Beroep muzikant

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Muzikant: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Juridische omgeving in muziek

  Wet- en regelgeving met betrekking tot het creëren, verspreiden en uitvoeren van muziek.

Vaardigheden

 • Tekst onthouden

  Onthouden van uw rol in een uitvoering of uitzending, of het nu gaat om tekst, beweging of muziek.

 • Live optreden

  Optreden voor live publiek.

 • Samenwerken met technisch personeel in artistieke producties

  Uw artistieke activiteiten coördineren met anderen, gespecialiseerd in de technische kant van het project. Het technisch personeel in kennis stellen van uw plannen en methoden en feedback krijgen over de haalbaarheid, de kosten, de procedures en andere relevante informatie. Inzicht hebben in de terminologie en de praktijken in verband met technische kwesties.

 • Omgaan met publiek

  De artistieke waarden van de kunstvorm(en) overbrengen. Reageren op de reacties van uw publiek en hen daarbij betrekken.

 • Zelfstandig als artiest werken

  Eigen manieren ontwikkelen om artistieke opvoeringen te geven, zichzelf motiveren met weinig of geen toezicht, op zichzelf vertrouwen om dingen gedaan te krijgen.

 • Feedback op artistieke prestaties aanvaarden

  Aanvaarden van feedback, voorgestelde discussies en verkenningsmogelijkheden over de nauwkeurigheid van bewegingen, ritme, muzikaliteit, nauwkeurigheid van de uitvoering, interactie met collega’s en podiumelementen, gebieden die verbetering vereisen. Rekening houden met feedback om het potentieel als artiest te ontwikkelen. Kennis nemen van de instructies van choreografen/repetiteur/dansmaster, de instructies van andere medewerkers (dramaturg, collega-artiesten/-dansers, musici, enz.) om op eenzelfde lijn met het leidend team te staan.

 • Met componisten werken

  Communiceren met componisten om verschillende interpretaties van hun werk te bespreken.

 • Omgaan met plankenkoorts

  Omgaan met omstandigheden die plankenkoorts veroorzaken, zoals tijdslimieten, het publiek en stress.

 • Repertoire organiseren

  Een collectie op zulke manier sorteren en ordenen dat de delen ervan gevonden kunnen worden door de organisatieprincipes te volgen.

Optionele kennis en vaardigheden

muziekpersoneel managen piano spelen artistieke projecten beheren muziekgroepen leiden zingen muziek opnemen deelnemen aan artistieke bemiddelingsactiviteiten muziekpartituren herschrijven muziekinstrumenten muziek promoten artistieke carrière beheren ideeën omzetten in muzieknotatie muzikale ideeën ontwikkelen muziekgenres muziek improviseren muzikale improvisaties tijdens de therapie uitvoeren muziekpartituren lezen voorstellen voor artistieke projecten opstellen raad geven over muziekpedagogie muziek orkestreren optreden voor een jong publiek muziekcomposities transcriberen samenwerken met muziekbibliothecarissen muzikale optredens plannen muziekliteratuur muziek studeren muziek componeren link tussen dans- en muziekstijl zich specialiseren in een muziekgenre muziektheorie muziek spelen in een ensemble definitieve partituren voltooien muziekpartituren schrijven muziekpartituren bestuderen muziekartiesten selecteren muzikale ideeën evalueren solo muziek spelen werken met gemeenschappen muziekvormen creëren muziekinstrumenten bespelen deelnemen aan muziekopnames in studio's muziek transponeren muziekshows ontwerpen muziek voor een voorstelling selecteren opgenomen geluid bewerken

Loopbaanperspectief

Het beroep muzikant behoort tot de beroepsgroep Uitvoerend kunstenaars. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20243000  gemiddeld
verwachte vervangingsvraag tot 20247600  gemiddeld
verwachte baanopeningen tot 202410600  gemiddeld
salarisgroei tijdens loopbaan  zeer hoog
uitwijkmogelijkheden naar sector  gemiddeld
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  laag
samenhang baankans met economie  erg hoog

Source: Sisyphus ODB