Beroep operator lamineren van glasvezel

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Operator lamineren van glasvezel: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Chemische processen

  De relevante chemische processen die bij vervaardiging worden gebruikt, zoals zuiveren, scheiden, emulgeren en dispergeren.

 • Lamineren met glasvezel

  Procedé waarbij meerdere glasvezellagen worden aangebracht, een sterke en lichte kunststof met een versterking van geweven glasvezelmatten. Bij het procedé wordt het composietmateriaal op diverse manieren sterk en stabiel gemaakt, onder meer door het uitoefenen van druk, het aanbrengen van kleefmiddelen of door lassen of verwarmen. Glasvezels kunnen ook in vloeibare vorm op producten worden gespoten.

Vaardigheden

 • Werkstukken voorbehandelen

  Vóór de hoofdbewerking een voorbereidende behandeling op het werkstuk toepassen door middel van mechanische of chemische processen.

 • Elektrisch gereedschap gebruiken

  Aangedreven pompen bedienen. Handgereedschappen of elektrisch gereedschap gebruiken. Gebruik gereedschappen voor de reparatie van voertuigen of veiligheidsuitrusting.

 • Problemen oplossen

  Operationele problemen identificeren, beslissen wat er moet gebeuren en hierover verslag uitbrengen.

 • Onderdelen van werkstuk beschermen tijdens verwerking

  Onderdelen die met chemische stoffen worden behandeld, afdekken om ze te beschermen.

 • Glasvezelmat met harsmengsel vullen

  Breng het plastic harsmengsel aan met behulp van een borstel op de glasvezelmat. Druk de verzadigde mat in de vorm om de luchtbellen en rimpels weg te nemen.

 • Glasvezel selecteren

  Voorgesneden glasvezelmatten selecteren om oppervlakken van bootdekken, rompen of golfwagentjes te lamineren volgens technische plannen en specificaties.

 • Passende beschermende uitrusting dragen

  Relevante en noodzakelijke beschermende uitrusting dragen, zoals beschermende brillen of andere oogbescherming, helmen, veiligheidshandschoenen.

 • Technische tekeningen lezen

  De technische tekeningen van een product lezen die door de ingenieur gemaakt werden om verbeteringen voor te stellen, modellen van het product te maken of het te bedienen.

 • Technische middelen raadplegen

  Lezen en interpreteren van technische hulpmiddelen zoals digitale of papieren tekeningen en afstelgegevens om een machine of bewerkingsmachine goed in te stellen of om mechanische apparatuur te monteren.

 • Chemicaliën hanteren

  Chemicaliën veilig hanteren; ze doeltreffend gebruiken en ervoor zorgen dat geen schade wordt toegebracht aan het milieu.

 • Gezondheids- en veiligheidsnormen toepassen

  De door de respectieve autoriteiten vastgestelde gezondheids- en veiligheidsnormen naleven.

 • Ervoor zorgen dat schepen aan de regelgeving voldoen

  Schepen, scheepsonderdelen, en uitrusting inspecteren; ervoor zorgen dat deze voldoen aan de normen en specificaties.

 • Planlezen

  Blauwdrukken, machine- en procestekeningen lezen en begrijpen.

 • Luchtbellen uit glasvezel verwijderen

  Borstels en rollen gebruiken om luchtbellen weg te werken die de glasvezel kunnen verzwakken, om ervoor te zorgen dat het hars perfect aansluit bij de producten in de huid of in de vorige lagen, en om structurele gebreken te vermijden.

Optionele kennis en vaardigheden

gelamineerde structuren repareren chemicaliën mengen kunsthars inspecties leiden plastic harslagen aanbrengen houtversterkende strips aan vaartuigonderdelen bevestigen spuitpistolen voor glasvezel bedienen beschermende laag aanbrengen composietmaterialen kunststofproducten afwerken mallen onderhouden overtollig materiaal wegsnijden zandstraaltechnieken componenten vastmaken procedures voor kwaliteitscontrole hefapparatuur bedienen kwaliteit van producten controleren matrijzen produceren algemeen onderhoud van de buitenkant van schepen uitvoeren

Loopbaanperspectief

Het beroep operator lamineren van glasvezel behoort tot de beroepsgroep Productiemachinebedieners. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20246800  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 20249500  laag
verwachte baanopeningen tot 202416300  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  zeer laag
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  hoog
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB