Beroep operator blaasvormmachine

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Operator blaasvormmachine: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Onderdelen van een blaasvormmachine

  Delen van de productiemachine van kunststofproducten, zoals flessen, door onder hoge druk lucht te injecteren in verwarmde voorvormen, die in vormen worden geplaatst, zoals de hopper, de extruder, de kop en de mal.

 • Kwaliteitsstandaarden

  De nationale en internationale voorschriften, specificaties en richtlijnen die ervoor zorgen dat de producten, diensten en processen van goede kwaliteit zijn en geschikt zijn voor het beoogde doel.

 • Blaasvormen

  De drie belangrijkste technieken om hol plastic en glazen te creëren, namelijk het blaasgieten via extrusie, strekblaasgieten via injectie, blaasgieten .

 • Kunsthars

  Het proces van de verwarming van koolwaterstoffen en het combineren van polymeren voor de vervaardiging van plastic harsen voor de vervaardiging van uiteenlopende producten.

Vaardigheden

 • Problemen oplossen

  Operationele problemen identificeren, beslissen wat er moet gebeuren en hierover verslag uitbrengen.

 • De bediening van een machine installeren

  Een machine installeren en bedienen door de relevante gegevens te verzenden en in te voeren in de (computer) controller in overeenstemming met het gewenste verwerkte product.

 • Automatische machines controleren

  De instellingen en uitvoering van automatische machines continue controleren of regelmatige controleronden uitvoeren. Gegevens over de bedrijfsomstandigheden van installaties en apparatuur indien nodig registreren en interpreteren om afwijkingen vast te stellen.

 • Persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken

  Maak gebruik van passende beschermingsmiddelen volgens opleiding, instructies en handleidingen. Controleer de beschermingsmiddelen en gebruik deze consequent.

 • Strekblaasmachines bedienen

  De bedieningselementen en spil van de blaasvormmachine monitoren, instellen en aanpassen met behulp van het bedieningspaneel of handgereedschap om kunststofproducten te gieten volgens de specificaties.

 • Overtollig materiaal wegsnijden

  Snij overtollig materiaal, zoals glasvezelmatten, stof, kunststof of rubber weg.

 • Technische middelen raadplegen

  Lezen en interpreteren van technische hulpmiddelen zoals digitale of papieren tekeningen en afstelgegevens om een machine of bewerkingsmachine goed in te stellen of om mechanische apparatuur te monteren.

 • Meter controleren

  De gegevens van een meter monitoren, onder meer met betrekking tot de meting van druk, temperatuur en materiaaldikte.

 • Kleppen controleren

  Bewaken en dienovereenkomstig aanpassen van de kleppen om een bepaalde hoeveelheid vloeistoffen (zoals ammoniakzwavelzuur of viskeuze zeep) of stoom in de mixer of machine te laten stromen.

Optionele kennis en vaardigheden

gietvormen schoonmaken mal- en gietmateriaal mengen materiaal onderhouden defecte productiematerialen melden afval beheren hefapparatuur bedienen producten uit mallen verwijderen gegevens over de voortgang van het werk bijhouden kunststofproducten afwerken spuitgietmachines bedienen plasticafval vermalen proefdraaien soorten mallen selecteren kleur toevoegen gietvormen assembleren kwaliteit van producten controleren mechanica soorten vormtechnieken mallen onderhouden vultrechters

Loopbaanperspectief

Het beroep operator blaasvormmachine behoort tot de beroepsgroep Productiemachinebedieners. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20246800  hoog
verwachte vervangingsvraag tot 20249500  laag
verwachte baanopeningen tot 202416300  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  zeer laag
uitwijkmogelijkheden naar sector  hoog
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  hoog
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB