Beroep operator persmachine

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Operator persmachine: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Soorten slijpmachines

  Soorten machines die worden gebruikt voor slijpprocessen bij het smeden, zoals onder meer de markeringsmachine, de butt swaging machine en de creeping spindle swaging machine.

 • Soorten metaal

  Kwaliteiten, specificaties, toepassingen en reacties op verschillende vervaardiging van verschillende soorten metaal, zoals staal, aluminium, messing, koper en andere.

 • Slijpprocessen

  Processen in verband met slijpsmeedwerk, zoals onder meer verjongen van buizen, roterend smeden en rolsmeden.

 • Smeedprocessen

  De verschillende processen in de metaalvormende processen van smeden, zoals felsen, stampen, automatisch warm smeden, gesloten matrijssmeden, rolsmeden, stuiken, perssmeden en andere.

 • Kwaliteitsstandaarden

  De nationale en internationale voorschriften, specificaties en richtlijnen die ervoor zorgen dat de producten, diensten en processen van goede kwaliteit zijn en geschikt zijn voor het beoogde doel.

 • Optimalisatie van kwaliteit en cyclustijd

  De meest optimale draai- of cyclusduur en de algehele kwaliteit van een instrument of machineprocessen.

Vaardigheden

 • Problemen oplossen

  Operationele problemen identificeren, beslissen wat er moet gebeuren en hierover verslag uitbrengen.

 • Bewegend werkstuk in een machine controleren

  Toezicht houden op de verwerking van een werkstuk in beweging, zoals een stuk metaal of hout dat lineair wordt overgebracht op een statische constructiemachine.

 • Machines voor het verkrijgen van een kleinere diameter door het persen in roterende matrijzen bedienen

  Een machine die gewoonlijk koud metaal vormt door dit met grote kracht door matrijzen te trekken, controleren en bedienen, overeenkomstig de voorschriften.

 • Verwerkt werkstuk verwijderen

  Afzonderlijke werkstukken na verwerking verwijderen uit de productiemachine of de machinetool. Bij een transportband dient dit gepaard te gaan met een snelle, continue beweging.

 • Proefdraaien

  Testen uitvoeren waarbij een systeem, machine, werktuig of andere apparatuur wordt geïnstalleerd door middel van een reeks acties onder reële bedrijfsomstandigheden om de betrouwbaarheid en geschiktheid ervan voor de uitvoering van zijn taken te beoordelen en de instellingen dienovereenkomstig aan te passen.

 • Metalen werkstuk in een machine vasthouden

  Een, mogelijk verwarmde, metalen werktafel in positie brengen en houden, om er de noodzakelijke metaalbewerkingen op te verrichten. Houd rekening met het vormgevende karakter van de machine, teneinde het bewerkte werkstuk optimaal te plaatsen en te onderhouden.

 • Machine leveren

  Ervoor zorgen dat de machine wordt gevoed met de noodzakelijke en geschikte materialen en de plaatsing of automatische aan- en afvoer van werkstukken in de machines of werktuigmachines op de productielijn controleren.

 • Ontoereikende werkstukken verwijderen

  Nagaan welke ontoereikende verwerkte werkstukken niet voldoen aan de normen en verwijderd moeten worden en het afval sorteren volgens de voorschriften.

 • Zorgen voor de beschikbaarheid van materiaal

  Ervoor zorgen dat de nodige apparatuur beschikbaar is, gereed is en beschikbaar is voor gebruik vóór het begin van de procedures.

 • Automatische machines controleren

  De instellingen en uitvoering van automatische machines continue controleren of regelmatige controleronden uitvoeren. Gegevens over de bedrijfsomstandigheden van installaties en apparatuur indien nodig registreren en interpreteren om afwijkingen vast te stellen.

Optionele kennis en vaardigheden

voor juiste metaaltemperatuur zorgen technische middelen raadplegen koudsmeden vervormingstechnologieën voor metaal productie van bestek productiegegevens registreren voor kwaliteitscontrole verwerking van ferrometalen verwerking van edelmetalen machineonderhoud uitvoeren eigenschappen van edelmetalen de bediening van een machine installeren verwerkt werkstuk markeren productie van metalen montageproducten productie van lichte metalen verpakkingen productie van deuren van metaal gegevens over de voortgang van het werk bijhouden matrijs vervangen fijnmetaalbewerkingstechnieken toepassen matrijzen advies geven aan technici productie van gereedschappen warmsmeden productie van metalen structuren productie van metalen huishoudelijke artikelen kwaliteit van producten controleren verwerking van non-ferrometalen productie van wapens en munitie productie van deurbeslag van metaal passende beschermende uitrusting dragen productie van kleine metalen onderdelen precisiemeetinstrumenten hanteren

Loopbaanperspectief

Het beroep operator persmachine behoort tot de beroepsgroep Metaalbewerkers en constructiewerkers. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20242400  gemiddeld
verwachte vervangingsvraag tot 20249100  hoog
verwachte baanopeningen tot 202411600  hoog
salarisgroei tijdens loopbaan  gemiddeld
uitwijkmogelijkheden naar sector  gemiddeld
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  laag
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB