Beroep operator spuitgietmachine

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Operator spuitgietmachine: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Kwaliteitsstandaarden

  De nationale en internationale voorschriften, specificaties en richtlijnen die ervoor zorgen dat de producten, diensten en processen van goede kwaliteit zijn en geschikt zijn voor het beoogde doel.

 • Matrijzen

  De kwaliteiten en toepassingen van de verschillende soorten matrijzen, van de verschillende bestanddelen van een matrijs (zoals het matrijsblok, de ponsplaat, de boorkop en andere) en de soorten die worden gebruikt in gespecialiseerde fabricageprocessen (zoals extrusiematrijzen, trekmatrijzen, vormmatrijs, snijmatrijs, persmatrijs en andere).

 • Onderdelen van een spuitgietmachine

  Delen van de machine die gesmolten kunststof smelt en in vormen spuit, waaronder de hopper, de zuigerschroef, het injectievat en de injectiecilinder.

Vaardigheden

 • Persmatrijzen installeren

  Matrijzen op persen installeren en coaten met behulp van handgereedschappen, bouten en klemmen.

 • Spuitgietmachines bedienen

  Een machine met een zuigerschroef die de grondstof naar voor duwt terwijl het wordt gesmolten en de gesmolten kunststof in een vorm injecteert, bedienen en bewaken.

 • Automatische machines controleren

  De instellingen en uitvoering van automatische machines continue controleren of regelmatige controleronden uitvoeren. Gegevens over de bedrijfsomstandigheden van installaties en apparatuur indien nodig registreren en interpreteren om afwijkingen vast te stellen.

 • De bediening van een machine installeren

  Een machine installeren en bedienen door de relevante gegevens te verzenden en in te voeren in de (computer) controller in overeenstemming met het gewenste verwerkte product.

 • Kleppen controleren

  Bewaken en dienovereenkomstig aanpassen van de kleppen om een bepaalde hoeveelheid vloeistoffen (zoals ammoniakzwavelzuur of viskeuze zeep) of stoom in de mixer of machine te laten stromen.

 • Technische middelen raadplegen

  Lezen en interpreteren van technische hulpmiddelen zoals digitale of papieren tekeningen en afstelgegevens om een machine of bewerkingsmachine goed in te stellen of om mechanische apparatuur te monteren.

 • Problemen oplossen

  Operationele problemen identificeren, beslissen wat er moet gebeuren en hierover verslag uitbrengen.

 • Parameters van productieprocessen optimaliseren

  De parameters van het productieproces zoals debiet, temperatuur of druk optimaliseren en beheren.

 • Persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken

  Maak gebruik van passende beschermingsmiddelen volgens opleiding, instructies en handleidingen. Controleer de beschermingsmiddelen en gebruik deze consequent.

 • Overtollig materiaal wegsnijden

  Snij overtollig materiaal, zoals glasvezelmatten, stof, kunststof of rubber weg.

 • Meter controleren

  De gegevens van een meter monitoren, onder meer met betrekking tot de meting van druk, temperatuur en materiaaldikte.

Optionele kennis en vaardigheden

proefdraaien kunststofproducten afwerken kunststof lassen soorten mallen selecteren gegevens over de voortgang van het werk bijhouden gevulde mallen verplaatsen productie van juwelen kwaliteit van producten controleren materiaal onderhouden productie van sportuitrusting onderdelen van mallen onderhouden vultrechters was smelten soorten was productie van goederen voor dagelijks gebruik mal- en gietmateriaal mengen soorten plastic strekblaasmachines bedienen plasticafval vermalen gietvormen schoonmaken hefapparatuur bedienen soorten vormtechnieken kleur toevoegen defecte productiematerialen melden medische apparaten producten uit mallen verwijderen mechanica processen voor het maken van juwelen

Loopbaanperspectief

Het beroep operator spuitgietmachine behoort tot de beroepsgroep Productiemachinebedieners. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20246800  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 20249500  laag
verwachte baanopeningen tot 202416300  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  zeer laag
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  hoog
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB