Beroep operator bereid vlees

Operators bereid vlees verwerken vlees met de hand of met behulp van vleesmachines, zoals machines voor het malen, pletten of mengen van vlees. Zij voeren conserveringsprocessen uit zoals pasteuriseren, zouten, drogen, vriesdrogen, fermenteren en roken. Operators bereid vlees streven ernaar vlees voor een langere periode vrij te houden van ziektekiemen en andere gezondheidsrisico’s dan vers vlees.

Operator bereid vlees: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

  • Typologie van stukken vlees

    Typologie van de stukken vlees in termen van voedingsstoffen, verwerkingsprocessen, wijze van uitsnijden en behandelen, en bereidingen en ingrediënten die de smaak ten goede komen.

  • Documentatie over vleesproductie

    Beschikken over inzicht in de wettelijk voorgeschreven identificatiedocumenten en -merktekens met betrekking tot verplaatsingen, identificatie en gezondheidstoestand van dieren. Beschikken over inzicht in commerciële boeken over vleesproductie.

  • Opslag van voedingsmiddelen

    De juiste omstandigheden en methoden om voedsel te bewaren om te voorkomen dat het bederft, rekening houdend met vochtigheid, licht, temperatuur en andere omgevingsfactoren.

  • Anatomie van dieren voor voedselproductie

    De anatomie van dieren, hun organen en hun functies, alsook het gebruik van deze organen voor de voedselproductie.

  • Culturele gebruiken bij het sorteren van dierlijke delen

    De religieuze en culturele praktijken met betrekking tot de scheiding van delen van dieren en het niet mengen van de vleesdelen met andere delen, zodat het vlees geen belemmering vormt voor het eten door gelovigen.

  • Wetgeving voor producten van dierlijke oorsprong

    De toepasselijke wettelijke voorschriften inzake temperatuur, afvalmaterialen, traceerbaarheid, etikettering, verhandeling en het vervoer van producten van dierlijke oorsprong. 

Vaardigheden

  • Materialen wegen

    Wegen van materialen en producten, het gewicht en andere relevante gegevens op etiketten of labels registreren.

  • Grondstoffen voor de verwerking van spiervlees inspecteren

    Grondstoffen inspecteren die vereist zijn voor het productieproces, de kwaliteit en verborgen gebreken beoordelen. De oorsprong van de grondstoffen controleren aan de hand van voor de sector vastgestelde documenten, stempels of merken.

  • Vlees voor verkoop voorbereiden

    Vlees voorbereiden voor de verkoop of het koken, waarbij het vlees gekruid, gelardeerd of gemarineerd wordt, maar niet het eigenlijke koken.

  • Verpakkingsmateriaal beheren

    Het beheer van alle verpakkingsmaterialen, primaire verpakkingen (inpakpapier, blikken, flessen) of secundaire verpakkingen (kartons, kratten, pallets).

  • Zware gewichten tillen

    Zware gewichten tillen en toepassen van ergonomische tiltechnieken om beschadiging van het lichaam te voorkomen.

  • Messen gebruiken voor vleesverwerking

    Messen gebruiken voor vleesverwerking. De juiste messen en snij-instrumenten gebruiken voor vleesbereidingen, bereide vleesproducten of vleesproducten gemaakt door een slager.

  • Vlees malen

    Verschillende soorten machines gebruiken om delen van dieren tot gehakt te malen. Vermijden dat er botsplinters in het product terechtkomen. De vleesmolen onderhouden.

  • Vleesverwerkende apparatuur in koelcellen bedienen

    Karkassen in en uit de koelruimte duwen zoals gespecificeerd. Voor deze ruimte specifieke apparatuur gebruiken om vlees en vleesproducten te hanteren.

  • Kleurverschillen aangeven

    Verschillen tussen kleuren identificeren, zoals kleurschakeringen.

  • Vleesproducten opsporen

    De voorschriften betreffende de traceerbaarheid van eindproducten in de sector in acht te nemen.

  • Sterke geuren verdragen

    Een sterke geur tolereren afkomstig van waren die tijdens de productie worden verwerkt.

  • Vleesgelei produceren

    Vleesgeleibereidingen maken met gezouten en verwarmde materialen. Toegevoegde ingrediënten in gelei koken en kommen en vormen vullen.

  • Snijapparatuur onderhouden

    Onderhoud van de snijapparatuur (messen, snijders en andere elementen).

  • Geschikte ingrediënten selecteren

    Geschikte ingrediënten selecteren op basis van hun technologische functie om ideeën uit te voeren. Streven naar een consistente goede kwaliteit van de ingrediënten en deze naar behoren gebruiken om een bevredigend eindproduct te verkrijgen.

  • Vleesverwerkende apparatuur bedienen

    Bedienen van vleesverwerkende apparatuur voor vleesbereidingen en bereide vleesproducten.

  • Vleesverwerkende machines bedienen

    Productieapparatuur en -gereedschappen voor de verwerking van vlees en vleesproducten bedienen.

  • Voorraad vleesproducten bijhouden

    Het bijhouden van de inventaris van vleesproducten aan de hand van de voorraadcontroleprocedures.

