Beroep mouterij-opzichter
Mouterij-opzichter: Open vacatures
Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.
Actuele vacatures: talent.comPersoonlijkheidstypen
Kennis
- Methoden voor kwaliteitsgarantie
Kwaliteitsgarantiebeginselen, standaardvereisten en de reeks processen en activiteiten die worden gebruikt voor het meten, controleren en waarborgen van de kwaliteit van producten en processen.
- Moutprocessen
Het moutproces bestaat uit het uitweken van granen, gewoonlijk van gerst, en vervolgens de verdere ontkieming door verwarming.
- Kleuren van geroosterde mout
Brouwmaterialen die smaakeigenschappen kunnen geven en de kleur van bier kunnen bepalen.
Vaardigheden
- Verspilling van grondstoffen beperken
Evalueren en identificeren van mogelijkheden om hulpbronnen efficiënter te gebruiken met voortdurend streven naar het verminderen van de verspilling van nutsvoorzieningen.
- Voortdurende verbetering van teams aanmoedigen
De teams in staat stellen de mogelijkheden voor voortdurende verbetering in kaart te brengen en vervolgens het proces sturen om de resultaten te verbeteren.
- Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen
De voorschriften voor de productie van levensmiddelen en de naleving van de voorschriften inzake voedselveiligheid toepassen. Gebruik maken van procedures voor de voedselveiligheid op basis van de kritische controlepunten Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP risicoanalyse en kritische controlepunten).
- Veiligheid in het productiegebied waarborgen
De eindverantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid, kwaliteit en efficiëntie van de productieruimte.
- Gegevens over moutcycli registreren
Gegevens registreren over de moutcyclus en de variabelen daarvan, zoals lucht, watertemperatuur en vochtgehalte.
- Mout roosteren
Mout roosteren volgens adequate procedures, waarbij rekening wordt gehouden met de duur van het roosteren met het oog op het bekomen van een gespecificeerde kleur of hardheid. De specificaties van het drogen en roosteren volgen.
- Moutinvoersystemen bedienen
Moutininlaatsystemen gebruiken waarbij de mout wordt overgebracht of geblazen in een moutsilo of hopper. Vervolgens wordt het graan van de hopper afgevoerd in een transportband. Van de transportband wordt graan overgebracht naar een verticale lift om de molen te voeden.
- Ontvlambare stoffen beheren
Ontvlambare stoffen bij branderijactiviteiten beheren en ervoor zorgen dat er veiligheidsmaatregelen worden getroffen.
- Instructies aan medewerkers geven
Instructies aan medewerkers geven door gebruik te maken van verschillende communicatietechnieken. De communicatiestijl aanpassen aan de doelgroep om instructies over te brengen zoals bedoeld.
- Gasoven voor het roosteren van mout controleren
Gasgestookte oven die de droogovens van mout verwarmt aansteken en controleren.
- Goede productiepraktijken toepassen
Voorschriften toepassen met betrekking tot de productie van levensmiddelen en de naleving van de voedselveiligheid. Gebruik maken van voedselveiligheidsprocedures op basis van Good Manufacturing Practices (goede productiepraktijken).
- Productieschema’s volgen
Volgen van het productieschema, rekening houdend met alle eisen, tijden en behoeften. Dit schema schetst welke afzonderlijke goederen in elke periode geproduceerd moeten worden en geeft een overzicht van de verschillende aandachtspunten zoals productie, personeel, voorraden, enz. Het is meestal gekoppeld aan de productie waar het plan aangeeft wanneer en hoeveel van elk product nodig is. Alle informatie gebruiken die bij de daadwerkelijke uitvoering van het plan aanwezig is.
- Leiding geven aan personeel
Werknemers en ondergeschikten beheren, die in een team of individueel werken, om hun prestaties en bijdrage te maximaliseren. Hun werkzaamheden en activiteiten plannen, instructies geven, de werknemers motiveren en aansturen om de doelstellingen van de onderneming te bereiken. Monitoren en meten hoe een werknemer zijn verantwoordelijkheden nakomt en hoe goed deze activiteiten worden uitgevoerd. Gebieden voor verbetering identificeren en suggesties doen om dit te verwezenlijken. Leiding geven aan een groep mensen om hen te helpen doelstellingen te bereiken en een doeltreffende werkrelatie tussen het personeel behouden.
- Toezicht houden op bemanning
Toezicht houden op het gedrag van de werknemers en dit observeren.
- Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen
Nationale, internationale en interne vereisten toepassen en volgen die worden vermeld in normen, voorschriften en andere specificaties met betrekking tot de productie van voedsel en dranken.
- Granen mouten
De korrels laten kiemen om mout te produceren en voor te bereiden voor drogen.
- Graankwaliteit voor het brouwproces beoordelen
Beoordelen van de gerstvariëteit, kiemkracht, vochtgehalte, stikstofgehalte en screening op korrelgrootte.
Optionele kennis en vaardigheden
beschikken over computervaardigheden zelfvertrouwen tonen soorten gerst temperatuurschalen voedselverwerkende praktijken efficiënt aanpassen silosystemen inspecteren werkgerelateerde verslagen schrijven controles van fabrieksinstallaties uitvoeren omgaan met managers schriftelijke verslagen inzake werk analyseren financiële draagkracht productiemonsters onderzoeken productieprocessen analyseren voor verbetering omgaan met collega’sLoopbaanperspectief
Het beroep mouterij-opzichter behoort tot de beroepsgroep Productieleiders industrie en bouw. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.
Onderwerp | Aantal banen | Perspectief |
---|---|---|
verwachte uitbreidingsvraag tot 2024 | 4400 | hoog |
verwachte vervangingsvraag tot 2024 | 6800 | laag |
verwachte baanopeningen tot 2024 | 11200 | gemiddeld |
salarisgroei tijdens loopbaan | gemiddeld | |
uitwijkmogelijkheden naar sector | hoog | |
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype | erg hoog | |
samenhang baankans met economie | hoog |
Source: Sisyphus ODB