Beroep medewerker voedselproductie
Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.
Medewerker voedselproductie: Open vacatures
Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.
Actuele vacatures: talent.comPersoonlijkheidstypen
Kennis
- Beginselen van voedselveiligheid
Wetenschappelijke achtergrond van voedselveiligheid, met inbegrip van bereiding, behandeling en opslag van levensmiddelen, om het risico van door voedsel overgedragen ziekten en andere gezondheidsrisico's tot een minimum te beperken.
Vaardigheden
- Opslag van ingrediënten volgen
De opslag van ingrediënten en de vervaldatums volgen via wekelijkse rapportering om te komen tot een goede voorraadrotatie en vermindering van afval.
- Goede productiepraktijken toepassen
Voorschriften toepassen met betrekking tot de productie van levensmiddelen en de naleving van de voedselveiligheid. Gebruik maken van voedselveiligheidsprocedures op basis van Good Manufacturing Practices (goede productiepraktijken).
- Hygiëne waarborgen
Werkplaatsen en uitrusting vrijhouden van vuil, infectie en ziekte door afval te verwijderen en te zorgen voor een passende reiniging.
- Controles van fabrieksinstallaties uitvoeren
De machines en apparatuur controleren die in fabrieksinstallaties worden gebruikt. Ervoor zorgen dat de machines naar behoren werken, de machines vóór het gebruik instellen en ervoor zorgen dat de uitrusting ononderbroken werkt.
- Beheer van grondstoffen ondersteunen
Het beheer van de door de afdeling voor de productie vereiste grondstoffen en installaties ondersteunen. Toezicht houden op de behoeften aan materiaal en informeren wanneer de voorraden weer bijbesteld moeten worden.
- De productielijn volgen
Volgen van de productielijn op problemen zoals opstapelen en vastlopen.
- Voorraad van goederen in productie bijhouden
Voorraad van goederen bijhouden, ongeacht of het gaat om front-end (bijv. grondstoffen) goederen, intermediaire goederen of back-end (namelijk afgewerkte goederen). Goederen tellen en ze opslaan voor de volgende productie- en distributieactiviteiten.
- Machines voor voedingsmiddelen en dranken schoonmaken
Schone machines die worden gebruikt voor de productie van levensmiddelen of dranken. Zorg voor passende oplossingen voor het schoonmaken. Zij bereiden alle onderdelen voor en zorgen ervoor dat ze schoon genoeg zijn om afwijkingen of fouten in het productieproces te vermijden.
- Ingrediënten voor voedselproductie toevoegen
Toe te voegen ingrediënten en de vereiste hoeveelheden volgens het recept en de wijze waarop deze ingrediënten moeten worden toegediend.
- Koeling van voedingsmiddelen in de toeleveringsketen waarborgen
Verschillende procedures toepassen om de temperatuur van levensmiddelen en producten in elk stadium van de productie- en toeleveringsketen in stand te houden.
- Op het gemak zijn in onveilige omgevingen
Op het gemak zijn in onveilige omgevingen zoals blootstelling aan stof, roterende apparatuur, hete oppervlakken, vries- en koelruimten, lawaai, natte vloeren en bewegende liftuitrusting.
- Productieschema’s volgen
Volgen van het productieschema, rekening houdend met alle eisen, tijden en behoeften. Dit schema schetst welke afzonderlijke goederen in elke periode geproduceerd moeten worden en geeft een overzicht van de verschillende aandachtspunten zoals productie, personeel, voorraden, enz. Het is meestal gekoppeld aan de productie waar het plan aangeeft wanneer en hoeveel van elk product nodig is. Alle informatie gebruiken die bij de daadwerkelijke uitvoering van het plan aanwezig is.
- Apparatuur demonteren
Apparatuur demonteren met gebruik van handgereedschap om de apparatuur te reinigen en regelmatig onderhoud uit te voeren.
- Gevarenanalyse van kritische controlepunten toepassen
De voorschriften voor de productie van levensmiddelen en de naleving van de voorschriften inzake voedselveiligheid toepassen. Gebruik maken van procedures voor de voedselveiligheid op basis van de kritische controlepunten Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP risicoanalyse en kritische controlepunten).
- Productievoorschriften voor voedingsmiddelen en dranken toepassen
Nationale, internationale en interne vereisten toepassen en volgen die worden vermeld in normen, voorschriften en andere specificaties met betrekking tot de productie van voedsel en dranken.
- Zware gewichten tillen
Zware gewichten tillen en toepassen van ergonomische tiltechnieken om beschadiging van het lichaam te voorkomen.
Optionele kennis en vaardigheden
uniformiteit van suiker volgen flessen voor verpakking controleren schoonmaak ter plaatse uitvoeren chocolade in vormen gieten schoonmaaktaken uitvoeren materialen voor theezakjesmachines beheren gemalen voedingsmiddelen volgen melkproductieproces conserveringsbehandelingen toepassen productiemonsters onderzoeken verspilling van grondstoffen beperken zorgen voor naleving van de milieuwetgeving bij voedselproductie productieprocessen voor kruiden monsters etiketteren reiniging van herbruikbare verpakkingen evaluatieprocedures bij ontvangst van materialen volgen verschillende dehydratieprocessen bij groenten en fruit toepassen koelprocessen voor voedingsmiddelen uitvoeren materialen wegen moderne brouwsystemen kwaliteit van grondstoffen bij ontvangst controleren automatische procesbesturing toepassen verpakkingsmachines bedienen volgens recept werken extrusietechnieken toepassen coatingspecificaties volgen correcte etikettering van goederen waarborgen productielijn voor het inblikken van voedsel opslag van voedingsmiddelen homogenisering van voedingsmiddelen levensmiddelenafval afvoeren hydrogeneringsprocesen voor eetbare oliën vulmachines volgen koolzuurtoevoegende processen uitvoeren gistingsproces van voedingswaren blancheerproces van amandelen volgen centrifugerende kracht hygiënische procedures volgen tijdens de voedselverwerking suikerraffinage meten kwaliteit van producten op een productielijn controleren niet-levensmiddelenafval in de levensmiddelenindustrie afvoeren wetgeving inzake gezondheid, veiligheid en hygiëne sterke dranken rectificeren keukenapparatuur volgens voorschrift gebruiken droogproces aanpassen aan goederen installaties voor voedselproductie inrichten flessenwasmachines bedienen heftrucks bedienen oliemengprocessen volgenLoopbaanperspectief
Het beroep medewerker voedselproductie behoort tot de beroepsgroep Productiemachinebedieners. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.
Onderwerp | Aantal banen | Perspectief |
---|---|---|
verwachte uitbreidingsvraag tot 2024 | 6800 | hoog |
verwachte vervangingsvraag tot 2024 | 9500 | laag |
verwachte baanopeningen tot 2024 | 16300 | gemiddeld |
salarisgroei tijdens loopbaan | zeer laag | |
uitwijkmogelijkheden naar sector | hoog | |
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype | hoog | |
samenhang baankans met economie | gemiddeld |
Source: Sisyphus ODB