Beroep operator bereid vlees
Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.
Operator bereid vlees: Open vacatures
Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.
Actuele vacatures: talent.comPersoonlijkheidstypen
Kennis
- Documentatie over vleesproductie
Beschikken over inzicht in de wettelijk voorgeschreven identificatiedocumenten en -merktekens met betrekking tot verplaatsingen, identificatie en gezondheidstoestand van dieren. Beschikken over inzicht in commerciële boeken over vleesproductie.
- Wetgeving voor producten van dierlijke oorsprong
De toepasselijke wettelijke voorschriften inzake temperatuur, afvalmaterialen, traceerbaarheid, etikettering, verhandeling en het vervoer van producten van dierlijke oorsprong.
- Anatomie van dieren voor voedselproductie
De anatomie van dieren, hun organen en hun functies, alsook het gebruik van deze organen voor de voedselproductie.
- Culturele gebruiken bij het sorteren van dierlijke delen
De religieuze en culturele praktijken met betrekking tot de scheiding van delen van dieren en het niet mengen van de vleesdelen met andere delen, zodat het vlees geen belemmering vormt voor het eten door gelovigen.
- Opslag van voedingsmiddelen
De juiste omstandigheden en methoden om voedsel te bewaren om te voorkomen dat het bederft, rekening houdend met vochtigheid, licht, temperatuur en andere omgevingsfactoren.
- Typologie van stukken vlees
Typologie van de stukken vlees in termen van voedingsstoffen, verwerkingsprocessen, wijze van uitsnijden en behandelen, en bereidingen en ingrediënten die de smaak ten goede komen.
Vaardigheden
- Weegapparatuur gebruiken
Werken met een weegschaal voor het meten van onbewerkte producten, halffabrikaten en eindproducten.
- Vlees voor verkoop voorbereiden
Vlees voorbereiden voor de verkoop of het koken, waarbij het vlees gekruid, gelardeerd of gemarineerd wordt, maar niet het eigenlijke koken.
- Kleurverschillen aangeven
Verschillen tussen kleuren identificeren, zoals kleurschakeringen.
- Voedselverwerkende handelingen nauwkeurig meten
Uitvoeren van nauwkeurig gemeten opdrachten met geschikt gereedschap en apparatuur bij de productie van voedsel en dranken.
- Vleesverwerkende apparatuur bedienen
Bedienen van vleesverwerkende apparatuur voor vleesbereidingen en bereide vleesproducten.
- Gespecialiseerde vleesproducten klaarmaken
Gespecialiseerde vleesproducten, gehakt vlees, gezouten vlees, gerookt vlees en andere vleesbereidingen zoals ingelegd vlees, worstjes, verkruimeld vlees, kalfsvlees, en chipolata klaarmaken.
- Op het gemak zijn in onveilige omgevingen
Op het gemak zijn in onveilige omgevingen zoals blootstelling aan stof, roterende apparatuur, hete oppervlakken, vries- en koelruimten, lawaai, natte vloeren en bewegende liftuitrusting.
- Koelprocessen voor voedingsmiddelen uitvoeren
Processen voor het koelen, invriezen en koelen uitvoeren van levensmiddelen zoals fruit en groenten, vis, vlees, catering voedsel. Bereiden van levensmiddelen voor langere perioden van opslag of half-voorbereide levensmiddelen. De veiligheid en voedingswaarde van bevroren goederen waarborgen en de producten in stand houden overeenkomstig de gespecificeerde temperaturen.
- Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen
Nationale, internationale en interne vereisten toepassen en volgen die worden vermeld in normen, voorschriften en andere specificaties met betrekking tot de productie van voedsel en dranken.
- Sterke geuren verdragen
Een sterke geur tolereren afkomstig van waren die tijdens de productie worden verwerkt.
- Ingrediënten produceren
Ingrediënten produceren zoals specerijen, additieven en groenten.
- Vleesgelei produceren
Vleesgeleibereidingen maken met gezouten en verwarmde materialen. Toegevoegde ingrediënten in gelei koken en kommen en vormen vullen.
- Geschikte ingrediënten selecteren
Geschikte ingrediënten selecteren op basis van hun technologische functie om ideeën uit te voeren. Streven naar een consistente goede kwaliteit van de ingrediënten en deze naar behoren gebruiken om een bevredigend eindproduct te verkrijgen.
- Hygiënische procedures volgen tijdens de voedselverwerking
Zorgen voor een schone werkruimte volgens hygiënische normen in de voedselverwerkende industrie.
- Vleesproducten opsporen
De voorschriften betreffende de traceerbaarheid van eindproducten in de sector in acht te nemen.
- Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen
De voorschriften voor de productie van levensmiddelen en de naleving van de voorschriften inzake voedselveiligheid toepassen. Gebruik maken van procedures voor de voedselveiligheid op basis van de kritische controlepunten Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP risicoanalyse en kritische controlepunten).
- Vleesverwerkende apparatuur in koelcellen bedienen
Karkassen in en uit de koelruimte duwen zoals gespecificeerd. Voor deze ruimte specifieke apparatuur gebruiken om vlees en vleesproducten te hanteren.
