  • Scheidt het vlees van de afvalproducten.
  • Inspecteert het vlees op fouten, kneuzingen, beschadigingen, overtollig vet, etc. en verwijdert dit.
  • Verwerkt het goedgekeurde vlees tot delen die klaar zijn voor de detailhandel, met behulp van bijvoorbeeld messen, hakmessen een bandzaag of andere gereedschappen.
  • Verpakt de eindproducten.
  • Controleert de producten om te kijken of ze voldoen aan de gestelde eisen.
  • Houdt machines en installaties in het oog, en stelt ze bij indien nodig.
  • Onderhoudt en reinigt de machines die voor de vleesverwerking worden gebruikt.

Gerelateerde beroepen vlees, vis

  • Machine-operator vleesproducten
  • Productie medewerker visproducten
  • Slachter of uitbener
  • Teamleider productie medewerkers vlees, vis
  • Verpakker van vleesproducten
  • Visfilleerder, -snijder, -verpakker
  • Vleesproducten maker
  • Worstenmaker

Kennis

  • Typologie van stukken vlees

    Typologie van de stukken vlees in termen van voedingsstoffen, verwerkingsprocessen, wijze van uitsnijden en behandelen, en bereidingen en ingrediënten die de smaak ten goede komen.

  • Anatomie van dieren voor voedselproductie

    De anatomie van dieren, hun organen en hun functies, alsook het gebruik van deze organen voor de voedselproductie.

  • Opslag van voedingsmiddelen

    De juiste omstandigheden en methoden om voedsel te bewaren om te voorkomen dat het bederft, rekening houdend met vochtigheid, licht, temperatuur en andere omgevingsfactoren.

Vaardigheden

  • Kleurverschillen aangeven

    Verschillen tussen kleuren identificeren, zoals kleurschakeringen.

  • Vlees malen

    Verschillende soorten machines gebruiken om delen van dieren tot gehakt te malen. Vermijden dat er botsplinters in het product terechtkomen. De vleesmolen onderhouden.

  • Koeling van voedingsmiddelen in de toeleveringsketen waarborgen

    Verschillende procedures toepassen om de temperatuur van levensmiddelen en producten in elk stadium van de productie- en toeleveringsketen in stand te houden.

  • Snijapparatuur onderhouden

    Onderhoud van de snijapparatuur (messen, snijders en andere elementen).

  • Geschikte ingrediënten selecteren

    Geschikte ingrediënten selecteren op basis van hun technologische functie om ideeën uit te voeren. Streven naar een consistente goede kwaliteit van de ingrediënten en deze naar behoren gebruiken om een bevredigend eindproduct te verkrijgen.

  • Bevriezingsprocessen bewaken

    Bewaken van bevriezingsprocessen om er zeker van te zijn dat het product voldoende is ingevroren. Het beoordelen van temperatuurniveaus en het waarborgen van energie-efficiëntie en productkoeling.

  • Vleesverpakkingsmachines bedienen

    Machines gebruiken voor het verpakken van vleesproducten onder een gewijzigde atmosfeer om zo houdbaarheid van deze producten te verlengen.

  • Weegapparatuur gebruiken

    Werken met een weegschaal voor het meten van onbewerkte producten, halffabrikaten en eindproducten.

  • Koelprocessen voor voedingsmiddelen uitvoeren

    Processen voor het koelen, invriezen en koelen uitvoeren van levensmiddelen zoals fruit en groenten, vis, vlees, catering voedsel. Bereiden van levensmiddelen voor langere perioden van opslag of half-voorbereide levensmiddelen. De veiligheid en voedingswaarde van bevroren goederen waarborgen en de producten in stand houden overeenkomstig de gespecificeerde temperaturen.

  • Ingrediënten voor voedselproductie toevoegen

    Toe te voegen ingrediënten en de vereiste hoeveelheden volgens het recept en de wijze waarop deze ingrediënten moeten worden toegediend.

  • Vleesproducten opsporen

    De voorschriften betreffende de traceerbaarheid van eindproducten in de sector in acht te nemen.

  • Delen van dierlijke karkassen wegen

    Weeg de geprepareerde onderdelen van vlees na het uitsnijden en uitbenen voor het volgende proces bij de vervaardiging van vleesproducten of voor rechtstreekse verkoop. Zet etiketten op de verpakkingen voor gewicht en inhoud.

  • Hygiëne waarborgen

    Werkplaatsen en uitrusting vrijhouden van vuil, infectie en ziekte door afval te verwijderen en te zorgen voor een passende reiniging.

  • Zware gewichten tillen

    Zware gewichten tillen en toepassen van ergonomische tiltechnieken om beschadiging van het lichaam te voorkomen.

  • Vleesverwerkende apparatuur in koelcellen bedienen

    Karkassen in en uit de koelruimte duwen zoals gespecificeerd. Voor deze ruimte specifieke apparatuur gebruiken om vlees en vleesproducten te hanteren.

