Beroep operator vleesbereiding

  • Shutterstock.com
    operator vleesbereiding

Medewerkers van vleesbereidingsbedrijven bereiden vers vlees met ingrediënten zoals specerijen, kruiden of toevoegingen om vleesbereidingen klaar te maken voor de verkoop.

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

  • Realistisch / Conventioneel

Taken operator vleesbereiding

  • Slacht dieren.
  • Maakt karkassen klaar voor het snijden, bijvoorbeeld door het schoonmaken of verwijderen van delen (organen, vel, veren, botten, etc.).
  • Snijdt karkassen voor verdere verwerking.
  • Scheidt het vlees van de afvalproducten.
  • Inspecteert het vlees op fouten, kneuzingen, beschadigingen, overtollig vet, etc. en verwijdert dit.
  • Verwerkt het goedgekeurde vlees tot delen die klaar zijn voor de detailhandel, met behulp van bijvoorbeeld messen, hakmessen een bandzaag of andere gereedschappen.
  • Verpakt de eindproducten.
  • Controleert de producten om te kijken of ze voldoen aan de gestelde eisen.
  • Houdt machines en installaties in het oog, en stelt ze bij indien nodig.
  • Onderhoudt en reinigt de machines die voor de vleesverwerking worden gebruikt.

Gerelateerde beroepen vlees, vis

  • Machine-operator vleesproducten
  • Productie medewerker visproducten
  • Slachter of uitbener
  • Teamleider productie medewerkers vlees, vis
  • Verpakker van vleesproducten
  • Visfilleerder, -snijder, -verpakker
  • Vleesproducten maker
  • Worstenmaker

Kennis

  • Opslag van voedingsmiddelen

Vaardigheden

  • Kleurverschillen aangeven
  • Sterke geuren verdragen
  • Snijapparatuur onderhouden
  • Verpakkingsmateriaal beheren
  • Hygiënische procedures volgen tijdens de voedselverwerking
  • Zware gewichten tillen
  • Machines voor voedingsmiddelen en dranken schoonmaken
  • Goede productiepraktijken toepassen
  • Koelprocessen voor voedingsmiddelen uitvoeren
  • Vlees voor verkoop voorbereiden
  • Beleidslijnen van de organisatie naleven
  • Weegtoestellen gebruiken
  • Ingrediënten voor voedselproductie toevoegen
  • Op het gemak zijn in onveilige omgevingen
  • Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen
  • Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen
  • Geschikte ingrediënten selecteren
  • Hygiëne waarborgen

Optionele kennis en vaardigheden

omgaan met moeilijke arbeidsomstandigheden bij voedselverwerking economische criteria overwegen bij besluitvormingsprocessen zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie eerste hulp bieden temperatuur in het productieproces van levensmiddelen en dranken volgen culturele gebruiken bij het sorteren van dierlijke delen beschikken over computervaardigheden in koude omgevingen werken omgaan met managers pathogene micro-organismen in voedingsmiddelen in een voedselverwerkend team werken voedselverwerkende praktijken efficiënt aanpassen wetgeving inzake gezondheid, veiligheid en hygiëne machines geolied houden voor betrouwbaar functioneren detectoren voor metaalcontaminanten bedienen melkzuurbacteriën aan voedselproducten toevoegen omgaan met collega’s wetgeving voor producten van dierlijke oorsprong monsters etiketteren levensmiddelenafval afvoeren betrouwbaar handelen