Beroep matrassenmaker

Via de uitgebreide beroepskeuzetest kun je zien welke beroepen bij jouw persoonlijkheidsprofiel passen.

Matrassenmaker: Open vacatures

Vind je droombaan op Talent.com, een van de grootste vacaturesites ter wereld.

Actuele vacatures: talent.com

Persoonlijkheidstypen

Kennis

 • Stofferingsgereedschappen

  De gereedschappen die worden gebruikt bij het stofferen van meubelen, muren en vloeren, waaronder nietpistolen, schuimsnijders en nietverwijderaars.

 • Textielmaterialen

  Beschikken over goede kennis van de eigenschappen van verschillende textielmaterialen.

 • Stoffeervullingen

  Materialen die worden gebruikt voor het vullen van zacht meubilair, zoals gestoffeerde stoelen of matrassen, moeten verschillende eigenschappen hebben, zoals veerkracht, lichtheid, groot volume. Het kan hierbij gaan om vullingen van dierlijke oorsprong, zoals veren, van plantaardige oorsprong, zoals katoen, of van synthetische vezels.

Vaardigheden

 • Textielartikelen naaien

  Verschillende producten naaien op basis van textiel en garnituren. Combineren van goede hand- en oogcoördinatie, handmatige behendigheid en lichamelijk en geestelijk uithoudingsvermogen.

 • Textiel snijden

  Snijden van textiel op maat naar de wensen en behoeften van de klant.

 • Handmatige naaitechnieken gebruiken

  Handmatige naai- en stiktechnieken gebruiken voor de vervaardiging of reparatie van weefsels of van artikelen op basis van stof.

 • Componenten vastmaken

  Componenten volgens blauwdrukken en technische plannen aan elkaar vastmaken om zo subassemblages of eindproducten te maken.

 • Veerophanging installeren

  De springveren vastspijkeren aan het houten frame van een stoel of ander meubelstuk dat gestoffeerd moet worden. Controleer, in het geval van matrassen, de structuur die de veren draagt en bevestig de lagen van beschermende stoffen om de veerophanging te bedekken.

 • Lappen stof naaien

  Bedienen van de basis- of gespecialiseerde naaimachines voor huishoudelijk of industrieel gebruik, voor het naaien van stukken stof, vinyl of leder voor de vervaardiging of reparatie van kleding, waarbij erop wordt toegezien dat de draden volgens de specificaties worden geselecteerd.

Optionele kennis en vaardigheden

meubeltrends meubelen schoonmaken huishoudelijke artikelen verkopen meubelmakersmachines repareren meubelmakersmachines onderhouden voorzien in aangepaste bekleding goederen verpakken meubelmakersmachines bedienen patronen voor textiel ontwerpen meubelindustrie de bediening van een machine installeren bekleding repareren levering van meubilair afhandelen meubilair verkopen

Loopbaanperspectief

Het beroep matrassenmaker behoort tot de beroepsgroep Meubelmakers, kleermakers en stoffeerders. Uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (2020) is gebleken dat voor deze beroepsgroep de volgende loopbaanperspectieven gelden.

Onderwerp Aantal banen Perspectief
verwachte uitbreidingsvraag tot 2024700  laag
verwachte vervangingsvraag tot 202410800  hoog
verwachte baanopeningen tot 202411500  hoog
salarisgroei tijdens loopbaan  gemiddeld
uitwijkmogelijkheden naar sector  gemiddeld
substitutiemogelijkheden naar opleidingstype  gemiddeld
samenhang baankans met economie  gemiddeld

Source: Sisyphus ODB