  • Organen van vee verwerken

    Organen van vee en andere bijproducten verwerken voor de verwerking van vlees. Het verwijderen van organen uit karkassen en het uitvoeren van activiteiten zoals het snijden of verdelen van delen, het wassen van organen, het uitvoeren van specifieke behandelingen, de verpakking en de etikettering.

  • Gespecialiseerde vleesproducten klaarmaken

    Gespecialiseerde vleesproducten, gehakt vlees, gezouten vlees, gerookt vlees en andere vleesbereidingen zoals ingelegd vlees, worstjes, verkruimeld vlees, kalfsvlees, en chipolata klaarmaken.

  • Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen

    Nationale, internationale en interne vereisten toepassen en volgen die worden vermeld in normen, voorschriften en andere specificaties met betrekking tot de productie van voedsel en dranken.

  • Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen

    De voorschriften voor de productie van levensmiddelen en de naleving van de voorschriften inzake voedselveiligheid toepassen. Gebruik maken van procedures voor de voedselveiligheid op basis van de kritische controlepunten Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP risicoanalyse en kritische controlepunten).

  • Beleidslijnen van de organisatie naleven

    Beleidslijnen van de organisatie of afdelingsspecifieke normen en richtlijnen naleven. De motieven van de organisatie en de gemeenschappelijke afspraken begrijpen en daarnaar handelen.

  • Met bloed omgaan

    Omgaan met bloed, organen en andere interne delen, zonder hier overstuur van te worden.

  • Vleesverpakkingsmachines bedienen

    Machines gebruiken voor het verpakken van vleesproducten onder een gewijzigde atmosfeer om zo houdbaarheid van deze producten te verlengen.

  • Koelprocessen voor voedingsmiddelen uitvoeren

    Processen voor het koelen, invriezen en koelen uitvoeren van levensmiddelen zoals fruit en groenten, vis, vlees, catering voedsel. Bereiden van levensmiddelen voor langere perioden van opslag of half-voorbereide levensmiddelen. De veiligheid en voedingswaarde van bevroren goederen waarborgen en de producten in stand houden overeenkomstig de gespecificeerde temperaturen.

  • Conserveringsbehandelingen toepassen

    Zorg dragen voor de toepassing van gemeenschappelijke behandelingen om de kenmerken van de levensmiddelen te behouden, rekening houdend met hun uiterlijk, geur en smaak.

  • Op het gemak zijn in onveilige omgevingen

    Op het gemak zijn in onveilige omgevingen zoals blootstelling aan stof, roterende apparatuur, hete oppervlakken, vries- en koelruimten, lawaai, natte vloeren en bewegende liftuitrusting.

  • Hygiënische procedures volgen tijdens de voedselverwerking

    Zorgen voor een schone werkruimte volgens hygiënische normen in de voedselverwerkende industrie.

  • Temperatuur in het productieproces van levensmiddelen en dranken volgen

    Volgen en controleren van de vereiste temperaturen in de verschillende productiefasen totdat het product de juiste eigenschappen heeft bereikt volgens de specificaties.

  • Koeling van voedingsmiddelen in de toeleveringsketen waarborgen

    Verschillende procedures toepassen om de temperatuur van levensmiddelen en producten in elk stadium van de productie- en toeleveringsketen in stand te houden.

  • Voedselverwerkende handelingen nauwkeurig meten

    Uitvoeren van nauwkeurig gemeten opdrachten met geschikt gereedschap en apparatuur bij de productie van voedsel en dranken.

  • Mechanisch gescheiden vlees gebruiken

    Het gebruiken van het mengsel uit mechanisch gescheiden vlees dat is verkregen in het kader van eerdere processen voor de productie van producten zoals Frankfurters. De SMS-producten verhitten voordat ze worden verkocht.

  • Goede productiepraktijken toepassen

    Voorschriften toepassen met betrekking tot de productie van levensmiddelen en de naleving van de voedselveiligheid. Gebruik maken van voedselveiligheidsprocedures op basis van Good Manufacturing Practices (goede productiepraktijken).

  • Weegapparatuur gebruiken

    Werken met een weegschaal voor het meten van onbewerkte producten, halffabrikaten en eindproducten.

  • Ingrediënten produceren

    Ingrediënten produceren zoals specerijen, additieven en groenten.

Optionele kennis en vaardigheden

processen voor de dehydratie van voedsel pathogene micro-organismen in voedingsmiddelen monsters etiketteren regelgeving inzake brandbare producten toepassen hygiëne waarborgen omgaan met moeilijke arbeidsomstandigheden bij voedselverwerking economische criteria overwegen bij besluitvormingsprocessen voedselverwerkende praktijken efficiënt aanpassen productielijn voor het inblikken van voedsel betrouwbaar handelen omgaan met managers zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie voedingsingrediënten mengen in koude omgevingen werken levensmiddelenafval afvoeren wetgeving inzake gezondheid, veiligheid en hygiëne snijapparatuur gebruiken eerste hulp bieden in een voedselverwerkend team werken beschikken over computervaardigheden productiemonsters onderzoeken detectoren voor metaalcontaminanten bedienen omgaan met collega’s warmtebehandeling toepassen

Source: Sisyphus ODB