Beroep ober / serveerster

  • Shutterstock.com
    ober/serveerster

Kelners en serveersters voorzien gasten besteld eten en drinken, Zij werken meestal in restaurants, bars en hotels. Het gaat hierbij om het dekken van tafels, het serveren van eten of drinken en rekenen af.

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Persoonlijkheidstypen

  • Sociaal / Ondernemend

Taken ober/serveerster

  • Dekt tafels, bijv. met schone tafelkleden, bestek, serviesgoed en glazen.
  • Verwelkomt en plaatst klanten en geeft hen de menukaart.
  • Informeert klanten over dagelijkse specialiteiten, beantwoordt vragen over het menu en geeft op verzoek aanbevelingen.
  • Neemt de eet- en drinkbestellingen van klanten op.
  • Onthoudt of noteert bestellingen van klanten of voert deze in een computer in, geeft bestellingen door aan het keuken- en barpersoneel.
  • Serveert eten en drinken aan klanten.
  • Bereidt en serveert speciale gerechten aan tafel indien nodig.
  • Informeert bij klanten of zij tevreden zijn, gaat adequaat om met mogelijke problemen.
  • Maakt rekeningen op, geeft deze aan klanten en handelt betalingen af (contant, creditcard).
  • Maakt het restaurant klaar voor speciale evenementen (bijv. bruiloften) door tafels, stoelen, glazen, etc. op de juiste manier neer te zetten.
  • Ruimt de tafels af, brengt afwas naar de keuken en maakt tafels schoon.

Gerelateerde beroepen bediening

  • Barkeeper, medewerker bar
  • Kantine medewerker, buffetbediende
  • Leidinggevende bedieningsmedewerkers
  • Medewerker bediening restaurant
  • Medewerker bediening, anders
  • Snackbar medewerker

Kennis

  • Religieuze culturele diëten en voedselvoorschriften voor allergieën
  • Alcoholische drank producten

Vaardigheden

  • Klanten adviseren over menu's voor speciale gelegenheden en evenementen
  • In een team werken in het hotel- en restaurantwezen
  • Klanten helpen
  • Tafels schikken
  • Oppervlakken schoonmaken
  • Klanten met bijzondere behoeften assisteren
  • Behoeften van klanten identificeren
  • Restaurantgasten ontvangen
  • Wijn serveren
  • Bestellingen voor eten en drinken van gasten opnemen
  • Eten op tafel serveren
  • Gezondheids- veiligheids- en hygiënewetgeving op het gebied van voedsel naleven
  • Menu's presenteren
  • Betalingen verwerken
  • Normen voor persoonlijke hygiëne handhaven
  • Klantenservice verlenen
  • Toezicht houden op de voedselkwaliteit
  • Dranken serveren
  • Alcoholische dranken bereiden
  • Relaties met klanten onderhouden
  • Vip-gasten assisteren
  • Betalingen van rekeningen in ontvangst nemen
  • Warme dranken bereiden
  • Controleren of de eetzaal schoon is
  • Klantenoordelen analyseren

Optionele kennis en vaardigheden

klanten over de soorten thee en koffie informeren mousserende wijnen wijnen aanbevelen bedieningskarren klaarzetten vreemde talen gebruiken in het hotel- en restaurantwezen klanten voorlichten over theesoorten afval verwijderen wetten over het serveren van alcoholische dranken geflambeerde gerechten bereiden een incidentenrapportage bijhouden alcohol- en drugsmisbruik detecteren lokale regionale of toeristische sector gereedschappen voor het snijden van voedsel gebruiken reserveringen verwerken wijnen uitschenken