- Conserveringsbehandelingen toepassen
Zorg dragen voor de toepassing van gemeenschappelijke behandelingen om de kenmerken van de levensmiddelen te behouden, rekening houdend met hun uiterlijk, geur en smaak.
- Vleesverwerkende machines bedienen
Productieapparatuur en -gereedschappen voor de verwerking van vlees en vleesproducten bedienen.
- Organen van vee verwerken
Organen van vee en andere bijproducten verwerken voor de verwerking van vlees. Het verwijderen van organen uit karkassen en het uitvoeren van activiteiten zoals het snijden of verdelen van delen, het wassen van organen, het uitvoeren van specifieke behandelingen, de verpakking en de etikettering.
- Vleesverpakkingsmachines bedienen
Machines gebruiken voor het verpakken van vleesproducten onder een gewijzigde atmosfeer om zo houdbaarheid van deze producten te verlengen.
- Verpakkingsmateriaal beheren
Het beheer van alle verpakkingsmaterialen, primaire verpakkingen (inpakpapier, blikken, flessen) of secundaire verpakkingen (kartons, kratten, pallets).
- Temperatuur in het productieproces van levensmiddelen en dranken volgen
Volgen en controleren van de vereiste temperaturen in de verschillende productiefasen totdat het product de juiste eigenschappen heeft bereikt volgens de specificaties.
- Voorraad vleesproducten bijhouden
Het bijhouden van de inventaris van vleesproducten aan de hand van de voorraadcontroleprocedures.
- Mechanisch gescheiden vlees gebruiken
Het gebruiken van het mengsel uit mechanisch gescheiden vlees dat is verkregen in het kader van eerdere processen voor de productie van producten zoals Frankfurters. De SMS-producten verhitten voordat ze worden verkocht.
- Beleidslijnen van de organisatie naleven
Beleidslijnen van de organisatie of afdelingsspecifieke normen en richtlijnen naleven. De motieven van de organisatie en de gemeenschappelijke afspraken begrijpen en daarnaar handelen.
- Zware gewichten tillen
Zware gewichten tillen en toepassen van ergonomische tiltechnieken om beschadiging van het lichaam te voorkomen.
- Koeling van voedingsmiddelen in de toeleveringsketen waarborgen
Verschillende procedures toepassen om de temperatuur van levensmiddelen en producten in elk stadium van de productie- en toeleveringsketen in stand te houden.
- Goede productiepraktijken toepassen
Voorschriften toepassen met betrekking tot de productie van levensmiddelen en de naleving van de voedselveiligheid. Gebruik maken van voedselveiligheidsprocedures op basis van Good Manufacturing Practices (goede productiepraktijken).
- Vlees malen
Verschillende soorten machines gebruiken om delen van dieren tot gehakt te malen. Vermijden dat er botsplinters in het product terechtkomen. De vleesmolen onderhouden.
- Met bloed omgaan
Omgaan met bloed, organen en andere interne delen, zonder hier overstuur van te worden.
- Snijapparatuur onderhouden
Onderhoud van de snijapparatuur (messen, snijders en andere elementen).
- Materialen wegen
Wegen van materialen en producten, het gewicht en andere relevante gegevens op etiketten of labels registreren.
- Messen gebruiken voor vleesverwerking
Messen gebruiken voor vleesverwerking. De juiste messen en snij-instrumenten gebruiken voor vleesbereidingen, bereide vleesproducten of vleesproducten gemaakt door een slager.
- Grondstoffen voor de verwerking van spiervlees inspecteren
Grondstoffen inspecteren die vereist zijn voor het productieproces, de kwaliteit en verborgen gebreken beoordelen. De oorsprong van de grondstoffen controleren aan de hand van voor de sector vastgestelde documenten, stempels of merken.
Optionele kennis en vaardigheden
voedselverwerkende praktijken efficiënt aanpassen productiemonsters onderzoeken omgaan met collega’s hygiëne waarborgen betrouwbaar handelen pathogene micro-organismen in voedingsmiddelen monsters etiketteren levensmiddelenafval afvoeren wetgeving inzake gezondheid, veiligheid en hygiëne omgaan met moeilijke arbeidsomstandigheden bij voedselverwerking warmtebehandeling toepassen eerste hulp bieden regelgeving inzake brandbare producten toepassen zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie detectoren voor metaalcontaminanten bedienen beschikken over computervaardigheden in een voedselverwerkend team werken omgaan met managers snijapparatuur gebruiken in koude omgevingen werken processen voor de dehydratie van voedsel productielijn voor het inblikken van voedsel voedingsingrediënten mengen economische criteria overwegen bij besluitvormingsprocessenLoopbaanperspectief
Het beroep operator bereid vlees behoort tot de beroepsgroep Productiemachinebedieners. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.
Onderwerp | Aantal banen | Perspectief |
---|---|---|
verwachte uitbreidingsvraag tot 2024 | 6800 | hoog |
verwachte vervangingsvraag tot 2024 | 9500 | laag |
verwachte baanopeningen tot 2024 | 16300 | gemiddeld |
salarisgroei tijdens loopbaan | zeer laag | |
uitwijkmogelijkheden naar sector | hoog | |
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype | hoog | |
samenhang baankans met economie | gemiddeld |
Source: Sisyphus ODB