  • Beleidslijnen van de organisatie naleven

    Beleidslijnen van de organisatie of afdelingsspecifieke normen en richtlijnen naleven. De motieven van de organisatie en de gemeenschappelijke afspraken begrijpen en daarnaar handelen.

  • Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen

    De voorschriften voor de productie van levensmiddelen en de naleving van de voorschriften inzake voedselveiligheid toepassen. Gebruik maken van procedures voor de voedselveiligheid op basis van de kritische controlepunten Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP risicoanalyse en kritische controlepunten).

  • Met bloed omgaan

    Omgaan met bloed, organen en andere interne delen, zonder hier overstuur van te worden.

  • Specificaties van voedingsmiddelen bijhouden

    Bestaande specificaties voor levensmiddelen, zoals recepten, bewaren, beoordelen en evalueren.

  • Sterke geuren verdragen

    Een sterke geur tolereren afkomstig van waren die tijdens de productie worden verwerkt.

  • Messen gebruiken voor vleesverwerking

    Messen gebruiken voor vleesverwerking. De juiste messen en snij-instrumenten gebruiken voor vleesbereidingen, bereide vleesproducten of vleesproducten gemaakt door een slager.

  • Goede productiepraktijken toepassen

    Voorschriften toepassen met betrekking tot de productie van levensmiddelen en de naleving van de voedselveiligheid. Gebruik maken van voedselveiligheidsprocedures op basis van Good Manufacturing Practices (goede productiepraktijken).

  • Verpakkingsmateriaal beheren

    Het beheer van alle verpakkingsmaterialen, primaire verpakkingen (inpakpapier, blikken, flessen) of secundaire verpakkingen (kartons, kratten, pallets).

  • Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen

    Nationale, internationale en interne vereisten toepassen en volgen die worden vermeld in normen, voorschriften en andere specificaties met betrekking tot de productie van voedsel en dranken.

  • Organen van vee verwerken

    Organen van vee en andere bijproducten verwerken voor de verwerking van vlees. Het verwijderen van organen uit karkassen en het uitvoeren van activiteiten zoals het snijden of verdelen van delen, het wassen van organen, het uitvoeren van specifieke behandelingen, de verpakking en de etikettering.

  • Machines voor voedingsmiddelen en dranken schoonmaken

    Schone machines die worden gebruikt voor de productie van levensmiddelen of dranken. Zorg voor passende oplossingen voor het schoonmaken. Zij bereiden alle onderdelen voor en zorgen ervoor dat ze schoon genoeg zijn om afwijkingen of fouten in het productieproces te vermijden.

  • Vleesverwerkende apparatuur bedienen

    Bedienen van vleesverwerkende apparatuur voor vleesbereidingen en bereide vleesproducten.

  • Vlees voor verkoop voorbereiden

    Vlees voorbereiden voor de verkoop of het koken, waarbij het vlees gekruid, gelardeerd of gemarineerd wordt, maar niet het eigenlijke koken.

  • Op het gemak zijn in onveilige omgevingen

    Op het gemak zijn in onveilige omgevingen zoals blootstelling aan stof, roterende apparatuur, hete oppervlakken, vries- en koelruimten, lawaai, natte vloeren en bewegende liftuitrusting.

  • Gespecialiseerde vleesproducten klaarmaken

    Gespecialiseerde vleesproducten, gehakt vlees, gezouten vlees, gerookt vlees en andere vleesbereidingen zoals ingelegd vlees, worstjes, verkruimeld vlees, kalfsvlees, en chipolata klaarmaken.

  • Grondstoffen voor de verwerking van spiervlees inspecteren

    Grondstoffen inspecteren die vereist zijn voor het productieproces, de kwaliteit en verborgen gebreken beoordelen. De oorsprong van de grondstoffen controleren aan de hand van voor de sector vastgestelde documenten, stempels of merken.

  • Vleesverwerkende machines bedienen

    Productieapparatuur en -gereedschappen voor de verwerking van vlees en vleesproducten bedienen.

  • Hygiënische procedures volgen tijdens de voedselverwerking

    Zorgen voor een schone werkruimte volgens hygiënische normen in de voedselverwerkende industrie.

Optionele kennis en vaardigheden

economische criteria overwegen bij besluitvormingsprocessen in een voedselverwerkend team werken temperatuur in het productieproces van levensmiddelen en dranken volgen pathogene micro-organismen in voedingsmiddelen beschikken over computervaardigheden culturele gebruiken bij het sorteren van dierlijke delen omgaan met collega’s wetgeving voor producten van dierlijke oorsprong betrouwbaar handelen monsters etiketteren eerste hulp bieden levensmiddelenafval afvoeren omgaan met moeilijke arbeidsomstandigheden bij voedselverwerking zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie melkzuurbacteriën aan voedselproducten toevoegen omgaan met managers detectoren voor metaalcontaminanten bedienen wetgeving inzake gezondheid, veiligheid en hygiëne in koude omgevingen werken machines geolied houden voor betrouwbaar functioneren voedselverwerkende praktijken efficiënt aanpassen

Source: Sisyphus ODB