Beroep operator trektoren

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Operator trektoren: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Kwaliteitsstandaarden

  De nationale en internationale voorschriften, specificaties en richtlijnen die ervoor zorgen dat de producten, diensten en processen van goede kwaliteit zijn en geschikt zijn voor het beoogde doel.

Vaardigheden

 • Bandhieldraden verwijderen

  De machine stoppen en een draadpik gebruiken om de kralen te verwijderen en de bussen te ontstoppen.

 • Gloeidraden van glasvezel verbinden

  De geëxtrudeerde glasvezelfilamenten worden samengevoegd om er een enkele streng van te maken nadat de bindende oplossing is toegepast, en ze worden uit elkaar getrokken door middel van een koolstof-grafieten slede die de afzonderlijke glasvezelfilamenten zal begeleiden en bijeenbrengen om de glasvezelstrengen te vormen.

 • Stukjes draad oprollen

  De splinterdraden vasthouden die vanuit de vloer naar boven komen door een vloeropening om het opwikkelen van de strengen op de buizen te vergemakkelijken.

 • Parameters van productieprocessen optimaliseren

  De parameters van het productieproces zoals debiet, temperatuur of druk optimaliseren en beheren.

 • Doorvoeren controleren

  Toezicht houden op machines voor het opsporen van defecten of storingen, zoals gebreken aan een bindmiddel applicator of verstopte doorvoerbuizen.

 • Problemen oplossen

  Operationele problemen identificeren, beslissen wat er moet gebeuren en hierover verslag uitbrengen.

 • Technische middelen raadplegen

  Lezen en interpreteren van technische hulpmiddelen zoals digitale of papieren tekeningen en afstelgegevens om een machine of bewerkingsmachine goed in te stellen of om mechanische apparatuur te monteren.

 • Automatische machines controleren

  De instellingen en uitvoering van automatische machines continue controleren of regelmatige controleronden uitvoeren. Gegevens over de bedrijfsomstandigheden van installaties en apparatuur indien nodig registreren en interpreteren om afwijkingen vast te stellen.

 • Kleppen controleren

  Bewaken en dienovereenkomstig aanpassen van de kleppen om een bepaalde hoeveelheid vloeistoffen (zoals ammoniakzwavelzuur of viskeuze zeep) of stoom in de mixer of machine te laten stromen.

 • Persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken

  Maak gebruik van passende beschermingsmiddelen volgens opleiding, instructies en handleidingen. Controleer de beschermingsmiddelen en gebruik deze consequent.

 • Meter controleren

  De gegevens van een meter monitoren, onder meer met betrekking tot de meting van druk, temperatuur en materiaaldikte.

 • De bediening van een machine installeren

  Een machine installeren en bedienen door de relevante gegevens te verzenden en in te voeren in de (computer) controller in overeenstemming met het gewenste verwerkte product.

Optionele kennis en vaardigheden

defecte productiematerialen melden kwaliteit van grondstoffen controleren ovens bedienen oventemperatuur behouden hefapparatuur bedienen kwaliteit van producten controleren oventemperatuur meten gegevens over de voortgang van het werk bijhouden composietmaterialen materiaal reinigen proefdraaien mechanica synthetische materialen machine leveren materialen in ovens laden polymerisatie grondstoffen meten productiestroom op afstand controleren materiaal onderhouden

Loopbaanperspectief

Het beroep operator trektoren behoort tot de beroepsgroep Productiemachinebedieners. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20246800  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 20249500  laag
verwachte baanopeningen tot 202416300  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  zeer laag
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  hoog
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB