Beroep operator SMT-machine

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Operator SMT-machine: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Schakelschema’s

  Lees en begrijp de schakelschema’s, die de aansluitingen tussen de apparaten laten zien, zoals stroom- en signaalaansluitingen.

 • SMT-technologie

  Surface-mount-technologie of SMT is een methode waarbij de elektronische componenten op het oppervlak van de printplaat worden geplaatst. De op deze manier verbonden SMT-componenten zijn meestal gevoelige, kleine onderdelen zoals weerstanden, transistors, diodes en geïntegreerde schakelingen.

 • Printplaten

  Printplaten zijn essentiële onderdelen voor bijna alle elektronische apparaten. Zij bestaan uit dunne schijven (wafers) of substraten waarop elektronische componenten, zoals microchips, worden geplaatst. De elektronische componenten zijn elektrisch verbonden via de geleidende sporen en blokken.

 • Elektronica

  De werking van elektronische printplaten, processoren, chips en hardware en software van computers, met inbegrip van programmering en toepassingen. Deze kennis moet worden toegepast om ervoor te zorgen dat de elektronische apparatuur probleemloos functioneert.

 • Kwaliteitsstandaarden

  De nationale en internationale voorschriften, specificaties en richtlijnen die ervoor zorgen dat de producten, diensten en processen van goede kwaliteit zijn en geschikt zijn voor het beoogde doel.

Vaardigheden

 • Bord soldeerklaar maken

  Voorbereiden van de geladen printplaten voor soldeerwerkzaamheden. De plaat reinigen en de aangewezen gebieden markeren.

 • Printplaten schoonmaken

  Indien nodig reinigen van de printplaten en componenten voor, tijdens en na het montageproces.

 • Defecte productiematerialen melden

  Het bijhouden van de vereiste bedrijfsadministratie en -formulieren om eventuele defecte materialen of twijfelachtige omstandigheden bij de productie van machines en apparatuur te kunnen melden.

 • Zorgen voor de naleving van specificaties

  Ervoor zorgen dat de geassembleerde producten voldoen aan de specificaties.

 • Onderdelen op een elektronisch bord solderen

  Elektronische componenten solderen op lege elektronische borden om geladen elektronische borden te creëren, met gebruikmaking van handsoldeergereedschap of soldeermachines.

 • Printplaten assembleren

  Elektronische componenten aan de printplaat bevestigen door het toepassen van soldeertechnieken. Elektronische onderdelen worden in gaten aangebracht door through-hole assemblage (TTHT), of worden op het oppervlak van PCB in surface-mount assemblage (SMT) geplaatst.

 • Planlezen

  Blauwdrukken, machine- en procestekeningen lezen en begrijpen.

 • Printplaten coaten

  Een beschermingslaag toevoegen aan de printplaat.

 • Zorgen voor de openbare orde en veiligheid

  De relevante procedures en strategieën uitvoeren en de juiste uitrusting gebruiken om lokale of nationale beveiligingsactiviteiten voor de bescherming van gegevens, mensen, instellingen en eigendommen te bevorderen.

 • Werking van machines volgen

  De werking van machines volgen, de productkwaliteit beoordelen en ervoor zorgen dat voldaan wordt aan de standaards.

 • SMT-monteerapparatuur bedienen

  SMT-monteerapparatuur (surface-mount technology) bedienen om met hoge precisie SMD-apparaten (solder surface-mount devices) op de printplaat te plaatsen en te solderen.

 • Kwaliteit van producten controleren

  Verschillende technieken gebruiken om ervoor te zorgen dat de kwaliteitsnormen en -specificaties in acht worden genomen. Toezicht houden op gebreken, verpakkingen en terugzendingen van producten naar verschillende productieafdelingen.

 • Assemblagetekeningen lezen

  Tekeningen lezen en interpreteren met alle onderdelen van een bepaald product. De tekening identificeert de verschillende componenten en materialen en verstrekt instructies over hoe een product te assembleren.

Optionele kennis en vaardigheden

bestellingen van onderdelen uitvoeren gevaarlijk afval verwijderen storingen aan apparatuur oplossen controleren op soldeerdefecten elektronische systemen onderhouden automatische optische inspectiemachine bedienen toezicht houden op de logistiek van eindproducten defecte onderdelen vervangen diagnostische instrumenten voor elektronische reparaties gebruiken gezondheids- en veiligheidsnormen toepassen ipc-normen elektronische componenten repareren technische communicatievaardigheden toepassen cam-software gebruiken micro-elektronica gegevens over de voortgang van het werk bijhouden

Loopbaanperspectief

Het beroep operator SMT-machine behoort tot de beroepsgroep Assemblagemedewerkers. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 2024-5900  erg laag
verwachte vervangingsvraag tot 20246000  gemiddeld
verwachte baanopeningen tot 20246000  laag
salarisgroei tijdens loopbaan  laag
uitwijkmogelijkheden naar sector  gemiddeld
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  gemiddeld
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB