Beroep metaalbewerker-siersmid

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Metaalbewerker-siersmid: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Soorten metaal

  Kwaliteiten, specificaties, toepassingen en reacties op verschillende vervaardiging van verschillende soorten metaal, zoals staal, aluminium, messing, koper en andere.

 • Tekeningen ontwerpen

  Beschikken over inzicht in ontwerptekeningen van producten, instrumenten en technische systemen.

 • Brandertemperatuur voor metaalprocessen

  Ideale temperatuur van gereedschappen en machines die zijn uitgerust met branders, om diverse metaalbewerkingen op werkstukken uit te voeren.

Vaardigheden

 • Passende beschermende uitrusting dragen

  Relevante en noodzakelijke beschermende uitrusting dragen, zoals beschermende brillen of andere oogbescherming, helmen, veiligheidshandschoenen.

 • Decoratief ontwerp snijden

  Decoratieve modellen snijden van een werkstuk van verschillende materialen, zoals metaal of hout, met behulp van handgereedschap of semi-automatisch gereedschap.

 • Metalen verwarmen

  Staal en metalen verwarmen in vuur; de warmteregeling afstellen en regelen om de juiste giettemperatuur te bereiken.

 • Precisiemeetinstrumenten hanteren

  De grootte meten van een verwerkt deel bij de controle en markering ervan om na te gaan of het aan de norm voldoet, door gebruik te maken van twee en driedimensionale nauwkeurige meetapparatuur zoals een schuifmaat, een micrometer en een meetprofiel.

 • Metaal op aambeeld vormen

  Smeden van stukken metaal over een aambeeld met behulp van de juiste handgereedschappen en verwarmingstoestellen.

 • Zorgen voor de beschikbaarheid van materiaal

  Ervoor zorgen dat de nodige apparatuur beschikbaar is, gereed is en beschikbaar is voor gebruik vóór het begin van de procedures.

 • Metalen werkstuk met pons markeren

  Een pons en hamer gebruiken en bedienen om een metalen werkstuk te markeren, bijvoorbeeld met het oog op het plaatsen van een serienummer, of om de exacte plaats waar de opening moet worden aangebracht te boren, om de boormachine stil te houden.

 • Verwerkt werkstuk verwijderen

  Afzonderlijke werkstukken na verwerking verwijderen uit de productiemachine of de machinetool. Bij een transportband dient dit gepaard te gaan met een snelle, continue beweging.

 • Ontoereikende werkstukken verwijderen

  Nagaan welke ontoereikende verwerkte werkstukken niet voldoen aan de normen en verwijderd moeten worden en het afval sorteren volgens de voorschriften.

 • Ontwerpen op metalen voorwerpen aanbrengen

  Ontwerpen op metalen voorwerpen of sieraden markeren of graveren, daarbij nauwlettend de ontwerpspecificaties volgend.

 • Fijnmetaalbewerkingstechnieken toepassen

  Voldoen aan nauwkeurigheidsnormen die specifiek zijn voor een organisatie of product bij metaalbewerking, betrokken bij processen zoals graveren, nauwkeurig snijden, lassen.

 • Tekenen van corrosie herkennen

  De symptomen herkennen van metaal dat oxidatiereacties met de omgeving vertoont die onder meer leiden tot roestvorming, putcorrosie, spanningsscheuren, en de mate van corrosie inschatten.

 • Gereedschappen voor metaalbewerking gebruiken

  De geschikte instrumenten voor metaalbewerking gebruiken om metalen voorwerpen of oppervlakken te manipuleren. Geschikte instrumenten gebruiken om metalen te slijpen, glad te maken of te slijpen.

 • Voor juiste metaaltemperatuur zorgen

  Zorgen voor de noodzakelijke, meestal constante temperatuur van bewerkte metalen werkstukken tijdens metaalproductieprocessen.

 • Decoratief ontwerp vormen

  Vorm geven aan decoratieve ontwerpen van verschillende materialen, zoals metaal of hout, met handgereedschappen of semi-automatische apparatuur.

Optionele kennis en vaardigheden

vervormingstechnologieën voor metaal snijtechnieken productie van wapens en munitie productie van deuren van metaal oppervlakken met bramen glad maken lasapparatuur bedienen verwerking van edelmetalen metaalcoatingtechnologieën roestbestendige spuitpistolen gebruiken hardsoldeertechnieken toepassen de bediening van een machine installeren met elektrisch gereedschap voor smeden werken machineonderhoud uitvoeren productie van metalen huishoudelijke artikelen graveertechnologieën planlezen patronen graveren warmsmeden kwaliteitsstandaarden graveerapparatuur bedienen met handgereedschap voor smeden werken nazorgdiensten aan klanten bieden soorten metaalproductieprocessen smeedtechnieken toepassen verwerking van ferrometalen productie van deurbeslag van metaal productie van bestek problemen oplossen toevoegmetaal selecteren vlambooglastechnieken toepassen verwerkt werkstuk markeren verwerking van non-ferrometalen solderen proefdraaien koudsmeden soldeerapparatuur bedienen

Loopbaanperspectief

Het beroep metaalbewerker-siersmid behoort tot de beroepsgroep Metaalbewerkers en constructiewerkers. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 20242400  gemiddeld
verwachte vervangingsvraag tot 20249100  hoog
verwachte baanopeningen tot 202411600  hoog
salarisgroei tijdens loopbaan  gemiddeld
uitwijkmogelijkheden naar sector  gemiddeld
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  laag
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB